Slow living: zo maak je van je thuis een rustgevend oord

Geüpdatet op 29 maart 2021 door ELLE België
Slow living: zo maak je van je thuis een rustgevend oord© Westwing

Je bent vast wel bekend met het concept 'slow living'. Maar wat betekent het nu precies? En vooral: hoe vertaal je dat concreet naar je interieur? Hier zijn enkele tips om je thuis om te toveren tot een kleine oase van rust.

'Slow living', letterlijk vertaald 'langzaam leven', is een bepaalde levensstijl waar we met meer bewustzijn door het dagelijkse leven navigeren. De kernboodschap: minder consumeren, meer in het nu leven. Dit kan je zowat op alle vlakken van je leven toepassen, ook in je interieur als warme uitnodiging om het rustiger aan te doen en wat opgelegde druk weg te nemen. Zo ga je zelf aan de slag...

Frisse lucht en natuurlijk daglicht

slow living, open ruimte, ferm living
© Ferm Living
slow living, the nordroom
© The Nordroom

Zich bewuster worden van je omgeving begint bij het meest belangrijke: natuurlijk daglicht en frisse lucht. Vooral nu we zo vaak binnen zitten, vergeten we soms dat je huis ook wat verluchting kan gebruiken. Dus zet de ramen en deuren eens wijd open voor wat gezonde verfrissing, en omarm het koele briesje dat binnen stroomt.

Hetzelfde geldt voor daglicht. Zoek de zon op in je huis en houd die gordijnen mooi open, want natuurlijk daglicht heeft een positieve invloed op ons humeur. Moest je verbouwen of renoveren, houd dan rekening met lichtinval in het huis. Grote ramen, veranda's of een glazen zadeldak zijn mooie alternatieven om zonlicht uit te nodigen in je huis.

Natuurlijke materialen en ronde vormen

slow living, ronde vormen, westwing
© Westwing

Het is een klassieker, maar het werkt. Ronde vormen en natuurlijke materialen nodigen uit om tot rust te komen, omdat ze de nodige ademruimte geven aan de kamer. Denk aan hout, linnen, wol, glas, jute en bamboe. Ga voor eenvoudig design, zachte materialen en ronde vormen om een rustige flow te creëren en meer in het nu te komen.

Meer ambacht, minder consumptie

slow living, keuken, ambacht, the nordroom
© The Nordroom
Slow Living, lichte eetkamer, the nordroom
© The Nordroom

Slow living gaat hand in hand met bewuster consumeren en uitkijken naar meer ambacht. Zo kan je proberen meer lokaal of duurzaam te kopen, en op zoek te gaan naar items die met de hand zijn gemaakt. Niet alleen is dit een beweging tegen de vervuilende industrieën, maar ook een kwalitatieve investering die je zelf maakt in je eigen interieur. Neem vooral je tijd om je interieur zo samen te stellen dat je er nog jaren plezier uit haalt. There's no need to rush it.

Zachte kleuren

Lichte kleuren, ferm living
© Ferm Living

Kleuren hebben een grote impact op onze gemoedstoestand. Zo kies je best zachte, lichte of neutrale kleuren die jou een rustgevend gevoel geven en de ruimte doen ademen. Probeer dus elektrische, energieke kleuren te vermijden zoals kobaltblauw, fel geel of rood en lichte kleuren te omarmen om een sereen gevoel op te wekken. Verkies je wat meer pit? Creëer dan het nodige contrast met een donkere tint als zwart, grijs of bruin.

Back to basics

slow living, licht interieur, westwing
© Westwing
slow living, minimalisme, the nordroom
© The Nordroom

Het is een ware kunst om je interieur terug te slinken tot het essentiële. Wat heb je onnodig dubbel in huis of welke items gebruik je amper? Probeer ze dan ook uit je zicht te halen en zorg voor meer ruimte voor de dingen die er echt toe doen.

Maar laten we ook realistisch blijven: enige rommel is oké. In een huis wordt er geleefd, dus maak je niet druk om alles er piekfijn en minimalistisch te laten uitzien. Slow living nodigt uit om bewust te worden van je omgeving en langzamer te leven, dus zoek vooral wat voor jou het beste werkt en jou de nodige rust biedt.

Door Naomi Ghyssaert.

LEES OOK: Natuurlijke verfkleuren die rust geven aan je interieur