Happy Pride! Dit trek je aan op de Antwerpse Pride parade

Geüpdatet op 5 augustus 2019 door Lore Ginneberge
Happy Pride! Dit trek je aan op de Antwerpse Pride parade

Het is feest in 't Stad want deze week gaat de Antwerp Pride van start. Verwacht je aan één groot regenboogfestijn waar iedereen welkom is en samen de universele liefde viert.

Vijftig jaar Pride

Dit jaar is een bijzondere editie voor Prides wereldwijd. Het thema luidt 'remember the past, create the future', wat wijst op de Stonewall-rellen die 50 jaar geleden plaatsvonden. Deze speelden zich eind juni 1969 af in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de plaatselijke politie. Dit was de spreekwoordelijke druppel voor diens bezoekers, onder wie voornamelijk homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten. Vooral die laatste groep ging namelijk al jaren gebukt onder zwaar politiegeweld. Na het sluiten van de Stonewall Inn zag deze community zich genoodzaakt terug te vechten. Deze opstand vormde een kantelpunt in de geschiedenis van de LGBTQ-beweging, en een jaar later werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden.

Pride-shopping

Het spreekt voor zich dat je niet aanwezig kan zijn zonder een beetje kleur in je outfit. Gelukkig gingen merken gretig aan de slag met dit thema, met deze vrolijke Pride-stuks als resultaat. Kiezen is verliezen, dus leef je uit in alle kleuren van de regenboog.

En er is nog meer om vrolijk van te worden, want de opbrengst van sommige Pride-collecties gaat naar organisaties die de LGBTQ+ gemeenschap ondersteunen. Zo werkt Diesel bijvoorbeeld samen met The Stonewall Inn Gives Back Initiative en doneert Calvin Klein aan de Human Rights Campaign Foundation. Happy pride!

Lees ook: Esprit viert 50 jaar Pride met kleurrijke collectie