Dit zijn de 4 grootste interieurtrends van 2022

Gepubliceerd op 20 januari 2022 door ELLE Partner Foto’s: Sofacompany
Dit zijn de 4 grootste interieurtrends van 2022

Benieuwd naar de interieurtrends van 2022? Sofacompany onthult de 4 grote tendensen voor dit jaar.

Line Nevers Krabbenhøft, de hoofdontwerpster van het Deense meubelmerk Sofacompany, deelt de trendkleuren, -vormen en -materialen van 2022. Met natuur en kunst als belangrijkste inspiratiebronnen, zien we onze woning evolueren naar ofwel een harmonieuze zen-oase ofwel een museum vol speelse kleurcontrasten...

1. Een artistieke woning voor iedereen

De kunstwereld blijft in 2022 een ongelimiteerde inspiratiebron voor het interieur. Denk: asymmetrische vormen, gedurfde patronen en sculpturale meubels. Maar het gaat verder dan dat. “We zien kunst en design dit jaar ook echt samensmelten in de woning”, legt Line Nevers Krabbenhøft uit. “Het schilderij tegen de muur lijkt zich in combinatie met je designzetel te ontpoppen tot een soort installatie. Het beeldhouwwerk en de poef of bijzettafel waarop je het tentoonstelt, vloeien samen tot één geheel en complementeren elkaar. Bovendien wordt het design zelf zoals een grappig gestreepte sofa opgesteld als een kunstobject waardoor je huiskamer wel een expositieruimte lijkt”, legt Krabbenhøft uit. Aan de oorsprong van deze artistieke woonstijl ligt wellicht het feit dat kunst meer toegankelijk en laagdrempelig wordt. Tenslotte zal de aandacht voor handgemaakte meubels en ambachtelijke details dit jaar aanzienlijk stijgen; en dit precies omdat interieurdesign enorm beïnvloed wordt door de kunstwereld.

interieurtrends 2022 Sofacompany

Anna 3-zitszetel

2. Organische vormen in huis

Net als kunst blijft ook de natuur een belangrijke inspiratiebron voor hoe we gaan wonen in 2022. Door de pandemie hebben we de natuur herontdekt. Tijdens de werkuren halen we graag even een frisse neus, in het weekend gaan we uitgebreid bosbaden of rollen we onze yogamat uit in de tuin. “De vrije natuur doet onze zintuigen weer opleven. Het is de ideale voedingsbodem voor onze zoektocht naar de perfecte balans tussen lichaam en geest. En dit reflecteert ook in ons interieur. Landschappen, golven, de weerkaatsing van licht op een wateroppervlak, een rotsformatie, allemaal inspireren ze interieurdesign. We omarmen volop de organische vormen, lijnen, oppervlakken en kleurschakeringen van Moeder Natuur”, legt Line Nevers Krabbenhøft uit.

interieurtrends 2022 Sofacompany

Rose 2,5-zits zetel rechts

3. Streelzachte materialen

Sinds de gezondheidscrisis hechten we meer en meer belang aan ons interieur. Het moet niet enkel een gezellige, aangename uitstraling hebben maar ook zo voelen! Meubels omhuld met superzachte stoffen zoals velours maar ook deco-accessoires in fluffy teddy-textiel, zorgen ervoor dat je heerlijk kan relaxen en cocoonen in je woning. Zo wordt jouw thuis de ideale plek voor een ontspannende mediteersessie of om gewoon even weg te dromen. Aaibaar textiel vormt dan ook een ‘tactische’ keuze bij het creëren van jouw persoonlijke retreat-zone.

interieurtrends 2022 Sofacompany

Paula 3-zitszetel

4. Uitbundige kleuren vs. serene tinten

Een andere interieurtrend voor het nieuwe jaar gaat twee kanten op: of heel kalm en rustgevend, of net héél uitbundig. “Binnen het kalme, serene kleurenkamp worden we overspoeld met wit in alle mogelijke tinten: sneeuwwit, crème en offwhite... maar dit harmonieuze kleurenpalet wordt ook aangevuld met grijs-bruinachtige tinten zoals zand, camel en roest”, licht Line Nevers Krabbenhøft toe. Neutrale aardetinten zien we trouwens vaak toegepast in de Japandi-woonstijl die ook in 2022 bijzonder populair blijft. Een prachtig voorbeeld hiervan is de recente Umi collectie van Sofacompany.

interieurtrends 2022 Sofacompany

Umi collectie

Aan de andere kant van het spectrum worden we bijna verblind door een kleurexplosie boordevol spannende contrasten. “We hebben nood aan verandering en aan positieve gedachten. 2022 brengt dan ook heel wat flashy, poppy kleuren naar onze huiskamers zoals grasgroen, pastelgeel, bubblegum pink, lavendel en kobaltblauw. Deze gedurfde kleurenwaaier matcht trouwens perfect met een artistiek geïnspireerde interieurlook. We gaan meer en meer meubels als kunstige eye-catchers zien opduiken in onze woningen”, aldus designer Line Nevers Krabbenhøft. De enige vraag die nog rest, is: Ga jij dit jaar relaxen in een harmonieuze retreat-zone of woon jij binnenkort in een uitbundig designmuseum?

interieurtrends 2022 Sofacompany

Breng een bezoekje aan de Sofacompany showroom in Antwerpen en test er live één van hun prachtexemplaren!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Sofacompany.

sofacompany.com

Lees ook: 

5 tips om je goede voornemens vol te houden in 2022

Wat inspireert ons? Designer Chris Glass over iconische momenten en hun invloed op onze creativiteit

Met deze decoratie ideeën creëer je een bruiloft zoals de sterren