Laat rozemarijnolie je haar echt sneller groeien?

Geüpdatet op 31 mei 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: Launchmetrics
Laat rozemarijnolie je haar echt sneller groeien? Launchmetrics Spotlight

Rozemarijnolie wint de laatste tijd aan populariteit als een natuurlijk middel voor haarverzorging. Als we TikTok mogen geloven, zou rozemarijnolie de haargroei stimuleren en zelfs haarverlies verminderen. Maar wat is hier nu van aan? Wij vroegen het aan een expert.

Rozemarijn komt oorspronkelijk uit de kustgebieden van de Middellandse Zee. De naam van de plant stamt uit het Latijn en betekent letterlijk 'dauw van de zee'. In de oudheid was rozemarijn gewijd aan de goden - en meer bepaald aan de liefdesgodin Afrodite, waardoor de plant ook symbool staat voor de liefde.

LEES OOK: Dit ingrediënt verwacht je niet meteen in skincare maar werkt écht

In de traditionele geneeskunde wordt rozemarijn gebruikt omwille van zijn stimulerende werking, met name op de bloedsomloop, en pijnstillende kracht. Zo worden de bladeren van rozemarijn bijvoorbeeld gebruikt voor thee, en de essentiële olie voor huidverzorgingsproducten of infusies.

Helpt rozemarijnolie je haar sneller groeien?

rozemarijnolie

Rozemarijnolie werkt dus stimulerend, maar wil dat ook zeggen dat het je haar sneller helpt groeien? Wij vroegen het aan Roelien de Jonge, product manager bij Weleda: "In de literatuur vind je terug dat rozemarijnolie antioxidatieve en antimicrobiële effecten heeft. Het wordt daarom vaak gebruikt in haarverzorging tegen roos, schilfers en een gevoelige hoofdhuid. Rozemarijnolie vermindert veelal de jeuk en bevordert een gezonde hoofdhuid. De werking kan worden verklaard door het feit dat het carnosolzuur bevat hetgeen de bloedcirculatie verbetert."

"Een studie uit 2015, gepubliceerd in het tijdschrift "Skinmed", wijst bovendien uit dat rozemarijnolie bij regelmatig gebruik kan helpen om de haargroei te stimuleren en haaruitval te verminderen bij mensen met alopecia, een aandoening waarbij haaruitval optreedt. Andere studies hebben vergelijkbare resultaten gevonden. Wel is er nog meer onderzoek nodig om de effecten van rozemarijnolie op de haargroei volledig te begrijpen."

Hoe kan je rozemarijnolie gebruiken?

Alles wijst er dus op dat olie van rozemarijn je haar effectief sneller kan doen groeien, mits je het regelmatig gebruikt. Er bestaan verschillende manieren om de olie op je haar te gebruiken:

  • Je kan een aantal druppels rozemarijnolie toevoegen aan je shampoo of conditioner;
  • Je kan zelf een haarmasker maken door enkele druppels rozemarijnolie te mengen met een dragerolie zoals jojoba- of kokosolie;
  • Je kan gebruikmaken van een product waar reeds rozemarijnolie in verwerkt zit.

Let wel op: verzeker je ervan dat je niet allergisch bent aan de olie alvorens het op je hoofdhuid te gaan gebruiken. Dit kan door een patchtest uit te voeren op een klein stukje huid.

Shop rozemarijnolie voor je haar

1. Revitaliserende Haarlotion van Weleda

De Rozemarijn Revitaliserende Haarlotion is het allereerste cosmeticaproduct dat in 1921 door Weleda werd ontwikkeld. Naast rozemarijnolie bevat de formule extracten van biologische muurpeper en biologische mierikswortel. De lotion draagt zo bij tot een gezonde hoofdhuid, bevordert de natuurlijke haargroei en gaat haaruitval tegen.

rozemarijnolie-weleda
Revitaliserende Haarlotion (100 ml), Weleda, €10,99

Shop hier

2. Rosemary 100% essential oil van RainPharma

 

rozemarijnolie-rainPharma
Rosemary 100% essential oil (30 ml), RainPharma; €30

Shop hier

3. Biologische essentiële olie van Physalis

rozemarijnolie-physalis
Rosemarinus officinalis (10 ml), Physalis, €7,19

Shop hier