Cosmeceuticals zijn de nieuwe ster in skincareland

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele
Cosmeceuticals zijn de nieuwe ster in skincareland

Huidverzorgingsproducten met een medische werking, winnen aan populariteit. Maar wat doen cosmeceuticals eigenlijk?

Na een jarenlange stijging loopt de verkoop van de zogenaamde ‘color cosmetics’ zoals lippenstift, oogschaduw en foundations, in de Verenigde Staten voor het eerst terug. Het mag gerust weer wat minder met al die make-up en de Amerikaanse vrouw spendeert haar budget liever aan goede huidverzorgingsproducten en -behandelingen. “Onderzoek wees uit dat een goede huidkwaliteit mensen aantrekkelijker maakt”, zegt professor in de dermatologie Martina Kerscher. “Een gezichtsoperatie heeft een veel minder grote impact op iemands aantrekkelijkheid.” Kerscher is dan ook een aanhanger van ‘integrated skincare’ die niet-invasieve cosmetische ingrepen zoals botox, peelings en fillers met het smeren van efficiënte cosmeceuticals combineert.

Niet nieuw

“Cosmeceuticals ontstonden in de jaren ’90 in de Verenigde Staten”, zegt Bernard Van Acker, oprichter van het Belgische Celestetic. “Zo goed als iedere bekende dermatoloog, esthetisch arts of plastisch chirurg ontwikkelde toen een eigen gamma verzorgingsproducten met een hoge concentratie aan actieve bestanddelen. Ons concept is hierop geïnspireerd.”

Het is net die medische insteek waarmee cosmeceuticals zich van andere huidverzoringsproducten onderscheiden. “Onze zuivere formules bevatten enkel ingrediënten waarvan de werking op de huid wetenschappelijk bewezen is, zoals vitamine C, vitamine B3, peptiden en glucosamine.” Net zoals professor Kerscher raadt Van Acker aan om na een cosmetische ingreep voor cosmeceuticals te kiezen. “Meer nog na een peeling moét je een cosmeceutical smeren. Een product met natuurlijke ingrediënten kan de huid na een behandeling net irriteren.”

In België

Sinds kort is ook het ’s werelds best verkopende medische huidverzorgingsmerk Skinceuticals bij ons verkrijgbaar. Het gamma werd al in 1997 door dokter Sheldon Pinnell, bekend om zijn baanbrekend onderzoek rond het gebruik van vitamine C in skincare, opgericht met als doel de huidkwaliteit van zijn patiënten te verbeteren. “Dagelijks een goed geformuleerd product met anti-oxidant vitamine C smeren, beschermt de huid, bevordert het herstel en vermindert tekenen van huidveroudering. Zijn C E Ferulic-serum met een hoge concentratie anti-oxidanten en ferulinezuur en de H.A. Intensifier-serum met hyaluronzuur groeiden uit tot absolute bestsellers.

Shopping