Schoon geweten voor je garderobe

Geüpdatet op 27 april 2020 door ELLE Partner
Schoon geweten voor je garderobeEcover

Ergens een ongedragen topje of rok in de kleerkast hangen? Je bent niet alleen. Uit onderzoek van Ecover, blijkt dat maar liefst 70% van ons kleding in de garderobe heeft hangen waar we helemaal niets mee doen. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor onze planeet. Neem dus gerust eens een kijkje in je kleerkast, en durf #niksnieuws te dragen nu we toch in lockdown zijn!

Jaarlijks gooien we maar liefst 40 kledingstukken weg. Samen met het vervuilende productieproces vormt dit verspillingsgedrag ervoor dat onze geliefde fashionsector verantwoordelijk is voor meer CO2-uitstoot dan de internationale luchtvaart én het zeetransport bij mekaar. Nochtans is het vrij eenvoudig om te blijven genieten van mode én de planeet een handje te helpen. Tijd voor enkele tips.

1. Koop wat minder kleding en hou die langer mooi

Als we met z’n allen drie kledingstukken per jaar minder kopen, besparen we op jaarbasis zo’n 143 miljoen vrachtwagenkilometers. Dat zijn 3.500 rondjes om de aarde. Shop dus bewust en hou je kleding langer mooi met een duurzaam wasmiddel.

2. #niksnieuws

Duik in je kleerkast en vis er ongebruikte kleding terug in op. Gemiddeld liggen er zo’n 33 kledingstukken ongedragen in. Door je kleding 9 maanden langer te dragen vermindert de impact op afval, CO2 en water met maar liefst 20-30% per kledingstuk. Haal die 90’s jeans uit je kast en geef hem een nieuw leven! #niksnieuws

3. Vintage, baby

Koop je net zoals zoveel onder ons al wat vaker dan vroeger tweedehandskleding? Great. Zo boek je immers al wat milieuwinst. En wat blijkt ook: hou je van tweedehandskleding, dan heb je gemiddeld genomen 28 kledingstukken minder in je garderobe hangen. Win-win!

4. NEE tegen impulsief shoppen

Aaaargh, miskopen. Niks zo slecht voor de planeet. Voorkom ze door nog eens een nachtje te slapen over die jumpsuit of felgroene t-shirt. Wil je het item waar je instant op verliefd werd morgen of volgende week nog steeds heel graag en voegt het écht iets toe aan je kleerkast? Investeer dan in goeie kwaliteit, met een perfecte pasvorm. En draag het dan gerust wanneer je maar wil!

5. Kies voor essentials

Al van een capsulecollectie gehoord? Dit is de nieuwste trend bij fashionista’s wereldwijd, waarbij je een collectie essentiële kledingstukken (rond de 30 stuks is ideaal) koopt die je zo kan mixen en matchen dat je een heel seizoen lang onbeperkt outfits kan samenstellen. Kies natuurlijk steeds voor stukken waarvan de pasvorm optimaal is.

6. Synthetisch? No thanks.

Synthetische stoffen verliezen bij elke wasbeurt plastieken microvezels. Dat soort kleding koop je dus beter niet meer. Is je favoriete topje gemaakt van synthetisch materiaal? Was ze dan in een GuppyFriend wastas of Cora Ball, die zijn speciaal ontworpen om microvezels op te vangen zodat ze niet in het water terechtkomen.

7. Wacht. Met. Wassen. (En doe het slimmer.)

Wist je dat we met z’n allen zo’n 32 miljoen olympische zwembaden door onze wasmachines jagen? Elke wasbeurt kost water en gebruikt energie. Enkel een kleine vlek op je kleedje? Pak ze dan eigenhandig aan onder de douche, en vermijd een overbodige wasbeurt. Stel jezelf steeds de vraag of het al écht nodig is om die broek te wassen. Wordt het toch écht tijd? Doe het dan gerust op 30 graden: hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt en hoe sneller het programma klaar is.

Meer tips om ecologisch te wassen? Die vind je op de blog van Ecover, specialist in biologisch afbreekbare wasmiddelen op basis van plantaardige ingrediënten.

Ecover
Ecover wasmiddel Universal

 

ELLE x Ecover Challenge

Ook vastberaden om je garderobe een schoner geweten te schoppen? Haal dan die vergeten maar oh zo leuke trui of jurk uit je kleerkast, en neem deel aan de ELLE x Ecover Challenge via deze link!

Lees ook: 

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met Ecover.
www.ecover.com