Bereid je voor op drie weken chaos: Mercurius gaat in Retrograde

Geüpdatet op 12 mei 2023 door Lore Ginneberge
Bereid je voor op drie weken chaos: Mercurius gaat in Retrograde

Houd je vast aan de takken van de bomen, want van 23 augustus tot 14 september 2023 gaat de planeet Mercurius in retrograde. Als dat maar goed komt...

Het is de voorlaatste keer in 2023 dat onze minst favoriete astrologische periode eraan komt (op 13 december begint de laatste van 2023 en meteen ook de eerste van 2024). 'Mercury in retrograde' is intussen uitgegroeid tot een excuus voor alles wat misgaat, maar hé, het is niet onze schuld dat de planeten gekke toeren doen. De retrograde-periode zal maar liefst drie weken duren. Op 3 oktober kan je opnieuw gerust ademhalen, want dan is de chaos voorbij. Maar hoe zal deze helse periode jouw leven nu precies beïnvloeden? En wat is er eigenlijk aan de hand met Mercurius?

Wat betekent het als Mercurius in retrograde gaat?

Eens in de zoveel tijd (zo'n drie à vier keer per jaar) verandert de koers van de planeet Mercurius. Normaal gesproken draait die in sneltempo rond de zon en komt daarbij beurtelings in alle 12 sterrentekens te staan. 'Retrograde' slaat nu precies op dat tempo, en betekent in feite 'achteruit lopen'. Natuurlijk draait de planeet niet letterlijk in de omgekeerde richting, maar omdat z'n koers vertraagt, lijkt het vanop aarde alsof Mercurius achteruit beweegt.

mercury retrograde mercurius 2022

Voor astrologen staat deze periode van telkens drie weken symbool voor een letterlijke achteruitgang in onze levens. Mercurius staat namelijk symbool voor het intellect, communicatie en planning. En - je raadt het al - tijdens de retrograde-periode durft er weleens één en ander mis te lopen op deze vlakken.

Mercurius Retrograde in 2023

Mercurius retrograde in  Maagd

Wat kan je verwachten vanaf 23 augustus 2023? Omdat Mercurius aan zijn retrograde begint in Maagd, het meest analytische en georganiseerde teken van de dierenriem.  Daardoor zullen alle tekens extra aandacht moet hebben voor foute inschatting en verkeerde interpretaties die je op een dwaalspoor zouden kunnen zetten. Ook kan het moeilijk zijn om niet te hard te zijn voor jezelf in deze periode. Een tip: probeer onrealistisch hoge verwachtingen los te laten.

Andere planetaire retrogrades in augustus en september

Omdat een ongeluk zelden alleen komt, zijn er heel wat andere planeten die in de maanden september en oktober 2022 in retrograde gaan. Dit is niet zo uitzonderlijk als je weet dat Pluto bijvoorbeeld vijf maanden per jaar 'achteruit' beweegt. Een lijstje van de huidige retrogrades: Jupiter (in Ram), Saturnus (in Waterman), Neptunus (in Vissen) en Pluto (in Steenbok). Als dat maar goed komt...

Zo ga je om met Mercury in retrograde

Hoe overleef je dan in hemelsnaam de komende drie weken? Gebruik deze astrologische periode wijs. Reflecteer over huidige relaties: is hij/zij het echt waard? Zo ja, neem dan de tijd om jullie band te verdiepen. Zeg dag tegen toxische vriendschappen en focus op jezelf en jouw verlangens. En laat de chaos vooral aan je voorbijgaan. Sommige dingen gaan nu eenmaal niet zoals gepland, zeker niet wanneer Mercurius roet in het eten strooit. Met de juiste instelling is deze periode voorbij voor je het weet. Vanaf 9 oktober schijnt de zon weer - letterlijk mogen we hopen.