INTERVIEW: StuBru-gezicht Gloria Monserez praat over het cruciale belang van activisme, verbinding en empathie

Gepubliceerd op 19 maart 2021 door ELLE Partner Foto’s: Jon Verhoeft
INTERVIEW: StuBru-gezicht Gloria Monserez praat over het cruciale belang van activisme, verbinding en empathieGloria Monserez

Naar aanleiding van de ‘Moving Forward Together’-campagne van Tommy Hilfiger sprak ELLE met radio- en televisiepresentatrice Gloria Monserez over de rol van activisme in onze samenleving, hoe om te gaan met ongemakkelijke onderwerpen zoals racisme en seksisme en het niet te onderschatten effect van de coronacrisis op ons mentaal welzijn.

Gloria, je bent erg geëngageerd, welk onderwerp verdient volgens jou meer aandacht in onze maatschappij?

“Ik heb het gevoel dat mensen enorm verdeeld zijn, wat nog wordt versterkt door de huidige pandemie. En dan heb je media en bedrijven die vooral inzetten op verdeeldheid omdat ze door kliks en ruziënde mensen geld verdienen en daardoor nog meer verdeeldheid willen zaaien. Daarom moeten we net focussen op verbinding en empathie, op het echt luisteren naar elkaar en met elkaar praten.”

Gloria Monserez
Gloria Monserez, Tommy Hilfiger look

Wie zijn jouw grote helden op vlak van activisme?

“Ik kijk vooral op naar activisme binnen de kunsten, door mijn achtergrond in grafisch ontwerp maar ook omdat ik er echt van overtuigd ben dat dit de beste manier is om dicht bij gewone mensen zoals jij en ik te raken. Ik bewonder dan ook artiesten zoals Keith Haring, die de aids-crisis heeft aangekaart door erover te gaan schilderen in metro’s, zo dicht mogelijk bij het gewone volk. Of Frida Kahlo die in haar schilderijen onderwerpen zoals miskramen, seksualiteit, vrouwelijkheid, pijn en een lichaam dat anders is belicht.”

Je vindt het belangrijk om ‘ongemakkelijke’ onderwerpen zoals gender, racisme en mentale gezondheid bespreekbaar te maken, wat is de belangrijkste les die je zelf daarover hebt geleerd?

“Vorige zomer, toen de Black Lives Matter-beweging opkwam, heb ik geleerd om niet meteen boos te worden wanneer iemand een ander standpunt inneemt. Eerst werd ik altijd enorm kwaad wanneer iemand mij tegensprak. Tot ik besefte dat ik in mijn strijd voor gelijkheid zo eigenlijk ook voor verdeeldheid zorgde. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde en dat is geborgenheid, je veilig voelen. Het is moeilijk om dat te onthouden wanneer je aan het praten bent met iemand die iets zegt dat haaks op jouw normen en waarden staat. Maar nu denk ik, die persoon heeft daar ook een reden voor. Binnen iedereen woedt een storm waar je niks over weet. Ik heb leren vergeven en geduld hebben. Uiteindelijk is empathie het belangrijkst.”

De covid-pandemie heeft zeker bij jongeren een groot effect op hun mentale gezondheid. Welke tips heb je om met deze moeilijke periode om te gaan?

“Ga zeker naar buiten om voldoende zon op te slorpen, want daardoor komt het gelukshormoon serotonine vrij. En focus je ook niet alleen op sociale media. Ik ben heel dankbaar voor de communities die ze ons hebben gebracht en de informatie die daarop te vinden is, maar er moet een balans in zijn. Probeer om te tekenen, muziek te spelen, te lezen, een dagboek bij te houden, en zo dichter bij jezelf te komen in plaats van de hele tijd in een virtuele wereld te leven. En als je niet met je vrienden en familie kan praten over problemen, zoek dan professionele hulp, schaam je daar niet over. Vind je het moeilijk om dat tegen je vrienden te zeggen, maak dan de denkoefening dat je misschien vrienden hebt die dat ook moeilijk vinden. Als jij de conversatie start is het voor hen gemakkelijker om ook aan te geven dat het niet goed gaat met hen.”

Wat vind je van de Tommy Hilfiger ‘Moving Forward Together’-campagne?

“Ik sta er volledig achter! In de campagne wordt gezegd ‘standing together is our strongest way forward’, en dan denk ik: Ja! Exact! We hebben het nodig om met elkaar te verbinden, in gesprek te gaan en zo proberen een verschil te maken voor wie, door discriminatie en onderdrukking, niet aan de tafel is uitgenodigd. Het gaat erom iedereen erbij te betrekken in plaats van allemaal alleen op ons kamertje achter ons scherm te zitten.”

Gloria Monserez, Tommy Hilfiger look
Gloria Monserez, Tommy Hilfiger look

Denk je dat mode en stijl een rol kunnen spelen wat betreft deze onderwerpen?

“Absoluut, en ik vind het fantastisch dat een merk zoals Tommy Hilfiger zo’n versatiele stukken in zijn SS21-collectie heeft. Ik ben vooral fan van de lichtblauwe sweater gecombineerd met een witte T-shirt. De brede boord van de T-shirt is dan ook zichtbaar wat een leuk layered effect creëert.  I love it! Een andere favoriet is de losse zwarte broek met grafische print met een zwarte hoodie erbij. Mijn go-to kledingstuk is sowieso een zwarte broek met een hoge taille, die niet strak zit. Dit exemplaar heeft lintjes, wat nog beter is omdat het je taille goed accentueert. Ik zou dat een hele maand kunnen dragen zonder dat ik denk, nu moet ik echt eens van outfit veranderen. Ik ben geen kleedjes-persoon, maar als ik er eentje zou aantrekken, dan zou het de jurk met de groene strepen en dito trui zijn. Het is lekker casual en ik kan er mijn sneakers bij dragen.”

Shop Gloria's favorieten:

 

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Tommy Hilfiger.

be.tommy.com

Locatie: Brussel, Up-Site Tower

Lees ook: 

Win het coole en duurzame design voor kinderen van Mustela® x ecoBirdy®

Zo blijft je gestyled haar langer goed zitten

Coole collab: Mustela® x ecoBirdy® recycleren verpakkingen tot schattig design voor kinderen