Swatch x Louvre: hoe eeuwenoude kunst plots heel punctueel wordt

Gepubliceerd op 24 oktober 2019 door Isabelle
Swatch x Louvre: hoe eeuwenoude kunst plots heel punctueel wordt

“Liberté, égalité, ponctualité!” Swatch en het Louvre komen opnieuw met een originele collab op de proppen en vertalen tijdloze schilderijen naar draagbare tijdmachientjes. Volg je nog?

Het Zwitsere horlogemerk en het Franse museum kondigden eerder dit jaar een reeks limited edition samenwerkingen aan, waarvan het derde resultaat vanaf 24 oktober te bemachtigen is. Eerder brachten de twee onder eerder genoemde slagzin al een leuke twist op het beroemde schilderij van Eugène Delacroix dat symbool staat voor de Franse republiek, net als een speciaal horloge om de dertigste verjaardag van de pyramide aan de ingang van het Louvre te vieren.

Deze derde installatie vertaalt de vier populairste schilderijen van het museum naar cijfertjes en wijzers. De Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, de Ontvoering van Helena van Guido Reni en twee werken van Frans Pourbus -portretten van Maria de Medici en Henri IV- worden voor de gelegenheid tot originele uurwerken herwerkt en het resultaat mag gezien worden -ook buiten de openingstijden van het museum… Rode draad? Pop art! Van Maria de Medici’s knalblauwe haar via de rode bril die Henry IV wat minder stijf moet maken en de discrete tattoo die op het mollige armpje van Reni’s Cupido prijkt: Swatch weet als geen ander hoe het kunst toegankelijk én leuk moet maken.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Swatch kunstwerken naar je pols brengt. Sinds haar prille beginselen in de jaren tachtig gaat het label actief op zoek naar creatieve collabs, zo bracht het eerder al samenwerkingen met het Rijksmuseum in Amsterdam en het Thyssen-Bornemisza museum in Madrid. Kunst zit in haar DNA én om de polsen van haar fans verweven en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Hebben? De kunstwerkjes kosten tussen €75 en €175 en zijn in beperkte oplage beschikbaar in geselecteerde Swatch winkels en op de webshop van het label. 

swatch_louvre_joconde_mona_lisa_pop_art_collab_ swatch_louvre_joconde_mona_lisa_pop_art_collab_ swatch_louvre_joconde_mona_lisa_pop_art_collab_ swatch_louvre_joconde_mona_lisa_pop_art_collab_

De collabkoorts heeft er trouwens meer dan één te pakken, ook Wrangler x Opening Ceremony doen het dit najaar samen, en dan is er natuurlijk ook de langverwachte H&M x Giambattista Valli collectie.