Taylor Swifts opvallende stijlmetamorfoses in 7 albums

Gepubliceerd op 26 augustus 2019 door Maxine Detaellenaere
Taylor Swifts opvallende stijlmetamorfoses  in 7 albums

Talloze T.S -fans kunnen opgelucht adem halen, want 'Lover' het zevende album van Taylor Swift, is eindelijk uit. En zo wordt de metamorfose die ze de laatste maanden heeft ondergaan des te duidelijker: van een wraaknemende en slangenminnende furie naar een zoetsappige pastelversie met fragiele vlinders als nieuw lievelingsdier. Maar het is zeker niet de eerste keer dat La Swift voor een compleet nieuwe look kiest naar aanleiding van een nieuw album. We zetten alle transformaties van de blonde popprinses op een rijtje:

1 Taylor Swift (2006)

 

Op 16-jarige leeftijd komt Swift om de hoek van de muziekwereld piepen met haar eerste album, het eponieme Taylor Swift.  De frêle tiener scoort onmiddellijk hoge toppen met doorvoelde country ballads. Met haar hoogblonde engelkrullen en onbevangen helderblauwe kijkers straalt ziet ze er de onschuldigheid zelve uit. Let trouwens ook op de very nillies vlinders op haar albumhoes, een symbolisch dier dat op haar laatste worp opnieuw in groten getale opduikt.

 

2 Fearless (2008)

Twee jaar later gooit Taylor het over een heel wat minder kitcherige boeg met het album Fearless. Ze blijft evenwel een kind van haar tijd met een albumcover in neutrale wit- en beigetinten. Qua stijl houdt ze het op een lieflijke look met schouderlange krullen en babyroze lipgloss. Al lijkt de zelfverzekerde blik in haar ogen toch al een voorbode op de heel wat minder zachtaardige T. Swift die enkele jaren later met veel bravoure tevoorschijn zal komen.

3 Speak Now (2010)

Op haar derde album Speak Now komt voor het eerst Swifts flair voor drama duidelijk naar voor, zowel in de naam van het album als de opvallende purperen jurk die ze op de hoes draagt. En ook op de rode loper zien we al een eerste stijlbreuk. Haar romantische kapsel wordt regelmatig vervangen door een stijle variant en ook Taytays outfits zijn een pak minder braaf. Denk mar aan het sexy, doorschijnend nummertje dat de zangeres draagt op de AMA's in 2010. Nu ze haar tienerjaren achter zich heeft gelaten, is het duidelijk dat Taylor zich klaar voelt voor een meer vrouwelijke look.

4 Red (2012)

In volle hipsterhegemonie kiest de blondine voluit voor een retro-vibe met een vergeelde foto - spotten we daar een Valencia-filter? -  als cover voor haar vierde album Red. Ook de typografie is veranderd, van de typerende handgeschreven krullen naar een font zonder al te veel poespas. Taylors album gaat vergezeld van een meer gepolijste look met classy rode lippen, chique chignons en elegante fifties-outfitjes.

5 1989 (2014)

Nostalgie is altijd al een belangrijke emotie geweest voor de Amerikaanse, en dat valt ook duidelijk te merken aan '1989', waarbij een old school polariod-foto de cover siert. '1989' is ook het album waarin Taylor voor het eerst sterk verschillende facetten van haar persoonlijkheid laat doorschemeren. Het vrolijke en poppy 'Shake it off' staat bijna zij-aan-zij met het pissed-off 'Bad blood', dat een voorbode lijkt te zijn op album nummer zes.

6 Reputation (2017)

De Kimye-hetze en Katy Perry troubles haalden duidelijk niet het beste in TayTay naar boven, want in 2017 is daar dan de Grote Metamorfose: gedaan met haar cutesy en diplomatieke 'I would very much like to be excluded from this narrative' zelve, vanaf nu valt er niet meer met La Swift te sollen. En dat is ook te zien aan haar persoonlijke stijl. De lange, honingblonde lokken ruimen plaats voor een platina bob en haar klassieke rode mond gaat de gothic toer op. De hele wereld mag het weten: De oude Taylor is dood.

7 Lover (2019)

En dan kwam daar yet again een volledige gedaanteverwisseling... nu Swift definitief van straat lijkt te zijn, heeft ze niets dan liefde voor de mensheid, en dat is eraan te zien. De feniks is uit haar as herrezen - of moeten we zeggen de slang is ontpopt tot kleurige vlinder? Vergeet alle rancune en bijhorende vampy, dominatrix-outfitjes. Vanaf nu draagt de popprinses enkel nog mierzoete pastelkleurtjes. Stiekem zijn we toch wel heel benieuwd hoe lang de zangeres op haar suikerspinroze wolk zal blijven en waar we ons bij album acht aan mogen verwachten? White trash fashion? Neo-punk?  Only time will tell...