Wordt pickleball het nieuwe padel? Alles over de meest stijlvolle sporthype

Geüpdatet op 6 november 2023 door Lore Ginneberge
Wordt pickleball het nieuwe padel? Alles over de meest stijlvolle sporthype Shutterstock

Pickleball is de meest gehypete én meest stijlvolle racketsport van het moment. De toegankelijke mix van padel, tennis en badminton verovert ook in ons land steeds meer sportieve harten. Wat houdt pickleball in en waar kan je 'pickelen' in België?

1. Wat is pickleball en waarom is het zo populair?

Pickleball, een mix tussen tennis, badminton en tafeltennis, is de nieuwste sensatie die de VS stormenderhand verovert. Sinds de pandemie speelt iedereen en zijn oma het, want geen enkele racketsport is zo laagdrempelig en fun. Amerikaanse sterren als Ellen DeGeneres kunnen er niet over ophouden en The Kardashians speelden een partijtje in hun realityserie. In steden als New York hebben alle sportclubs eindeloze wachtlijsten en ook in de UK spreekt men van een vervijfvoudiging in populariteit op een paar jaar tijd.

2. Het verschil tussen pickleball, padel en tennis

Pickleball is een samensmelting van elementen uit tennis, badminton en tafeltennis, en wordt gespeeld met unieke materialen zoals een geperforeerde plastic bal en paddles die kleiner zijn dan rackets met een solide blad, in tegenstelling tot de gaten die we vinden in padelrackets. Tennisrackets zijn groter dan pickleball paddles en padelrackets. Een rubberen tennisbal stuit ook hoger dan de ballen die in pickleball en padel worden gebruikt.

Ook de velden zijn verschillend. Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld omringd door glazen wanden waartegen de bal mag stuiten, wat leidt tot langere rally's en een dynamisch spel. Pickleballvelden zijn kleiner dan die van tennis en hebben een lager net.

De regels voor een potje pickleball is een derde verschilpunt. Bijzonder aan het speelveld zijn de zogenaamde 'kitchen' zones aan beide kanten van het net, een ruimte waarin speciale regels gelden. Deze zones dragen bij aan de strategische diepgang van het spel. De picklebalregels omvatten een onderhandse service en een uniek puntensysteem waarbij alleen het serverende team kan scoren, wat een andere dynamiek biedt dan tennis of padel, waar elk team kan scoren ongeacht de service.

padel pickleball belgië sport
Shutterstock

3. Waar speel je pickleball in België?

Deze unieke sport prikkelt ook de nieuwsgierigheid in ons land, dat bewijst een stijgend aantal zoekopdrachten op Google in de tweede helft van 2023. Sinds enkele jaren is er toegewijde nationale federatie, Pickleball Belgium. "Ik was direct verkocht," vertelt oprichtster Kassandra Bourgeois in een interview met Sporza. "Niet alleen de sport is toegankelijk, ook de mensen die het spelen vormen een open community,"aldus Bourgeois, die de sport naar ons land bracht na een verblijf in Florida. Dankzij lokale aftakkingen zoals Pickleball Antwerpen en Pickleball Limburg ontstaan er hechte gemeenschappen met een gedeelde pickleball-liefde.

Zin om zelf aan het 'pickelen' te slaan? Bij deze Belgische sportclubs kan het

4. De meest stijlvolle racketsport

Zonder de lange geschiedenis en de bijbehorende strikte etiquette van tennis, biedt pickleball een speelse en sociale omgeving die weerspiegeld wordt in de vrije keuze van kleding en de uitgelaten sfeer op de banen. Vooral op stijlvlak biedt dat heel wat kansen. "Pickleball heeft niet hetzelfde erfgoed als tennis, dus er zijn niet zo veel gesproken en ongesproken kledingregels," zegt Lara Mead, mede-oprichter van het in Londen gevestigde sportlabel Varley aan The Guardian.

Met bijna 900 miljoen views voor zoekopdrachten naar 'pickleball outfit' op social media, is het duidelijk dat pickleball verder gaat dan alleen sport. Al snel zagen sportmerken hun kans om munt uit de hype te slaan en Amerikaanse magazines komen dan ook massaal met shoppinggidsen voor de "meest stijlvolle pickleball-outfits".

Shop onze selectie Pickleball outfits

Dus, wat draag je voor een partijtje pickleball? In tegenstelling tot sporten als tennis en badminton, zijn er geen strikte kledingcodes voor pickleball (noch voor padel). Leggings, sweaters, tennisrokjes, sportshirts... allemaal zijn ze toegelaten - denk dus vooral aan je eigen comfort en leef je uit.

lululemon zalando sport outfits
Sweater met rits, Lululemon via Zalando

Shop hier

on running schoenen tennis padel sneakers
The Roger Pro tennisschoenen, ON

Shop hier

Nike Sportswear pickleball outfit
Vest en rokje, Nike Sportswear x Nike United

Shop hier

pickleball set, Tory Burch
pickleballset, Tory Burch

Shop hier

pe nation outfit pickleball dames
Sport ensemble, P.E Nation via Farfetch

Shop hier

Zwarte sportjurk, Stronger
Zwarte sportjurk, Stronger

Shop hier

Sweater, Sporty & Rich via De Bijenkorf
Sweater, Sporty & Rich via De Bijenkorf

Shop hier

Roze pickleball racket, Nordicdots via Decathlon
Roze pickleball paddle, Nordicdots via Decathlon

Shop hier

lacoste outfit dames sport padel pickleball
Wit sweatshirt met bordeaux details, Lacoste

Shop hier

T-shirt, Rectoverso
sport T-shirt, Rectoverso

Shop hier

tennisjurk
Tennisjurk, EleVen by Venus Williams via Zalando

Shop hier