5 vrouwelijke semi-finalisten van de LVMH Prize om te volgen

Geüpdatet op 20 februari 2020 door ELLE België
5 vrouwelijke semi-finalisten van de LVMH Prize om te volgenFoto: Instagram @_vaqar_

De top 20 voor de LVMH Prize for Young Designers is bekend en deze vijf vrouwelijke designers wil je meteen volgen. Bij hen spelen duurzaamheid en girl power een grote rol.

Emilie Helmstedt - Helmstedt

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door (@helmstedt_) op

Het Deense label Helmstedt springt meteen in het oog door de speelse prints. Deze zijn allemaal met de hand ontworpen door Emilie Helmstedt, de designer achter het merk. De 28-jarige ontwerpster werkt enkel met duurzame materialen, zoals biologisch katoen of gerecycleerde garen. De essentie van haar merk omschrijft Helmstedt als volgt: kwaliteit, comfort en kleur. Die vrolijke kleuren en fruitige prints doen je al meteen dromen van de lente.

Shirin en Shiva Vaqar - Vaqar

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door VAQAR (@_vaqar_) op

De Iraanse zussen Shirin en Shiva richtten in 2013 het label Vaqar op. De kleding van de self-taught designers is te herkennen aan het minimalistisch kleurenpalet en de poëtische volumes. Zo zijn er jurken en blouses met oversized mouwen, die toch stuk voor stuk elegantie uitstralen. Daarbij geven de zusjes Vaqar hun eigen moderne update aan de klassieke silhouetten.

Josephine Bergqvist en Livia Schück - Rave Review

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rave Review (@ravereviewclothes) op

Het Zweedse duo Josephine Bergqvist en Livia Schück wilde met Rave Review een duurzaam modelabel oprichten. Alle kleding is gemaakt uit gerecycleerde materialen, uit lakens bijvoorbeeld, zoals hun debuutcollectie uit 2017. In hun nieuwste collectie zien we dan weer veel ruiten en verwijzingen naar punk. Toch is het duo hun roots niet vergeten. Zo verkopen ze nog altijd de ‘Blanket Coat’, een jas gemaakt van dekens.

Romina Cardillo - Nous Etudions

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nous Etudions (@nousetudions) op

Designer Romina Cardillo is geen groentje als het op vlak van duurzaamheid aankomt. Ze richtte in 2007 als eerste een vegan mannenmerk op in Argentinië. Sinds 2014 heeft ze het genderneutrale label Nous Etudions. Het is duurzaam en vegan – geen leer en bont dus! – en alle stoffen zijn handgemaakt. Opvallend aan het label: oversized maatwerk in monochrome kleuren zoals knalgeel, grasgroen of felblauw. Wie nog enkele statement pieces voor op kantoor nodig heeft, hoeft dus niet verder te zoeken.

Sindiso Khumalo - Sindiso Khumalo

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sindiso Khumalo | Designer (@sindisokhumalo) op

Sindiso Khumalo's gelijknamige label bestaat uit romantische ontwerpen en unieke prints geïnspireerd op haar Zuid-Afrikaanse roots. Zo wil ze in haar designs Afrikaanse vrouwen en hun geschiedenis in de kijker zetten. Ook bij het productieproces betrekt ze vrouwen uit haar thuisland. Alle stoffen worden bijvoorbeeld handgemaakt door kleine bedrijven uit Zuid-Afrika. Op deze manier zijn de materialen waarmee Khumalo werkt ook duurzaam.

Balthazar Delepierre en Ester Manas - Ester Manas

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ester Manas (@estermanas) op

Ten slotte werd ook een ontwerper van eigen bodem geselecteerd. De Belgische Balthazar Delpierre richtte samen met Ester Manas het label Ester Manas op. Hun motto? Kleding die alle vrouwelijke vormen in de verf zet, in plaats van ze te verhullen. Daarbij werken ze enkel met gebruikte stoffen of overschotten. Mode die goed is voor iedereen dus.

(Stagiaire Tori Machiels)