Café Costume voor iedereen: “de scheidingslijn tussen man en vrouw vervaagt in onze collecties”

Gepubliceerd op 16 september 2022 door Lisa Aelvoet
Café Costume voor iedereen: “de scheidingslijn tussen man en vrouw vervaagt in onze collecties” © Café Costume

Het Belgische made-to-measure label Café Costume viert feest. Naast de opening van een vijfde boetiek, pakt het merk nu ook uit met een collectie maatwerk voor vrouwen.

Café Costume blaast dit jaar vijftien kaarsjes uit en dat zullen we geweten hebben. Tijdens een exclusief mode-event op het Antwerpse Zuid stelt het merk haar allereerste vrouwencollectie voor. Aan de vooravond van het spetterend defilé doet CEO Bruno Van Gils ons het verhaal achter de collectie uit de doeken.

Wanneer is het zaadje voor de vrouwencollectie geplant?

"De vraag naar een vrouwenlijn kwam er al langer en uit verschillende hoeken. Aanvankelijk hield ik de boot af omdat ik niet overhaast te werk wou gaan. Toen vorig jaar de tijd rijp was, heb ik volledige team betrokken en zijn we gestart met een onderzoek naar pasvormen, vormgevingen en silhouetten. Zodoende zijn we tot een eerste blauwdruk gekomen met drie uiteenlopende pasvormen. Het gaat zowel om jasjes als broeken die door elkaar te combineren zijn. De uitdaging was om een mooie balans te vinden tussen meer geklede en eerder nonchalante looks, en daarin een spel van totale uiteenlopende stijlen te creëren."

Café-Costume-1
© Café Costume
Hoe zou je de collectie omschrijven? 

"De collectie die we tonen tijdens het defilé gaat over diversiteit en eigenheid. We laten een draagbaar kleurenpalet zien en tonen zowel klassieke als edgy ontwerpen waarbij de scheidingslijn tussen man en vrouw vervaagt. De collectie richt zich namelijk tot verschillende typen mensen die elk over hun eigenheden beschikken. Met ons verhaal spreken we zowel de conservatieve man aan alsook de vrouw die straatwijs is. In de show lopen dan ook heel diverse individuen. Naast Hannelore Knuts, defileren bijvoorbeeld Sylvie Kreusch maar ook Brandon Wen."

"De cirkel is nu rond. De designs die we bedenken, de stoffen die we sourcen, de prints die we creëren en kleuren die we onderzoeken, waren in het verleden enkel voor mannen. Nu we dit ook voor vrouwen doen, ontstaat er een synergie tussen beiden. Deze zorgt voor ontzettend veel inspiratie en stimulans. Denk aan een klassieke touch bij een vrouwenmaatpak of een vrouwelijke kleur voor een mannenmodel."

Hoe zou je de vrouw waarvoor de collectie is gecreëerd omschrijven?

"Eigenzinnig. Een vrouw die niet met de stroming meegaat maar wel een eigen signatuur wil creëren en een eigen persoonlijkheid wil uiten. Maatwerk betekent samen met de drager iets creëren naar diens wens. Daarbij ontstaat er een dialoog met de klant en gaan we bepaalde vormen net accentueren of trachten te verbergen. De uitdaging zit hem in het verhullen en onthullen, het bedekken en ontdekken. Dat is het fijne aan onze job."

Café-Costume-2
© Café Costume
Wat kan een vrouw verwachten bij Café Costume? 

"Net als de mannen kunnen vrouwen enkel op afspraak bij ons terecht. We vinden het immers belangrijk om onze tijd te nemen met de klant en diens wensen en noden goed te begrijpen. Dat doen we door hen een aantal vragen te stellen en hen vervolgens mee op ontdekking te nemen in de 1001 stoffen en de verschillende fits die we aanbieden. Een vijf à zestal weken na de bestelling volgt dan een tweede afspraak voor het doorpassen, het finetunen en de finale touch."

De vrouwencollectie is verkrijgbaar in de Café Costume stores in Antwerpen, Brussel en Gent (enkel op afspraak).

LEES MEER:

We love: Levi's® en Ganni brengen samen een duurzame collectie uit
Microtrend: de UGG Tasman is dé schoen van het seizoen
4 haarstijlen die dun haar er dikker laten uitzien