Diabetesmedicijn Ozempic houdt Hollywood slank – maar tegen welke prijs?

Geüpdatet op 1 november 2022 door Lore Ginneberge
Diabetesmedicijn Ozempic houdt Hollywood slank – maar tegen welke prijs? Shutterstock

Wanneer sterren drastisch afvallen, is er vaak meer aan de hand dan sport en dieet. Hollywood is in de ban van Ozempic, een diabetesmedicijn waar je gewicht mee verliest. Dankzij sociale media wordt het middel zo populair dat er tekorten dreigen, ook in België.

Wat is Ozempic en hoe werkt het?

Ozempic is een diabetesgeneesmiddel in de vorm van een pen die je wekelijks injecteert. In ons land is het sinds 2017 op doktersvoorschrift verkrijgbaar. De werkzame stof, semaglutide, bestaat ook in pilvorm onder de merknaam Rybelsus. Het Europees openbaar beoordelingsrapport leest dat "Ozempic een effectief middel is voor regulering van de bloedglucosespiegels. Behandeling met Ozempic leidde ook tot gewichtsverlies, wat bij patiënten met diabetes gunstig wordt geacht." Naast de insulinebevorderende effecten vertraagt semaglutide de spijsvertering, zodat patiënten langer een vol gevoel hebben na het eten. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar zoals veel geneesmiddelen komt Ozempic met risico's en bijwerkingen, waaronder misselijkheid, braken en diarree. Hoe lager je lichaamsgewicht, hoe meer nare neveneffecten je kan ondervinden.

Haar, make-up, styling en een spuitje

Steeds meer Amerikaanse media berichten over 'off-label' Ozempic-gebruik (buiten wettelijke erkenning) door sterren die snel kilo's kwijt willen. "Haar-, make-up- en stylingteams van beroemdheden hebben de injecties aanvaard als onderdeel van de verzorgingsrituelen voorafgaand aan grote evenementen. In een paar maanden tijd werd dit het slechtst bewaarde geheim in Hollywood," meldt Variety. En zoals vaak zetten sterren de toon: steeds meer mensen met middelen, die overgewicht noch diabetes hebben, proberen aan de medicijnen te komen om af te vallen. Aangezien het off-label gebruik niet terugbetaald wordt, heb je niet alleen een arts nodig die een voorschrift wil geven, maar moet je vooral bereid zijn om een flinke som te betalen. Town and Country spreekt over meer dan duizend Amerikaanse dollar per maand.

ozempic gewichtsverlies
Unsplash

Het gevaar van #ozempic

Zie je sterren heel snel heel veel vermageren, dan mag je er gif op innemen dat er meer aan de hand is dan 'diëten, sporten en veel water drinken'. Celebs zijn het publiek geen uitleg verschuldigd, maar hun invloed valt niet te onderschatten. Glamour wijst bijvoorbeeld op een mogelijk verband tussen de stijgende Google-zoekopdrachten in de VS en Kim Kardashians MET Gala-verschijning in mei 2022, waar de ster opschepte met haar drastische gewichtsverlies. Ook in ons land kenden de Google-zoekopdrachten naar 'Ozempic' een stijging van 250% in het afgelopen jaar.

Op TikTok is #ozempic bijna 243 miljoen keer bekeken en delen gebruikers hun transformatie via hashtags als #ozempicjourney. Je hoeft niet ver te scrollen vooraleer je op reacties botst als 'waar kan ik dit krijgen?', maar ook getuigenissen van patiënten die erg ziek werden van de medicatie of geen gram afvielen. Er is dus geen mirakeloplossing, zelfs Ozempic vertoont gebreken en moet nauw opgevolgd worden door een professional.

"Deze medicatie heeft slechts effect op obesitas en diabetes zolang je het blijft gebruiken. Indien je ermee stopt en in je oude gewoonten vervalt, komen de kilo’s er terug bij. Het gebruik ervan moet dan ook deel uitmaken van een globaal programma, wat heel dikwijls vergeten wordt," waarschuwt Dr. Luk Buyse, arts en voorzitter van de Diabetes Liga. Bovendien duurde het langste onderzoek naar deze injecties minder dan twee jaar, waardoor veel vragen over de langetermijngevolgen nog onbeantwoord blijven.

diabetesmedicijn pen
Shutterstock

Dreigt er een Ozempic-tekort in België?

Dr. Luk Buyse benadrukt dat semaglutide in België "enkel voor de behandeling van diabetes type 2 erkend wordt", terwijl het op Europees vlak ook voor obesitaspatiënten is goedgekeurd. "Liraglutide, een ander medicijn uit dezelfde groep, heeft de dubbele erkenning, maar wordt onder een verschillende naam verkocht: voor diabetes is dat Victoza en voor obesitas Saxenda. Dat laatste geneesmiddel wordt niet terugbetaald en vraagt dagelijkse injecties. De dagdosis voor obesitas ligt bovendien een stuk hoger dan voor diabetes," aldus Dr. Buyse. Het maandelijkse kostenplaatje kan zo oplopen tot €250.

Is het dan illegaal voor artsen om Ozempic voor te schrijven aan patiënten die gewicht willen verliezen? "Semaglutide voorschrijven in België voor de behandeling van obesitas is wetenschappelijk correct, maar je schrijft het dan wel off-label voor," verduidelijkt Dr. Buyse. En dat off-label gebruik sijpelt met dank aan sterren en sociale media steeds sneller door naar ons land. Dr. Buyse: "Door het enorme succes van deze medicijnen zijn er problemen ontstaan met de beschikbaarheid, ook in België. De Deense firma Novo Nordisk had voor 2022 een zekere groei meegerekend, maar de explosie die zich nu voordoet was niet te voorzien. De hele situatie illustreert eens te meer de kracht van sociale media."

LEES OOK: Dit gebeurt er met je lichaam wanneer je stopt met alcohol