8 avontuurlijke salontafelboeken die je ook écht wilt lezen

Geüpdatet op 17 december 2020 door Eveline Janssens en ELLE België
8 avontuurlijke salontafelboeken die je ook écht wilt lezen

Ideaal, zo’n staycation – heb je eindelijk tijd voor die stapel prachtige beeldboeken. Reis in gedachten naar de andere kant van de wereld, geef je sanseveria’s voldoende aandacht en mix jezelf een gin-tonic voor bij die graphic novel.

Voor (wannabe) green gals: Plantastic

plantastic boek planten
Plantastic, Mandy Bollegraf, Blossom Books

Koop hier

Eerlijk? Het gaat niet zo goed met Freddie, de redactieplant. Met elk vallend blaadje groeit ons schuldgevoel, dus Plantastic! komt als geroepen. Crazy Plant Lady Mandy staat klaar met advies aangaande het tackelen van een tuincentrum, de verzorging van low maintenance-planten en de styling van je urban jungle. Want groene vingers, die kan je kweken. En de redactieplant? Die doet het weer plantastic!

Voor nieuwsgierige Aagjes: Taxi!

Taxi boek
Taxi!, Aimée De Jongh, Uitgeverij Scratch

Koop hier

Altijd al geweten dat achterbanken broedplaatsen zijn voor straffe verhalen. Taxi! Verhalen vanaf de achterbank van de getalenteerde tekenares Aimée de Jongh brengt het relaas van vier taxiritten in vier verschillende steden. De straten van L.A., Parijs, Jakarta en Washington D.C. flitsen voorbij terwijl Aimée babbelt met taxichauffeurs en hun verhalen noteert. Gaandeweg onthult ze ook stukjes van de weg die ze zelf aflegde.

Voor art lovers: Armen Eloyan

boek
Armen Eloyan, Tim Van Laere Gallery & Hannibal uitgeverij

Koop hier

Geïnspireerd door streetart en cartoonfiguren schildert Armen Eloyan duistere existentiële en erotische werken. Om zijn absurde verhalen kracht bij te zetten, rukt hij oude favorieten zoals Pluto, Minnie Mouse of Bugs Bunny uit hun context en dropt hen in een dystopische wereld. We citeren de kunstenaar himself: ‘Een goed schilderij is als een goede grap: de stukjes moeten in elkaar passen.’ Oordeel vooral zelf.

Voor avonturiers: Wanderlust

Wanderlust boek reizen
Gestalten

Koop hier

Niet zo avontuurlijk aangelegd, maar wel nieuwsgierig naar de favoriete hang-outs van de sportieve medemens? Blader dan door Wanderlust, de meest legendarische hiking trails ter wereld. Dit boek openbaart de geheimen van de adembenemende Kumano Kodo in Japan, de duizelingwekkende Canyon Trail in het Zion National Park of de Caminito Del Rey in Spanje. Naast foto’s waarvan Instagram spontaan gaat kwijlen, bevat het boek allerlei weetjes, tips en kaarten. En dat allemaal vanuit je luie zetel.

Voor deco-liefhebbers: Very Vintage

very vintage
Very Vintage, Julie Vrijens, Uitgeverij Luster

Koop hier

Nood aan een adembenemende backdrop voor je nieuwe urban jungle? Very Vintage van Julie Vrijens en Tim Mouling is het referentiewerk voor vintagelovers in Vlaanderen en Nederland. Tim is de man achter Bar Bakeliet in Borgerhout en Facebookgroep The Vintage Market. Samen met Julie runt hij B&B Bakeliet, terwijl zij ook ontwerpt voor kledingmerk Red Juliet en een eigen winkel runt, Local Collab. Nog een geluk dat het duo tijd vond om deze gids vol interieurreportages en ruim tweehonderd vintage-adresjes bijeen te pennen.

Voor powervrouwen & straffe madammen: Wereldwijven 2

wereldwijven boek
Wereldwijven 2, Pénélope Bagieu, Uitgeverij Scratch

Hoppa, nu je die geweldige vintagefauteuil hebt gescoord, moet je er wel in neerploffen met een formidabel boek. Zoals Wereldwijven 2, een stripbundel over straffe madammen en de opvolger van – je raadt het nooit – Wereldwijven 1. Maak kennis met veertien fantastische mädels die tegen schenen schoppen, baanbrekende uitvindingen doen, opkomen voor vrouwenrechten of rappen in landen waar dat strafbaar is. Vuistje voor o.a. Hedy, de meisjes van The Shaggs en Sonita Alizadeh. En voor tekenares Pénélope Bagieu, die zichzelf overtreft.

Voor artistieke voyeuristen: Artists at home/work

boek kunst
Artists at Home/work, Diane Hendrikx en Thijs Demeulemeester, Uitgeverij Luster

Laat je innerlijke voyeur z’n hartje ophalen en duik in Artists at Home/Work. Het boek troont je mee naar de ateliers en woonplekken van gevestigde en aanstormende kunstenaars. Jan Fabre, Sofie Muller en Thomas Lerooy zijn slechts enkele van de vele Belgische artiesten die hun deuren wagenwijd opengooien. Een intrigerend en wonderschoon boek – precies wat je eigenlijk verwacht van fotografe Diane Hendrikx en journalist Thijs Demeulemeester.

Voor durvers en doeners: Solo Reizen

solo reizen
Solo reizen, Liesbeth Rasker

Krijg je de kriebels bij de gedachte aan op reis gaan in je uppie? Geen nood, Liesbeth Rasker – columniste bij ELLE Nederland – laat je in Solo reizen over haar schouder meekijken terwijl ze in haar eentje door Italië, Vietnam en zelfs Vlieland trekt. Tussen de hilarische verhalen en verbluffende foto’s door beargumenteert Liesbeth waarom je als vrouw één keer in je leven solo op reis moet: goed voor je ontwikkeling en onafhankelijkheid. Yep, wij herkennen een feministe als we er eentje lezen. Een boek zoals er maar één is.

Meer lezen?