Hebben deze sterrenbeelden minder succes bij sollicitaties?

Geüpdatet op 18 oktober 2022 door Camille Vernin en Lore Ginneberge
Hebben deze sterrenbeelden minder succes bij sollicitaties? Unsplash

Kreeften zijn emotioneel, Steenbokken ambitieus en Maagden te kritisch... Wat als astrologie de werkvloer betreedt en een impact heeft op sollicitaties?

Wat heeft Jennifer Lopez tegen Maagden?

Roddels over Jennifer Lopez zijn niets nieuws, maar dit verhaal is extra bizar. Enkele maanden geleden ging Heather Morris, een 'Glee'-actrice en voormalig achtergrondzangeres van Beyoncé, haar boekje te buiten in een interview op de podcast 'Just Sayin' With Justin Martindale'. Ze vertelde er hoe JLo weigerde dansers in te huren... omdat het Maagden waren.

sterrenbeelden Maagd Jennifer Lopez

"Heel erg bedankt, je hebt zo hard gewerkt. Als er Maagden in de zaal zijn, kunnen jullie je hand opsteken?", vroeg Jennifer Lopez naar verluidt aan de achtergronddansers na een lange dag werken. Volgens Heather Morris fluisterde de ster toen iets in het oor van haar assistente en werden alle Maagden vervangen. Waargebeurd verhaal of wilde geruchten? Morris, die niet aanwezig was tijdens de scène in kwestie, gaf toe dat het slechts een verhaal was dat ze van verschillende mensen had gehoord. Jennifer Lopez, zelf een Leeuw, heeft zich er echter nooit over uitgesproken.

Kreeft en Maagd, de pechvogels

Hoewel het JLo-verhaal nooit bevestigd is, zegt het wel iets over hoeveel belang sommige mensen aan astrologie hechten, zelfs in de professionele wereld. Elk van de twaalf sterrenbeelden staat volgens de astrologie synoniem met bepaalde karaktertrekken. Vertaald naar de werkvloer zouden toekomstige werknemers zich dus een beeld kunnen proberen vormen van iemands kwaliteiten en persoonlijkheid op basis van een geboortedatum. Klinkt te gek voor woorden? Uit een onderzoek dat in 2020 in China werd uitgevoerd, bleek dat HR-professionals minder bereid waren kandidaten aan te nemen van wie het CV expliciet aangaf dat ze Maagd waren (geboren tussen 23 augustus en 22 september). De reden? De persoonlijkheidstrekken die in theorie aan dit teken gelinkt worden. De auteurs van de studie schrijven dat in China "sommige mensen Maagden met opzet mijden als vrienden, romantische partners of werknemers, zogenaamd omdat Maagden worden gestereotypeerd als mensen met een onaangename persoonlijkheid (kritisch, kieskeurig, obsessief-compulsief...). Uit de vergelijkende studie in de Verenigde Staten blijkt dat Maagden aan de overkant van de Atlantische Oceaan veel minder slecht worden waargenomen. Amerikanen bleken minder vaak naar sterrenbeelden te kijken om iemands persoonlijkheid te begrijpen.

sterrenbeelden werkvloer sollicitatie
Unsplash

Tegelijk wist de studie wel vast te stellen dat van alle sterrenbeelden Kreeft het vaakst negatief werd beoordeeld. "Het grootste percentage Amerikaanse deelnemers koos Kreeft als het meest negatief beoordeelde teken in de Amerikaanse samenleving, wellicht vanwege de semantische associatie met de ziekte kanker," schrijven de auteurs van de studie. Zowel in het Engels als Frans wordt Kreeft namelijk vertaald als 'cancer'.

Steenbok, de lievelingetjes

Deze negatief vooroordelen werden bevestigd door de deskundigen van de site Psychic World die meer dan 2.000 mensen ondervroegen over de manier waarop hun sollicitatiegesprekken verliepen. Het resultaat? Slechts 32% van de Kreeften zou bij de eerste poging slagen voor een sollicitatie. Deze keer was het hun "hoge emotionaliteit" die hen de moed deed verliezen. Volgens dezelfde studie zouden Vissen op de een na laatste plaats komen (36%) vanwege hun angst en het gevoel tekort te schieten. Daarentegen zou het teken Steenbok, die volgens de astrologie de meeste ambitie heeft, er in 84% van de gevallen in slagen een baan te krijgen na het eerste gesprek.

Kunnen we sterrenbeelden vertrouwen?

"Sommige mensen gebruiken stereotypen in verband met astrologische tekens als cognitieve snelkoppelingen om hen te helpen de complexe sociale werkelijkheid te begrijpen," vertelde Jackson Lu, een van de auteurs van de Chinese studie, aan HuffPost. "Het gevaar is dat de tekenen niet de persoonlijkheid of de werkprestaties van een persoon voorspellen, zoals onze grootschalige studies aantonen." Lu en zijn team onderzochten bijvoorbeeld het verband tussen prestaties en de geboortedatum van meer dan 37.000 werknemers. Het resultaat? Niet verrassend: geen causaal verband. Dus het lezen van astrologische voorspellingen op een app of het raden van iemands sterrenbeeld kan amusant zijn, maar het blijft een onbetrouwbare manier om mensen te labelen. Sommige Amerikaanse professionals zeggen echter dat zij hun horoscoop raadplegen voordat ze een belangrijke carrièrestap maken. Voor andere bazen is het een leuke en interessante manier om met collega's een kleine persoonlijkheidstest te doen om elkaar beter te leren kennen.

werk sterrenbeelden collega's
Unsplash

In een interview met de website 20 Minutes zei Elodie, die anoniem wenste te blijven: "Ik was sceptisch over het idee om een Schorpioen aan te nemen. We hadden al twee Leeuwen in het team, dat waren heel wat sterke karakters om mee om te gaan. Ze voegt eraan toe: "Als de kandidaat zijn geboortedatum opgeeft, zal dat mij zeker beïnvloeden. Ik weet dat dat niet gewaardeerd wordt, maar ik kan het niet helpen. Uit een onderzoek van Oasys in 2007 bleek dat 5% van de recruiter erkende dat het astrologische teken van een kandidaat een rol speelde. Er is een gebrek aan gegevens sinds deze studies. Het enige wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat deze praktijk, die als onprofessioneel wordt beschouwd, bij ons nog volledig taboe is.

Dus: als je je volledige geboortedatum op je cv vermeldt, is het mogelijk dat een recruiter je astrologisch teken bekijkt en conclusies trekt over je persoonlijkheid en manier van werken. Ook al is dit verschijnsel voorlopig eerder zeldzaam en in de praktijk niet erg bepalend. Maagden en Kreeften, jullie zijn gewaarschuwd...