De beste tips voor een geslaagde opruimsessie

Geüpdatet op 17 december 2021 door ELLE België
De beste tips voor een geslaagde opruimsessie Unsplash

Je moet niet per se wachten op de lente voor een grondige schoonmaak, eens goed opruimen kan altijd deugd doen. Met deze tips krijg jij op een overzichtelijke manier ook overzichtelijke kamers. Tidy house, tidy mind!

Woonkamer

In je woonkamer verzamel je na een tijdje de meest willekeurige dingen. Heb jij ook een kast waar een beetje van alles in zit? Ga na in welke categorieën je alle spullen kan onderverdelen, en schaf je een set doorzichtige dozen aan om alles in te organiseren. Zo kan je perfect zien waar je alles terug kan vinden. Haal je labelmaker boven om het extra netjes netjes te maken.

Je kan geen 'opruimen' zeggen en niet aan Marie Kondo denken. Een van haar slagzinnen, 'Does it spark joy?', kan je goed gebruiken bij dingen als boeken. Je kan besluiten om een boek te doneren omdat je het al gelezen hebt, of net omdat je het nog niet gelezen hebt (en dat ook nooit gaat doen). Maar je hecht waarschijnlijk veel waarde aan je lievelingsboeken, en dat kan niemand je kwalijk nemen. Als je er echt blij van wordt, hou het dan bij en geef het een mooi plaatsje. Orden ze op kleur voor een prachtig plaatje.

Keuken

De keuken opruimen kan je doen op vlak van eten en drinken enerzijds, en kookbenodigdheden anderzijds.

Te beginnen bij het eten en drinken: haal alles uit je koelkast en je keukenkasten en stal het uit op de keukentafel. Hier kan je genadeloos zijn: alles met een overschreden houdbaarheidsdatum kan weg. Sta ook eens stil bij eventuele blikken met eten of pakken pasta en rijst. Ben je van plan om ze allemaal in de nabije toekomst te gebruiken? Als je weet dat je ze eigenlijk niet allemaal gaat opeten, ga dan even na of je er kan doneren aan de voedselbank of een goed doel.

Geef je kasten, koelkast en eventueel zelfs diepvries nog een goede schoonmaak voor je alles er opnieuw in tast. Doe dat volgens hoe vaak je alles gebruikt: wat je elke dag gebruikt vooraan, wat je maar een paar keer per maand gebruikt achteraan. Ook hier kunnen doorzichtige bakjes goed van pas komen om alles overzichtelijk te houden. Je kan ook investeren in een draaiende plateau voor al je kruiden bijvoorbeeld, zodat er geen zielig flesje overblijft dat nooit gebruikt wordt.

Je collectie aan (plastic) potjes en deksels kan je ook eens aanpakken. Zijn er dozen of bakjes die niet meer goed sluiten, of helemaal versleten en verkleurd zijn? Vind je bij alles nog het bijpassende deksel? Stapel dan alle doosjes in elkaar, en orden de deksels mooi langs elkaar op een rij. Gebruik daarvoor eventueel een rekje, zodat ze op hun plaats blijven. Zulke rekjes zijn ook handig om meer servies in je kasten te krijgen: zo kan je ook verticaal stapelen in je kast in plaats van enkel horizontaal.

Slaapkamer (oftewel: je kleerkast)

Er bestaan honderd-en-een manieren om je kleerkast uit te mesten. Maar ze komen natuurlijk allemaal op hetzelfde neer: je moet eindigen met een kleerkast die alleszins minder uitpuilt dan ervoor. Sommigen gaan zelfs voor een capsulekleerkast met slechts enkele basics. Tonnen respect voor wie dat kan, maar wij begrijpen dat je al je kleren gewoon té leuk vindt.

Je kan een methode gebruiken waarbij je telkens je favoriete stuks kiest:

  1. Haal alle kleren uit je kast en leg ze op je bed.
  2. Verdeel ze in categorieën: broeken, rokken, jurken, T-shirts, truien...
  3. Kies uit elke categorie een paar (nee echt, ongeveer twee stuks maar) van je favoriete stuks. Welke kledingstukken mogen ab-so-luut niet verdwijnen? Plooi ze netjes op of hang ze terug in je kast.
  4. Als je dat gedaan hebt voor elke categorie, begin je weer vooraan. Welke stuks wil je nu nog zeker bijhouden? Leg ook deze terug in de kast.
  5. Blijf doorgaan tot je kast net vol genoeg zit. Kijk wat er nog overblijft op je bed: dat zijn de stuks waar je alleszins het minst blij van wordt. Overweeg om enkele basics nog te houden bijvoorbeeld, maar de rest moet je in principe laten gaan.
  6. Verdeel alle overblijvende stuks in dingen die je wil doneren, doorgeven aan anderen... Of welke stuks te afgedragen zijn en dus echt weg moeten.

Lijstjes om af te vinken

Word jij ook zo blij van lijstjes? Alles één voor één netjes afvinken, dat kan heerlijk voldoening geven. Als je niet goed weet waar te beginnen met opruimen, kan je onderstaande lijstjes gebruiken om inspiratie op te doen:


(stagiaire Emma Wyers)

LEES OOK:

Lenteschoonmaak: tips en tricks voor minimalistisch opbergen

Dankzij deze 5 tips verkoop je meer kleding op Vinted

Konmari getest: zo ruim je je kleerkast op met Marie Kondo