10 tips om je eigen onderneming te starten

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE Partner
10 tips om je eigen onderneming te startenUnsplash

Heb jij een idee voor je eigen business? De sprong wagen kan spannend zijn maar laat je als jonge ondernemer niet afschrikken door de uitdagingen die ondernemen met zich meebrengt, ook niet in coronatijden. Volg onze tien gouden tips voor een succesvolle start van je ondernemersparcours.

1. De slaagkans van je idee

Een eerste belangrijke stap is het aftoetsen van je businessidee. Giet je idee in een Business Model Canvas en krijg een beter zicht op de sterke en zwakke punten van je project. Door je idee op een visuele manier strategisch in kaart te brengen, leg je bovendien de ideale basis voor je businessplan. Op www.kbc.be/starters vind je een template van het Business Model Canvas inclusief handleiding.

2. Het financiële plaatje

Eenmaal je businessplan het daglicht heeft gezien, is het tijd om de haalbaarheid van je idee te berekenen op financieel vlak. Hierbij houd je rekening met de investeringen die je moet doen om van start te gaan, de middelen die je daarvoor nodig hebt, de kosten die je zal maken en de omzet die je moet halen om rendabel te zijn. Gelukkig hoef je die berekening niet alleen te maken en kan je beroep doen op je boekhouder of financieel adviseur om je bij te staan.

3. Papierwerk

Kies vervolgens de ondernemingsvorm die het beste bij je past: een eenmanszaak of een vennootschap. Beslist? Dan kan je de administratieve stappen zetten die nodig zijn om je onderneming op te starten. Om je hierin te begeleiden neem je best een betrouwbare boekhouder onder de arm. Ook een zakelijke rekening openen is een must.
Bovendien ben je als zelfstandige zélf verantwoordelijk voor je verzekeringen, en die zijn niet onbelangrijk om zowel jezelf als je zaak te beschermen. Informeer je dus goed en maak een lijstje van administratieve to-do's zodat je zeker niets vergeet.

KBC - Boostpack voor starters
KBC - Boostpack voor starters

4. Begin in bijberoep

Wanneer je start als zelfstandige in bijberoep kan je je idee uittesten en checken hoe de markt reageert op je concept zonder daarvoor je financiële stabiliteit op te geven. Bovendien krijg je op die manier de kans om je netwerk gestaag uit te bouwen en de sprong te wagen wanneer je er honderd procent klaar voor bent.

5. Netwerk, netwerk, netwerk

Als ondernemer is je netwerk doorslaggevend. Een groot en sterk netwerk uitbouwen is dan ook enorm belangrijk. Zo kan je ontzettend veel leren uit de ervaringen van andere ondernemers maar zijn ook een goede boekhouder en bankier onmisbare partners van een succesvolle onderneming. Tip: KBC Vindr is een online ontmoetingsplek voor ondernemers en biedt een platform waar je naar hartenlust én van thuis uit kan netwerken alsook ervaringen en tips & tricks kan uitwisselen.

6. Het nodige kapitaal

Om je eigen onderneming te kunnen starten heb je in sommige gevallen nood aan extra kapitaal, zoals een investeringskrediet. Maar ook na je start kan een krediet op korte termijn interessant zijn. Met een kaskrediet kan je je zaak bijvoorbeeld financiële ademruimte geven als je lang moet wachten op de betalingen van klanten.

7. Inspiratie opdoen

Laat je inspireren door de verhalen van andere ondernemers. In de podcast ‘Startschot' vertellen starters hoe het voor hen allemaal is begonnen en wat ze uit hun ondernemersparcours hebben geleerd. Een expert zoomt dieper in op hun verhaal, op de do’s en don’ts en geeft tips om als starter zelf aan de slag te gaan. Je kan ‘Startschot’ beluisteren op Spotify en Apple Podcasts. Beluister hieronder de eerste aflevering!

8. Digital first

Digitale hulpmiddelen zijn handig bij de uitbouw van je zaak en kunnen je bijvoorbeeld helpen je administratie te vereenvoudigen. Met de KBC Mobile app regel je je professionele én persoonlijke bankzaken rechtstreeks op je smartphone. De facturatietool Billit in KBC Touch laat je toe een beter zicht te krijgen op je betalingsadministratie zodat je meer tijd overhoudt voor wat echt telt: je onderneming.

9. Ondernemingsgezind

Sommige skills zijn onmisbaar als ondernemer, maar geen nood: deze kan je leren. Laat je omringen door de juiste mensen met talenten die jij misschien iets minder bezit. Zo zijn een financieel basisinzicht maar ook digitale en administratieve vaardigheden als ondernemer mooi meegenomen. Verder zijn visie en flexibiliteit cruciaal. Maar ook knopen kunnen doorhakken en netwerken kunnen een positieve invloed hebben op het succes van je onderneming. Tenslotte zijn klant-en kwaliteitsgerichtheid the way to go. Ben je klaar om van je idee werkelijkheid te maken? Dan kan je bij KBC terecht voor advies en meer informatie over het Boostpack.

10. Als je de sprong waagt ...

Als zelfstandige houd je je professionele en persoonlijke betaalverkeer best gescheiden. Dat doe je heel eenvoudig met een zakelijke rekening. Elke startende ondernemer met een zakelijke rekening bij KBC geniet het eerste jaar allerlei kortingen en voordelen dankzij het Boostpack Daarmee bespaar je tot meer dan 2.000 euro op kosten gelinkt aan administratie, betaaloplossingen, online aanwezigheid en meer. Dat is altijd mooi meegenomen. Meer informatie vind je op www.kbc.be/ondernemen/boostpack.

 

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met KBC.
www.kbc.be/starters

Lees ook:

Neem deel aan de grote ELLE enquête over het leven na covid-19

Getest door 50 lezeressen : een beschermende dagcrème met een intensieve anti-aging werking

Lockdown shopping: deze Belgische boetieks leveren via Instagram