Wijntoerisme en “green” rosés: de wijnroute van de Provence

Geüpdatet op 29 april 2022 door ELLE Partner
Wijntoerisme en “green” rosés: de wijnroute van de Provence

Haar unieke landschappen, aangename klimaat, pittoreske dorpjes en azuurblauwe kustlijn maken van de Provence een genereuze, respectvolle en gastvrije streek. Ze wacht enkel nog op jou om haar eeuwenoude wijngeschiedenis te delen.

Tussen de Middellandse Zee en de Alpen liggen de wijngaarden van de Provence, het eerste wijngebied in Frankrijk sinds de Phocaeërs meer dan 2.600 jaar geleden in Marseille toekwamen. Onder de stralende zuiderzon strekken de schitterende wijnranken zich uit over 200 kilometer en doorkruisen ze de departementen Var, Bouches-du-Rhône en een deel van de Alpes-Maritimes. Een betoverend en idyllisch landschap, ideaal voor een deugddoende vakantie boordevol culturele ontdekkingen, ontmoetingen en culinaire geneugten.

Naast haar markten, haar lavendeltakjes en het gezang van de krekels, is de Provence ook de bakermat van de beroemde roséwijnen. Deze droge, zeer heldere en aromatische wijnen maken meer dan 90% van het geproduceerde wijnvolume uit. De rest van de productie is gewijd aan krachtige rode wijnen en frisse witte wijnen.

De wijngaarden van de Vins de Provence omvatten drie appellations d’orgine contrôlée of gecontroleerde herkomstbenamingen: de AOC Côtes de Provence, de AOC Coteaux d'Aix-en-Provence en de AOC Coteaux Varois en Provence. De eerste omvat zelfs vijf aanvullende geografische benamingen met uiteenlopende microterroirs. Achter deze uitzonderlijke wijnen schuilt het werk van gepassioneerde wijnbouwers die je met veel enthousiasme hun domeinen, kelders, levensstijl en ecologische initiatieven laten ontdekken.

©Hervé Fabre
©Hervé Fabre

Verken de wijnroute van de Provence

De wijnroute van de Provence voert je van de poorten van Nice naar die van de Camargue en langs meer dan 430 wijnhuizen en coöperatieve wijnkelders waar je hartelijk onthaald wordt. Begeleide wijnproeverijen, wandelingen en overnachtingen in de wijngaarden, bezoeken aan kelders en wijnhuizen, table d'hôtes, kunsttentoonstellingen, thermen, concerten, ... Dankzij de talloze mogelijkheden staat het Provençaalse wijntoerisme garant voor vermaak en maak je kennis met een ware levenskunst. Kortom, het is een ideale bestemming om er even tussenuit te knijpen op amper 1.000 kilometer van huis.

Laat je gidsen door de app

"Destinations Vins de Provence" is een mobiele applicatie, die je gratis kunt downloaden op Android en in de Apple Store en die je kan helpen om je reis te verrijken en plannen. Je kunt er gemakkelijk alle aanbevolen plaatsen vinden, zoals de beste wijnbars, restaurants, wijntours, wijnwinkels en activiteiten in de regio. 

Een eco-friendly en pittoresk terroir

De Provençaalse wijnbouwers bevinden zich in de frontlinie van de klimaatverandering en zijn zich volledig bewust van hun ecologische verantwoordelijkheid. Ze zijn dan ook hun praktijken aan het bijsturen om hun impact op de omliggende natuur te beperken en de biodiversiteit te beschermen. Zo heeft Caroline Dubois van Domaine Le Loup Bleu in Puyloubier zich toegelegd op biologische bestrijdingsmethodes waarbij ze werkt met vleermuizen. Karine en Guillaume Lefèvre van Domaine de la Sulauze in Miramas gebruiken op hun beurt het organisch materiaal van hun stierenboerderij om hun wijnranken te stimuleren via biodynamische landbouw. Florent Audibert van Domaine La Courtade op het eiland Porquerolles vervoert zijn wijn met een boot om zijn koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Zo’n 20% van de Provençaalse wijngaarden zijn biologisch en 24% ervan dragen al het HVE-certificaat (Haute Valeur Environnementale). De Provence is daarmee een van de wijnstreken die het verst gevorderd zijn in de omschakeling naar biologische landbouw of naar een ecolabel. Het doel is dat 60% van de wijngaarden biologisch of HVE 3-gecertificeerd is tegen 2024 en 100% tegen 2030. Een engagement dat jou een extra reden geeft om deze uitzonderlijke wijnen en wijnbouwers te gaan ontdekken!

Vins de Provence aan tafel: idee voor een gastronomische match 

Vins de Provence onthult een smaakvol recept dat het beste uit de zee en exotisme met elkaar combineert. Geniet van dit gerecht bij een lekker glaasje roséwijn. What else?

Ceviche van zalm met kokosmelk

ceviche de saumon

Ingrediënten (4 personen)

  • 600 g zalm
  • 15 cl kokosmelk
  • 2 limoenen
  • 3 cm verse gember
  • 1 rode ui
  • 1 tomaat
  • Enkele takjes koriander
  • Zout en peper
  • Espelettepeper

Bereiding (10 minuten)

  • Snij de vis in blokjes.
  • Schil de gember en rasp hem. Rasp de limoenen en pers ze uit.
  • Doe de vis in een kom en besprenkel met het limoensap en de limoenzeste.
  • Voeg de gember, kokosmelk, zout en peper toe en meng. Laat 20 minuten marineren in de koelkast.
  • Was intussen de tomaat en snij ze in blokjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Was, droog en hak de koriander fijn.
  • Voeg na 20 minuten marineren de uien en tomaten toe aan de vis. Meng goed. Bestrooi met koriander en Espelettepeper en serveer onmiddellijk. Smakelijk!

Tips van de chef

Je kunt deze ceviche ook bereiden met verse zeebaars of tonijn. Voeg het vruchtvlees van een passievrucht toe om het gerecht een exotische toets te geven.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Vins de Provence.
vinsdeprovence.com

Lees ook:
Hoe begin je aan het inrichten van je keuken?
Hoe kies je het perfecte cadeau voor jouw mama?
13 hemelse adressen waar je kan slapen onder de sterren