Exclusief interview met Lili Reinhart: “we willen vrouwelijk talent promoten en ondersteunen in de filmindustrie”

Geüpdatet op 20 december 2022 door Marie Guerin en ELLE België Foto’s: Max Mara
Exclusief interview met Lili Reinhart: “we willen vrouwelijk talent promoten en ondersteunen in de filmindustrie” Lili Reinhart

Lili Reinhart, vooral bekend van haar rol in de Netflixserie 'Riverdale', is niet alleen een succesvolle actrice maar ook een talentvolle filmproducent. Ze ontving onlangs de Face of the Future award van Max Mara, in het kader van Women in Film, een non-profit organisatie die opkomt voor gelijkheid in de filmindustrie. Lili is 26 jaar en vertelt over haar strijd om de filmindustrie gezonder en transparanter te maken.

Als winnares van de 2022 Women in Film Max Mara Face of the Future Award was je aanwezig op het Women in Film Honors evenement in oktober. Hoe voelde u zich toen u hoorde dat u deze prijs kreeg? Wat betekent deze prijs voor jou?

"Ik was eerst wat overdonderd en vroeg ik me af waarom ik was uitgekozen. Ik nam de prijs in alle bescheidenheid in ontvangst en voel mij heel vereerd en gelukkig om deel uit te maken van de groep uitzonderlijke vrouwen die vorige jaren deze prijs hebben ontvangen.  Ik ben in goed gezelschap."

Vind je dat deze onderscheiding een verantwoordelijkheid met zich meebrengt?

"Als je in de filmindustrie zit,  kijken veel mensen op naar je. Ik heb het gevoel dat ik mijn verantwoordelijkheid heb genomen en wil graag positieve boodschappen verspreiden en de giftigheid die in deze industrie sinds dag één bestaat aan de kaak stellen. Ik zal proberen dit pleidooi voort te zetten en me over deze kwesties uit te spreken."

Lili Reinhart
Lili Reinhart

Max Mara is een merk met een rijk erfgoed dat altijd veel moeite heeft gedaan om vrouwen te steunen en zich op hun best te laten voelen. Met welke aspecten van het merk identificeer je je het meest?

"Ik hou echt van Max Mara. Als kind droomde ik ervan om een sexy zakenvrouw te zijn. Ik speelde thuis 'The Devil Wears Prada' na en deed alsof ik er op kantoor werkte en de telefoon opnam en aantekeningen maakte. Max Mara incarneert helemaal die coole, vrouwelijke en tegelijk chique zakelijke stijl."

Je hebt ervaring voor én achter de camera, als actrice én als producent.  Hoe zie je de toekomst voor vrouwen in Hollywood?

"Het is de bedoeling om vrouwen steunen en hen zoveel mogelijk in deze industrie te betrekken. Ik voel me ongelooflijk gelukkig dat ik mijn eigen productiebedrijf heb kunnen starten en dat ik als vrouw « au sérieux » word genomen. Ik denk niet dat ik tien jaar geleden zo’n kansen zou gekregen hebben."

Ik vind het heel bijzonder om met Max Mara samen te werken en deze mooie prijs te mogen ontvangen. Max Mara is een merk dat vrouwen sterker maakt.

"Mijn partner in mijn productiebedrijf is een vrouw en samen proberen we vrouwelijke schrijvers en acteurs aan te werven. Wij vrouwen worden nog vaak onderschat en het is tijd dat we op gelijke voet behandeld worden."

"Ik vind het geweldig dat het merk zich zo inzet voor vrouwenzaken en ik ben erg blij dat ik deel uitmaak van de Max Mara-familie."

Lili Reinhart interview Max Mara
Lili Reinhart

Je bent een pleitbezorger van geestelijke gezondheid en van body positivity. Hoe belangrijk is het voor jou om over deze kwesties te blijven spreken?

"Het is niet iets wat ik per se wou doen - het kwam vanzelf, ik wilde deze kwesties aanpakken omdat dit is wie ik ben. Het is iets waar ik zelf mee worstel en dat ik wil delen met anderen. Door erover te praten, voel je je niet alleen. Het is een advocacy geworden waar ik nu erg trots op ben en graag over praat."

Heb je er altijd van gedroomd om actrice te worden?

"Ik wilde altijd al actrice worden - toen ik klein was voerde ik shows op voor mijn familie in onze woonkamer, en toen ik 12 was begon ik audities te doen voor rollen in New York en Los Angeles. Ik deed auditie voor Riverdale toen ik 19 was, opgenomen in ons huis in Ohio, maar ze wezen me af. Twee maanden later verhuisde ik naar Los Angeles, en mijn manager vertelde me dat ze nog steeds niemand hadden gevonden voor de hoofdrol, dus ik ging terug naar de castingdirecteur en kreeg de rol na nog een paar audities."

Vertel ons over je relatie met mode. Hou je van mode? Volg je trends in het algemeen?

"De laatste tijd begin ik meer van mode te genieten, omdat ik meer mogelijkheden heb om met mijn stijl te experimenteren en verschillende dingen uit te proberen. Ik denk niet dat ik een bepaalde stijl heb, maar ik heb bepaalde outfits waar ik voor ga, afhankelijk van mijn stemming."

Hoe zie je de toekomst van je carrière?

"Ik heb mijn eigen productiebedrijf opgezet, en we zijn volop bezig met enkele boeiende projecten met nieuwe rollen voor mij. Als ik meer uitdagende personages ga spelen, krijg ik het gevoel dat dit mijn zelfvertrouwen als actrice ten goede komt. Met mijn projecten probeer ik meer unieke perspectieven in de filmindustrie te brengen."

Wat hoop je voor de toekomst van vrouwen in Hollywood?

"Ik hoop dat vrouwen steeds meer kansen krijgen en zich niet meer hoeven te bewijzen. Het is ons geleerd dat we ons moeten bewijzen, dat we dezelfde banen en kansen moeten krijgen als mannen. Ik hoop dat vrouwen verder kunnen groeien in de filmwereld."

Lili Reinhart zette haar eerste stappen in de modewereld met de iconische jassen van het Italiaanse merk. De 101801, de Manuela, de Ludmilla en de Teddy komen aan bod in een campagne die de universaliteit van deze modellen sinds het 75-jarig bestaan van Max Mara overstijgt.

Elke jas wordt vertegenwoordigd door een getalenteerde ambassadeur bekend in de mode- en beauty-industrie.

anok yai interview lili reinhart Maxmara
Anok Yai draagt de Teddy
Sora Choi Manuela mantel MaxMara
Malgosia Bela draagt de Ludmilla
Sora Choi MaxMara Manuela
Sora Choi draagt de Manuela
quinn Mora interview Lili Reinhart MaxMara
Quinn Mora draagt de 101801

LEES OOK: Exclusief: Loïc Nottet over nieuwe muziek en samenwerking met Natan