Zo breng je de trending ‘romantic grunge’ look naar je kleerkast

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 door Sam Vandenbosch
Zo breng je de trending ‘romantic grunge’ look naar je kleerkast Bron: Launchmetrics Spotlight

De grootste trend voor herfst/winter 2023? Romantic grunge of grunge 2.0. Zo vertaal je deze it girl-look naar je garderobe. 

Grunge is het best te omschrijven als een edgy, vintage look, bestaande uit androgyne, asymmetrische silhouetten. Bovendien is de mysterieuze modestijl niet langer enkel voorbehouden voor chagrijnige tieners of Berlijners - neen, tegenwoordig is de trend vooral weggelegd voor modemeisjes en fashion weeks.

Grunge 1.0: een rebelse beweging

Grunge ontstond in 1980 als rebelse muziekstijl die bekendstond om zijn vervormde gitaren en krasse zangstemmen. Het uniform van de artiesten straalde een zekere rauwheid uit, met onverzorgd haar en een mikmak van afgeleefde en uitgerafelde kleren die haast uit de vuilbak gevist leken. Een stijl die je dus niet meteen op een modeshow verwacht - althans tot Marc Jacobs er iets over te zeggen had. Als ontwerper bij Perry Ellis stuurde hij modellen met flanellen shirts, gebloemde oma-jurken, Dr. Martens en beanies de catwalk op. Critici omschreven de collectie als "afschuwelijk" en de modeshow leidde zelfs tot zijn ontslag.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Maar dat was buiten het publiek gerekend, die de "anti-mode" collectie net als bijzonder cool en representatief voor de tijdsgeest ontvingen. Op dit succes bouwde Jacobs zijn eigen label, celebrities zoals Courtney Love, Drew Barrymore en Lisa Bonet adopteerden de trend, en al snel sierde grunge de covers van glamoureuze magazines.

Grunge 2.0: een romantische toets

Tegenwoordig heeft de esthetiek een glamoureus kantje gekregen. De jaren '90 en '00 maken al een tijdje hun opmars, met Y2K-modegrillen als beste voorbeeld. De heropkomst van grunge begon toen Gen Z tijdens de lockdowns in 2020 een hernieuwde interesse vond voor de rave-cultuur. Daarop volgde een heropleving van het vroegere Tumblr en dan had je nog Kate Moss die bij Bottega Veneta met een baggy jeans en geruiten hemd over de catwalk flaneerde. Raf Simons' laatste collectie was er een doordrongen van de moderne grunge, met bedrukte T-shirts en gekleurde leggings die afstaken tegen zijn zwarte ensembles. En met het overlijden van "queen of punk" Vivienne Westwood bleef de liefde voor een nieuw grunge-tijdperk stilaan voortbloeien.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Anno 2023 heeft de modewereld er echter wel een romantische toets aan gegeven, met lovertjes, metallics en pailletten die hun weg vinden naar de donkere kleuren van de grunge-scene. Muzen als Billie Eilish, Timothée Chalamet in film 'Bones and All' en Zendaya in topserie 'Euphoria' bieden boordevol inspiratie om ons de trend volledig eigen te maken. Toch somden we graag enkele tips voor je op, om in 8 stappen een edgy grunge look te creëeren:

In 8 stappen naar romantic grunge

Stap 1: Zilveren accessoires

Voor deze trend blijf je beter even weg van goud - zilver staat hier voor een keer op het hoogste podium. Sla zoveel mogelijk zilveren sieraden in, maar ook metallic handtassen en laarzen lenen zich perfect voor grunge. Je ziet ze dit seizoen overal dus je kan hier lekker mee overdrijven.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 2: Vintage kleerkast

Net als bij grunge 1.0 is tweedehands kleding een perfecte manier om de vibe te benaderen. Wij verklaren het thrift-seizoen officieel voor geopend!

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 3: Edgy zonnebril

Zon of regen, ook in het najaar draagt grunge een zonnebril. En dan wel liefst een met een mysterieus randje, zoals dit zwart rechthoekig exemplaar.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 4: Slip dress

Een romantische zijden slip dress met kanten details valt dit seizoen geweldig te combineren met een paar combat boots. *chef's kiss*

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 5: Netkousen

Netkousen zijn onmisbaar bij deze esthetiek. Perfect om meerdere laagjes te creëeren, en leuk met een kleurtje zoals Raf Simons al voordeed.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 6: Donkere tinten en een hint kleur

Je kleurenpalet houd je het liefst sober en donker, met vooral bruine, grijze en zwarte tinten. Toch kunnen ook "spooky" kleurtjes, zoals donkerpaars en -groen, hun plek vinden in de grunge-garderobe.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 7: Transparant laagje

De traditionele grunge stond erom bekend om de lichaamsvormen te verdoezelen door zijn wijde silhouetten. Dat hoeft bij de moderne versie niet het geval te zijn. Voeg een transparant stuk toe om je silhouet een extra sexy kantje te geven.

Bron: Launchmetrics Spotlight

Stap 8: Knippen maar

Misschien wel de belangrijkste tip: ga voor een extreem afgesleten look. Creëer laagjes van distressed knitwear, gerafelde broeken, truien met gaten in en uitgeleepte mouwen. Klinkt misschien niet zo modieus, maar als je deze trend op de juiste manier draagt, steel jij de show.

Bron: Launchmetrics Spotlight