The Beloved Nomad creëert bruiloften op maat in het buitenland

Geüpdatet op 20 december 2022 door Jolien Vanhoof Foto’s: Felix Boniface
The Beloved Nomad creëert bruiloften op maat in het buitenland

Unique weddings in unique places. For the adventurers, the day dreamers, the sunkissed life lovers'. Lien en Federico voelden zich meteen aangesproken. Het koppel uit Leuven ging in zee met Aude François van The Beloved Nomad voor hun Spaanse surfsprookje. Een week voor de grote dag polst ELLE naar de zenuwen.

“Of ik klaar ben om er weer in te vliegen?” herhaalt Aude mijn vraag. Het is half augustus 2022, het trouwseizoen herleeft na de coronastop. “Absoluut! Tijdens die eerste zomer in 2020 kreeg ik de ene annulatie na de andere. Iedereen dacht de wereld zou vergaan … Vorige zomer waren ‘mijn’ koppels het wachten beu. Ze trouwden dan maar in België en droegen een mondmasker op de dansvloer.” We zitten in de bar van Hotel August, midden in het Groen Kwartier in Antwerpen. Aude François is niet zomaar een weddingplanner, ze richt haar pijlen op destination weddings – trouwfeesten in het buitenland. Ze heeft een druk halfjaar achter de rug met in totaal 25 feesten, waarvan een dik dozijn op verplaatsing. Straks heeft ze hier een afspraak met Lien en Federico, het laatste toekomstige bruidspaar van het jaar. Zij trouwen over exact één week in het Spaanse kuststadje Zarautz. “Twaalf jaar geleden waren ze er allebei op surfkamp, ze werden niet alleen verliefd op elkaar maar ook op Zarautz. Die bestemming werd het vertrekpunt van onze samenwerking. Hoe het feest eruit zal zien? Dat zullen zij je dadelijk wel vertellen!” (lacht)

Aude François (© Tanguy Pels)

Ze drinkt van haar Aperol Spritz en legt uit dat de meeste koppels komen aankloppen met al een eerste idee in hun hoofd. Ze willen trouwen in het groen, aan zee, heel intiem of net groots. Maar ze weten vaak niet wat mogelijk is of waar te beginnen. “Precies daar pas ik in het verhaal,” zegt Aude. “Tijdens een kennismakingsgesprek probeer ik zoveel mogelijk over hen te weten te komen, als individu en als koppel. Wie zijn ze, hoe hebben ze elkaar leren kennen, wat doen ze in hun vrije tijd, welke stijl(en) vinden ze mooi, wat was hun favoriete reis …? Ik wil weten wat zij willen zonder mijn eigen visie op te dringen. Tenzij ze me een Pinterest-board als voorbeeld geven met trends van vier seizoenen terug. In dat geval zal ik er altijd een originele schwung aan geven.”

Locatie, locatie, locatie

Aude richtte The Beloved Nomad drie jaar geleden op, toen nog onder de naam Vedette Claudette. Daarvoor werkte ze als marketing- en communicatiecoördinator voor bedrijven als Nestlé en BMW, een job die voornamelijk rond omzet en cijfers draaide. “Op een dag kreeg ik een ingeving: ‘Trouwfeesten organiseren, zou dat niet meer iets voor mij zijn?’ Ik was al dagelijks bezig met het plannen van grote, corporate events. Dit zou me evenzeer lukken.” Amper een paar dagen nadat ze haar professionele Instagramaccount had aangemaakt, ontving ze een DM. Of ze een trouwfeest wilde organiseren? In het buitenland? “Tot dan was de gedachte van een destination wedding niet in me opgekomen. Maar ik had er meteen zin in! Bovendien had ik in een ver verleden nog als airhostess gewerkt. Ik kende veel regio’s op mijn duim en had wereldwijd contacten opgebouwd. Dat netwerk maakte de stap wat minder spannend.”

Vandaag kunnen trouwlustigen terecht bij Aude en haar ‘wingwoman’ Lauran voor het totaalplaatje. Van conceptontwikkeling, grafisch ontwerp en de zoektocht naar leveranciers en de ideale locatie tot de planning, coördinatie en styling van het feest. Een hele boterham, waar het team van The Beloved Nomad al gauw 150 à 200 uur per huwelijk mee zoet is. “Eenvoudig is het niet,” zegt Aude. “Ik voel me vaker crisismanager dan wedding manager. (lacht) Onlangs moest ik vanop de luchthaven elk champagnehuis in de regio bellen omdat mijn leverancier plots geen voorraad meer had. Wees maar zeker dat er ‘s avonds champagne op tafel stond! Dat is basically onze job: problemen oplossen. Daar zijn we goed in.” Naast onvoorziene stressmomenten komt er standaard een pak administratie bij een buitenlandse bruiloft kijken. Het regelen van vergunningen en licenties verschilt van land tot land. En dan zijn er nog de vele culturele uitdagingen die de boel vertragen. Werken met een Fransman of een Italiaan is volgens Aude helemaal anders. “Geef mij maar de Italiaan, want dan alles is mogelijk! Anderzijds spreekt die vaak slecht Engels en duikt er onvermijdelijk een taalbarrière op.”

bruiloft, huwelijk, destination wedding, buitenland, reizen
Lien en Federico bespreken de laatste details met Aude, een week voor hun trouwfeest. (© Tanguy Pels)

Worden toplocaties en ‘makkelijke’ contacten weleens gerecycleerd voor een volgend huwelijk? “Tot nu toe heb ik geen enkel adres hergebruikt, maar mocht dat ooit ook perfect aansluiten bij een ander koppel, waarom niet? Al zal ik er wel altijd over waken dat elk trouwfeest uniek is, daarin onderscheiden we ons. Ik wil geen vaste concepten creëren waarop tien koppels intekenen. Om diezelfde reden kies ik nooit voor de bijbehorende menukaart waarop alleen de namen worden aangepast. We beginnen keer op keer van nul, en daar kruipt enorm veel tijd in.”

Luxe op blote voeten

Het is de sterkte van The Beloved Nomad: een onvergetelijke en persoonlijke trouwbeleving bieden die bij het bruidspaar past. Nochtans herken je een stukje Aude in elk van haar projecten. Ze houdt van minimalistisch design, een natuurlijke flow en pure smaken. ‘Barefoot luxury’ noemt ze het op haar website. Alles kan, niets moet. Aude: “Ik ben pro luxe, maar je moet het gevoel krijgen dat je ook welkom bent op blote voeten. Hoe langer ik in het vak zit, hoe dichter ik tot mijn authentieke stijl kom. Als beginnend onderneemster was ik heel hard zoekende en nam ik regelmatig opdrachten aan die verder van me afstonden. Mijn motto was: eerst dienen, dan verdienen. Nu ligt dat anders. Ik ben flexibel maar als ik er niet in geloof, dan doe ik het niet. Uiteraard ben ik dankbaar voor die eerste ervaringen. Door te doen waar je hart niet ligt, leer je sneller waar je hart wel ligt.”

Droomt ze soms over haar eigen trouwfeest, wil ik graag weten. Voortdurend omringd worden door zoveel liefde straalt toch af op een mens? “En of!” Aude twijfelt geen moment over het antwoord. “Ik ben al acht jaar samen met mijn vriend, maar hij is vrij passief op het vlak van romantiek. (lacht) Ik droom van een gezellige finca op Ibiza omdat we daar verliefd werden. Geen bohemian cliché met overal veren en pluimen, wel barefoot luxury op Ibiza. Het concept ligt al op tafel, hij moet alleen nog toezeggen …”

Lien & Federico

Zij is fysiotherapeut voor de Red Panthers, hij runt mee het modebedrijf Fittingroom, dat merken als Veja, Vans, Diemme en Havaianas verdeelt. Hun gedeelde passies? Surfen en reizen. Dat het trouwfeest van Lien Steurs (31) en Federico Dugnani (35) een mix van beide zou zijn stond in de sterren geschreven.

Jullie leerden elkaar twaalf jaar geleden kennen in Zarautz. En nu trouwen jullie er. Wat maakt deze bestemming zo bijzonder?

Lien: “Het is zo’n plek waar je je onmiddellijk thuis voelt. We werden er verliefd tijdens een surfkamp van BoardX en hebben er met de jaren hechte vriendschappen opgebouwd. Telkens als we een roadtrip planden om te surfen, kwamen we hier uit.”

Federico: “Ik wilde Lien ook per se in Zarautz ten huwelijk vragen. Nadat ze ja zei, dacht ik: ‘Bon, nu moeten we een trouwfeest organiseren. Waarom ook niet hier?’ ”

Lien: “Ik herinner het mij anders. Je zei kordaat: ‘Ik zie het zo: we doen het hiér!’ ” (lacht)

Huwelijk, trouwfeest, Spanje, destination wedding, the beloved nomad, antwerpen
Wijnhuis Bodega Txakoli Rezabal in Zarautz.

Maar dan toch de organisatie uit handen gegeven?

Lien: “Klopt, daar waren we het snel over eens. Een goede vriendin van mij is huwelijksfotografe en tipte The Beloved Nomad. Aude bleek de perfecte match voor ons.”

Federico: “Onlangs hebben we al een ceremonie en uitgebreide receptie in België gehouden, omdat het onmogelijk is om al onze familieleden en vrienden mee naar Spanje te nemen. De voorbereidingen voor die dag lagen bij ons, en dat was echt stresserend. Gelukkig neemt Aude het Zarautz-verhaal op zich. Wij hoeven ons nergens druk om te maken.”

Lien: “Gewoon genieten.”

Kreeg Aude vrij spel?

Federico: “Ja, we gaven haar wel een moodboard voor de uitnodigingen en styling. We wilden vooral veel groen zien, Liens lievelingskleur én heel symbolisch voor de heuvels en wijngaarden in het Baskenland. Aude combineerde dat met oranje. Geen typische terracotta dat je tegenwoordig overal ziet, maar een krachtig oranje. Voor wat meer pit.”

Lien: “Ik was duidelijk: geen roze bloemen en pastelkleuren op tafel. Een beach wedding had ik ook liever niet. Aude zocht en vond Bodega Txakoli Rezabal, een prachtig wijnhuis met zicht op zee.”

Wat mogen de gasten verwachten?

Lien: “Voor ons staat Zarautz gelijk aan surfen, lekker én veel eten, en natuurlijk een goed feestje. De avond voor het huwelijk in de Bodega houden we een apero bij Berazadi Berri, op de heuvel waar BoardX altijd zijn tentenkampen optrekt, en waar ik dus Federico voor het eerst heb ontmoet.”

Federico: “De dag na de trouw staat er een surfles geboekt voor iedereen. Zo beleven zij Zarautz zoals wij het eigenlijk al die jaren hebben beleefd. Surfen schijnt trouwens de beste remedie te zijn tegen een kater…” (lacht)

Wat is de grootste uitdaging aan een bruiloft in het buitenland?

Federico: “Beseffen dat er een limiet op de gastenlijst staat. Vandaar onze keuze om op voorhand al in België te vieren. Enkel onze ouders, zussen, broers en hechte vrienden reizen nog mee naar Zarautz.”

Lien: “We zijn met 65. Het oorspronkelijke plan was om het verblijf van iedereen te betalen, maar dat bleek toch te duur. We weten dat we veel vragen van onze gasten: zelf de reis maken en accommodatie voorzien, maar we hopen dat ze het allemaal waard vinden. Uiteindelijk is het hun keuze en moet niemand zich verplicht voelen.”

Federico: “Grappig wel: dankzij ons gezelschap is alles volgeboekt in Zarautz die week. Mijn neef, die te laat in gang is geschoten, zal in het volgende dorp moeten overnachten.”

Hoe zit het met de zenuwen?

Federico: “Lien heeft het slim aangepakt, zij reisde vorige maand al even naar Zarautz om tot rust te komen.”

Lien: “Het lijkt alsof de verwachtingen bij een destination wedding nog hoger liggen. Vrienden zeggen me constant: ‘We kijken er zó hard naar uit, dit wordt het beste trouwfeest ooit!’ Dat geeft me stress.” (lacht)

Federico: “Maar Aude vangt veel op. Voor ons is het belangrijk dat we mee van de ‘show’ kunnen genieten, net als elke andere gast. En daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Naast een zogenaamde bespoke wedding kunnen Aude en co ook een ‘lovelopement’ organiseren, just the two of you op een idyllische plek ergens ter wereld. Meer info op thebelovednomad.com

Lees ook: 10 redenen om te trouwen in het buitenland