Moet je je handen insmeren met SPF wanneer je gelnagels zet?

Geüpdatet op 10 mei 2023 door Camille Vernin en Lore Ginneberge Foto’s: Launchmetrics Spotlight
Moet je je handen insmeren met SPF wanneer je gelnagels zet?

In de categorie 'dit had je eerder willen weten': hebben je handen SPF nodig voor je je nagels onder een UV-lamp stopt? Dermatologen beweren van wel.

Zijn UV-lampen schadelijk voor je handen?

Wie zweert bij semipermanente nagellak kent het ritueel. Voor een goede uitharding wordt een UV-lamp gebruikt om de verschillende aangebrachte lagen te fixeren. De acrylgel blijft vervolgens zo'n twee tot drie weken zitten, waardoor het zoveel meer succes kent dan conventionele nagellak. Het enige nadeel is dat zo'n lamp "UV-stralen van het type A (UVA) afgeeft die diep in de huid doordringen en waarvan bekend is dat ze veroudering, maar vooral de ontwikkeling van huidkanker bevorderen", aldus de Franse Academie voor Geneeskunde. Deze UVA-stralen - dezelfde die je in zonnebanken vindt - worden dan ook ingedeeld in de categorie kankerverwekkende stoffen groep 1.

De onderzoekers gaan nog verder en hebben verschillende bijwerkingen van semipermanente lakken opgesomd: allergische huidreacties, mechanische schade aan de nagels en drie gevallen van huidkanker. Al in 2022 toonde een studie van de American Academy of Dermatology aan dat "regelmatig gebruik [van deze techniek] het risico op huidkanker kan verhogen en vroegtijdige veroudering kan veroorzaken."

handcrème SPF

Is handcrème met SPF de oplossing?

Hoewel verdere studies nodig zijn om het werkelijke risico achter deze lampen te beoordelen, kun je jezelf tegen elk risico beschermen door gewoon een crème met SPF aan te brengen ongeveer 20 minuten voor je afspraak. Dit geldt voor zowel handen als voeten. Net zoals met een gewone handcrème breng je een kleine hoeveelheid op de rug van je hand aan en smeer het met de andere hand in een cirkelvormige beweging op de huid. Sla ook zeker je huid tussen de vingers niet over.

handcrème SPF
Handcrème tegen pigmentvlekken SPF 20, Yves Rocher

Shop hier

Handcrème met SPF 30, Hello Sunday
Handcrème met SPF 30, Hello Sunday

Shop hier

Deskundigen vragen tenslotte ook om goed op te letten wanneer je zelf een UV-lamp zou kopen voor een manicure thuis. Er bestaan ook UV-beschermende handschoenen die alleen de vingertoppen vrij laten (zodat de lak kan drogen). Niet het meest sexy manicure-accessoire, maar wel een die een effectieve bescherming belooft.

Anti-UV handschoenen, Xiton via Amazon nagels beschermen
Anti-UV handschoenen, Xiton via Amazon

Shop hier