Een culinaire avond starring de Vins de Provence rosés

Gepubliceerd op 28 juni 2022 door ELLE Partner
Een culinaire avond starring de Vins de Provence rosés
De lange zomeravonden komen eraan. Dat betekent kleurrijke gerechten op het bord en laaaang aperitieven. Drie frisse recepten – voorgerecht, hoofdgerecht, dessert – voor een zomers menu die ook je ogen de kost geven en die naadloos aansluiten bij Vins de Provence rosés!

Eeuwenlang wist de Provence de rest van de wereld te veroveren met zijn geraffineerde, maar toegankelijke en gemoedelijke wijnen. Rood, wit of rosé, er is voor elk wat wils. Maar de streek staat vooral bekend om de kwaliteit en de diversiteit van zijn gamma rosés. Een productie van eeuwenoude wijnen die internationaal wordt erkend: de Provence is de enige streek die 91% van z’n capaciteit aan rosés wijdt. Het gebied levert ongeveer 6% van de rosés in de wereld.

Een levensstijl voor levensgenieters

De lavendelvelden, stranden, culinaire tradities, olijfolie, dorpjes ... van de Provence: ze getuigen allemaal van een unieke levensstijl, een zalige levenskunst die typisch is voor het zuiden van Frankrijk. Zodra je een fles van een Provence kwaliteitsrosé opent, roep je die hele zuiderse sfeer op.

De Vins de Provence rosés, die gewaardeerd wordt om zijn eenvoud en zijn capaciteit om zich aan elke gelegenheid aan te passen, past bij een rustige levensstijl waar de tijd een stukje trager gaat. Bij informele maaltijden en cocktailparty's waarbij je niet noodzakelijk aan tafel eet, in het gezelschap van mensen om wie je geeft. Kortom, gelegenheden waar samenzijn, smaak en vrijheid op het menu staan, waarden die de Vins de Provence rosés luid en duidelijk uitdragen.

Gemakkelijk te combineren met eten

Een culinaire avond starring de Vins de Provence rosés - 1
©Hervé Fabre

De rijkdom en veelzijdigheid van de Vins de Provence rosés bieden onbeperkte mogelijkheden voor culinaire combinaties. Je kunt ze serveren bij zeevruchten en vis, maar ook bij groenten, gevogelte en bepaalde kazen. Ze gaan goed samen met de smaken van de verschillende keukens uit de hele wereld (mediterraan, oosters, creools of Aziatisch). Dankzij hun veelzijdigheid en frisheid zijn Vins de Provence rosés altijd klaar voor een feestelijke gelegenheid en brengen ze een vleugje verfijning en plezier bij alle recepten, van voorgerechten tot desserts.

De Vins de Provence rosés komen vooral tot hun recht bij aïoli, gevulde groenten, risotto, pasta met mosselen of tajine. Die van de AOC Coteaux d'Aix-en-Provence passen goed bij onder meer zeevis, op de velkant gebakken of gemarineerd, of bij een zachte kaas. De rosés van de AOC Coteaux Varois en Provence gaan mooi samen met zowel soep met pistou als met een pittige curry. Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Recepten voor een relaxt zomermenu met Vins de Provence rosés

Een voorgerecht, een hoofdgerecht, een dessert: ontdek drie verfrissende en lichte recepten, ideaal bij een glas rosé, om je mooie zomeravonden nog heerlijker te maken. Wil je graag nog meer verrassende ideeën, food & wine pairings en veganistische alternatieven? Surf dan hier

VOORGERECHT: AUBERGINEKAVIAAR

40 minuten -  4 personen 

Caviar d'aubergines
"Les Pépites de Noisette", ©Céline Rivie

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel (met een bergje) komijn
  • Optioneel: 1/2 gekonfijte citroen

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Was de aubergines en snij ze in de lengte doormidden.
  • Maak met de punt van een mes ruitvormige inkepingen in het vruchtvlees, maar zorg ervoor dat je niet door de schil heen prikt.
  • Leg de aubergines op een bakplaat die je met bakpappier hebt bekleed. Strooi er wat tijm over, besprenkel met olijfolie, breng op smaak met peper en zout en bak in de oven tot het vlees goudbruin en zacht is (ongeveer 30 minuten).
  • Laat afkoelen en verwijder het vruchtvlees met een lepel.
  • Doe het auberginevlees in een mengkom en voeg een scheutje citroensap, de fijngesnipperde knoflook, de komijn en de gekonfijte citroen toe. Mix fijn. Breng op smaak met peper en zout, en voeg nog 1 of 2 eetlepels olijfolie toe.
  • Serveer de auberginekaviaar als aperitief op toast, bij een carpaccio van tomaat of bij gegrilde vis of gevogelte.

Vind het recept hier

HOOFDGERECHT: VISCURRY MET GROENE ASPERGES

40 minuten - 4 personen

Curry de cabillaud
"Gourmandiseries", ©Tiphaine Guillet

Ingrediënten

Voor de curry:

  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gemalen kurkuma
  • 1 eetlepel currypoeder
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 flinke snufjes zout
  • 1 Thai chili (ook wel piripiri of bird’s eye chili genoemd)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 250 ml kokosroom
  • 500 ml kokosmelk

Voor de vis en de groenten:

  • 800 g kabeljauwhaasje
  • 200 g groene asperges
  • 200 g wortels
  • 4 eetlepels zwart sesamzaad
  • 1 bos koriander

Bereiding

Maak de currypasta klaar:

  • Pers de knoflook. Stamp de Thai chili heel fijn (zonder de zaadjes). Doe ze in een kom samen met de olijfolie, de kurkuma, het kerriepoeder, de gember en het korianderpoeder. Meng tot een gladde pasta. Zet opzij.
  • Pel de ui en snij doormidden. Verwijder het midden als er uitlopers zijn en snij in heel dunne reepjes.

Maak de groenten klaar:

  • Schil de wortelen, snij ze in de lengte in tweeën en daarna in stukjes van 3 cm.
  • Snij de harde onderkant van de groene asperges weg. Schil de asperges met een mes om de kleine paarse stukjes te verwijderen.
  • Stoom ze 10 minuten. Zet opzij.

Maak de curry klaar:

  • Doe de currypasta in een pan en verhit op middelhoog vuur. Voeg de uien toe. Bak 5 minuten en voeg dan de kokosmelk toe. Roer voorzichtig zodat de currypasta zich met de kokosmelk vermengt. Verhit op middelhoog vuur.
  • Dep intussen de vis droog en verwijder restjes huid, schubben … Snij de kabeljauw in blokken van ongeveer 3 cm. Zet opzij.
  • Voeg de kokosroom toe aan het mengsel en verwarm. Voeg wanneer het mengsel heet is eerst de kabeljauw toe en dan de asperges en wortels. Dek af en laat 4 minuten koken.

Dresseren

Schik de kabeljauw en de groenten op de borden. Giet er de currysaus over. Voeg wat fijngehakte verse koriander en zwarte sesamzaadjes toe.

Maak je tafel stijlvol

DESSERT: AMANDELTAART MET LENTEVIJGEN

40 minuten - 6/8 personen  

Tarte aux figues : Une recette signée « La P’tite Cuisine de Pauline », ©Pauline Luc
"La P’tite Cuisine de Pauline", ©Pauline Luc

Ingrediënten

  • 1 vel zelfgemaakt zanddeeg
  • 800 g zwarte vijgen
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g amandelpoeder
  • 2 eieren

Bereiding

Maak de amandelroom klaar:

  • Klop de zachte boter en de poedersuiker tot een gladde massa.
  • Voeg het amandelpoeder toe.
  • Voeg een ei toe en roer goed. Voeg dan het andere ei toe en roer opnieuw goed tot je een homogene crème krijgt.
  • Zet opzij.

Maak de rest klaar:

  • Spoel de vijgen en snij ze in tweeën (of vieren, afhankelijk van de grootte).
  • Bekleed een taartvorm met het zanddeeg.
  • Smeer de amandelcrème op het deeg uit.
  • Schik er de halve vijgen op, in een rozet.
  • Bestrooi met een beetje poedersuiker.
  • Bak 45 minuten op 180 °C.
  • Laat afkoelen en serveer.

Maak je tafel stijlvol

Dit artikel werd gerealiseerd in nauwe samenwerking met Vins de Provence.
www.vinsdeprovence.com

LEES OOK: 
Het exclusieve aperitivo met topcharcuterie: een terugblik
Wijntoerisme en "green" rosés: de wijnroute van de Provence
5 bakkers en eetplekjes met overheerlijk vegan gebak in Antwerpen