10 films die je moet zien op Sooner

Gepubliceerd op 26 mei 2021 door Malvine Sevrin en ELLE België
10 films die je moet zien op Sooner"Remember Me" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

Parels van het witte doek, internationale documentaires, bekroonde of onafhankelijke films... Met een aanbod van meer dan 2000 films gaat het VOD-platform Sooner een stapje verder dan de mainstream. Zin om je filmcultuur te verbreden? Deze lijst van films en documentaires is een goed begin!

Onze Girl Power selectie:

Of ze nu de strijd van vrouwen benadrukken of door vrouwelijke regisseurs op het scherm zijn gebracht, "Girl Power" staat centraal bij deze selectie films en documentaires.

Carmen & Lola

Spanje, 2018

Het verhaal: Carmen woont in een zigeunergemeenschap in de buitenwijken van Madrid. Zoals alle vrouwen die zij in de gemeenschap heeft ontmoet, is Carmen voorbestemd om een patroon te volgen dat van generatie op generatie wordt herhaald: trouwen en zoveel mogelijk kinderen grootbrengen. Tot op de dag dat zij Lola ontmoet. Lola, ook een zigeunerin, droomt van te gaan studeren, uit haar creatieve zelve met graffiti en houdt van meisjes. Carmen en Lola ontwikkelen al snel een band en ontdekken een wereld die er onvermijdelijk toe leidt dat zij door hun familie worden verstoten.

Waarom kijken? Deze eerste langspeelfilm van de Spaanse regisseur Arantxa Echevarría dompelt je onder in de intimiteit van een teenager love story en brengt een oprechte boodschap over verdraagzaamheid.

Film Sooner "Carmen et Lola"
"Carmen et Lola"- ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Seule à mon mariage

België, 2018

Het verhaal: eigenzinnig, spontaan en grappig. Pamela, een jong Roma-meisje, is anders dan alle andere meisjes van haar gemeenschap. Als alleenstaande moeder woont ze samen met haar grootmoeder en haar dochtertje in een kleine hut waar ze samen een bed delen. Maar wat kun je doen met een drang naar vrijheid en een tweejarig kind? Pamela reist naar het onbekende en verbreekt de tradities die haar in hun greep houden.
"Konijn, pizza, liefde", drie Franse woorden en de hoop op een huwelijk om haar leven en dat van haar dochter te veranderen.

Waarom kijken? Deze ontroerende film van de Belgische filmmaakster Marta Bergman gaat dieper in op immigratie en cultuurschok.

Rocks

Verenigd Koninkrijk, 2020

Het verhaal: Rocks is vijftien jaar en woont in Londen met haar moeder en jongere broer. Wanneer haar moeder van de ene dag op de andere verdwijnt, start ze een nieuw leven. Gelukkig staat ze er niet helemaal alleen voor en wordt ze geholpen door haar vriendinnen.

Waarom kijken? Sarah Gavron, een geëngageerde Britse regisseuse, slaagt erin het dagelijkse leven van een groep tienermeiden vast te leggen. De manier waarop ze met moeilijkheden in het leven omgaan is zeer ontroerend.

Rocks Film Sooner
"Rocks" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Woman

Frankrijk, 2019

Het verhaal: Een documentaire over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in vele delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. WOMAN benadrukt de innerlijke kracht van vrouwen en hun vermogen om de wereld te veranderen, ondanks de vele uitdagingen waarmee zij in aanraking komen. De docu behandelt uiteenlopende thema's als moederschap, opvoeding, huwelijk en financiële onafhankelijkheid, maar ook menstruatie en seksualiteit. In deze film zijn de vrouwen aan het woord.

Waarom kijken? Deze documentaire, geregisseerd door Anastasia Mikova en Yann Arthus Bertrand, neemt ons mee naar de vier uithoeken van de wereld om vrouwen te ontmoeten met verschillende levens.

Noces

België, 2016

Het verhaal: Zahira, een achttienjarig Belgisch-Pakistaans meisje, heeft een hele sterke band met haar familie tot de dag dat haar een traditioneel huwelijk wordt opgelegd. Ze staat voor een onmogelijk dilemma: de eisen van haar familie en een drang naar onafhankelijkheid. Ze rekent op de steun van Amir, haar oudere broer en vertrouweling.

Waarom kijken? Een aangrijpende film over het taboe van een verplicht huwelijk en traditie. Briljant gespeeld door een actrice die niemand onverschillig zal laten.

Film Noces sur Sooner
"Noces" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Onze staycation selectie :

Heb je zin om op vakantie te gaan? Met deze films en documentaires waan je je zo in het buitenland.

On the road

Verenigde Staten, 2012

Het verhaal: Sal, Dean en Marylou zijn drie jongeren die verlangen naar vrijheid. Ze vluchten van het dagelijks leven en reizen door heel Amerika. Samen experimenteren ze en ontdekken ze zichzelf en anderen.

Waarom kijken? Gebaseerd op Jack Kerouac's gelijknamige cultroman van 1956, neemt "On the Road" je mee op een road trip door het naoorlogse Amerika.

On the road film sooner
"On the Road" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Remember Me

Verenigde Staten, 2010

Het verhaal: Tyler is een 22-jarige New Yorker die na een familiedrama in opstand komt tegen zijn familie en de maatschappij. Na een woordenwisseling met een politieagent besluit Tyler wraak op hem te nemen door zijn dochter Ally te verleiden. Maar Ally blijkt een fragiel en onvoorspelbaar jong meisje te zijn op wie hij smoorverliefd wordt. Wat als een wrede grap bedoeld was, verandert al snel in een verhaal dat ze nooit zullen vergeten.

Waarom kijken? Een romantisch film in de Big Apple en onze “guilty pleasure”  Robert Pattinson.

L'Odyssée

France, 2016

Het verhaal: De film speelt zich af in 1948. Jacques-Yves Cousteau, zijn vrouw en twee zonen wonen in een prachtig huis met uitzicht op de Middellandse Zee, een waar paradijs. Maar Cousteau droomt van avontuur. Dankzij zijn uitvinding, een duikuitrusting die onder water kan ademen, ontdek hij een nieuwe wereld die hij wil verkennen. En daarvoor is hij bereid alles op te geven.

Waarom kijken? Deze biopic neemt je mee op reis door de Middellandse Zee met kapitein Cousteau.

Film odyssée Sooner
"L'Odyssée" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Yao

Senegal, 2018

Het verhaal: Yao, een 13-jarige jongen, woont in een klein dorp in het noorden van Senegal. Hij zou er alles aan doen om zijn held te ontmoeten: Seydou Tall, een beroemde Franse acteur. Wanneer de filmster wordt uitgenodigd in Dakar om zijn nieuwe boek te promoten, keert hij voor het eerst terug naar zijn land van herkomst. Yao beslist om zijn droom waar te maken en trotseert 387 kilometer alleen naar de hoofdstad.

Waarom kijken? Deze roadmovie in het hartje van Senegal vertelt het verhaal van een man, gespeeld door Omar Sy, die op zoek is naar zijn roots.

Proxima

Duitsland, 2019

Het verhaal: Sarah, een Franse astronaut, bereidt zich voor op een jarenlange ruimtemissie Proxima. Als enige vrouw in haar crew tracht ze zich te bewijzen tijdens de strenge training die astronauten krijgen. Tegelijkertijd bereidt ze zich voor om haar 8-jarige dochter te verlaten.

Waarom kijken? In tegenstelling tot andere ruimtefilms toont Proxima de moeilijkheden die zich op aarde voordoen als astronauten zich voor hun missie voorbereiden. Een mooi moeder-dochter verhaal om te ontdekken.

Film Proxima Sooner
"Proxima" - ©Universciné Belgium SA - Sooner 2021

MEER INFORMATIE

Om een van deze films te bekijken en de hele catalogus van het platform te ontdekken, is Sooner.be de place to be! Probeer Sooner gratis uit gedurende 14 dagen. Nadien kan je een abonnement nemen vanaf €7,99/maand.

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Sooner.

sooner.be

Lees ook: