Cyclodyssées: ontdek Europa met de fiets

Geüpdatet op 15 juli 2022 door Noemi Dell'Aira en ELLE België Foto’s: Dmitrii Vaccinium, Marianna Lutkova
Cyclodyssées: ontdek Europa met de fiets

Reizen op twee wielen en zo de mooiste streken van Europa ontdekken, dat is het idee van twee gepassioneerde broers en hun zus. Antoine, Joseph en Natacha stopten hun hart, ziel en veel energie in de oprichting van het Brusselse reisbureau Cyclodyssées, gespecialiseerd in reizen met de fiets. We ontmoeten het trio dat globetrotters probeert bewust te maken dat reizen trager moet.

Wie is wie bij Cyclodyssées?

“Joseph, de oudste broer, studeerde toerismemanagement en hij heeft tevoren al voor verschillende touroperators reizen uitgewerkt. Antoine, de jongste broer, nam tussen twee jobs door een sabbatjaar om Europa en Azië met de fiets te doorkruisen. Natacha, de jongste, is fotografe en ook een fervent fietser. Zij levert de foto's en video's.”

fietsen, reizen, fietsreizen, Europa, vakantie, fiets
Antoine, Joseph en Natacha van Cyclodyssées

Wat heeft jullie geïnspireerd om met dit project te beginnen?

“We zijn gepassioneerd door fietsreizen en weten uit ervaring hoeveel voordelen deze manier van reizen heeft: je bent dicht bij de natuur, je hebt bijzondere ontmoetingen, je fietst door steeds weer verschillende landschappen en plekken en je reist op een heel vrije manier. Het aantal fietsreizigers stijgt wel, maar toch blijft het een vrij onbekende manier van reizen. Daarom willen wij mensen helpen die wel geïnteresseerd zijn om zo te reizen, maar ofwel niet de tijd of de motivatie hebben om alles zelf te organiseren, ofwel niet goed weten waar ze moeten beginnen om een interessante en plezierige reisroute uit te stippelen.”

Welke tours zijn er beschikbaar?

“Ons doel is om een zo ruim mogelijke waaier aan bestemmingen aan te bieden. Het gaat van Portugal tot Oostenrijk, inclusief Andalusië, de Périgord, de Benelux en het Zwarte Woud. Onze reizen omvatten meestal vijf tot zes dagen fietsen. Wij zorgen er ook voor dat de bestemmingen per trein bereikbaar zijn, of met de nachttrein voor de meer afgelegen bestemmingen, vanuit Parijs of Brussel. Zo houden we het zo ecologisch mogelijk. Aan het eind van het jaar zijn we van plan ons aanbod uit te breiden naar Ierland, Engeland, Beieren en Toscane. We overwegen ook om ‘micro-avonturen’ van één tot drie dagen uit te werken. Een lang fietsweekend, zeg maar."

Hoe stellen jullie de tours samen?

“In de eerste plaats moeten we een bestemming vinden die een goede en diverse mix biedt van landschappen en cultuur. Bovendien moeten de verschillende etappes van de tour goed te bereiken zijn. Vervolgens moet een rustige en veilige route worden uitgestippeld, met niet al te veel hoogteverschillen en steile hellingen. We mikken op etappes van 35 tot 60 kilometer. We gaan er zelf naartoe met onze fietsen en verkennen de mogelijke routes, praten met de plaatselijke bevolking en met mensen uit de toeristische sector om zo de ideale tocht uit te stippelen. En natuurlijk zoeken we ook naar comfortabele accommodatie voor fietsers en fietsen. Tenslotte maken we afspraken met lokale bedrijven om de logistiek te organiseren (bagagetransport, fietsverhuur, enz.). Vervolgens ontwerpen we een mooi roadbook vol informatie over de route en de plaatsen die we bezoeken."

Tip: investeer in een goede fietsbroek. Na de reis kan je het gewaagde stuk nog best lang dragen en combineren met een blazer en een paar sneakers.