Juwelentrend: verliefd op vintage

Gepubliceerd op 10 april 2019 door Laure Vandendaele
Juwelentrend: verliefd op vintage

De populariteit van vintage juwelen zit in de lift. Bij Adin, een icoon op het gebied van vintage juwelen, vind je een breed aanbod aan ringen, halskettingen of oorbellen met een verhaal. “Steeds meer mensen zijn op zoek naar stukken met diepgang.”

adin vintage juwelen antwerpen
De iconische groene gevel van Adin in de Antwerpse Vestingstraat.

Tussen de ietwat eentonige stroom aan fonkelende etalages in de Antwerpse Diamantwijk, trekt de groene gevel van juwelenzaak Adin de aandacht. Niet door opzichtige bling, wel door een zorgvuldig gecureerde collectie vintage en antieke juwelen – noem ze gerust stukjes draagbare geschiedenis. “Een mooi vintage juweel moet de tijdsgeest van de periode waarin het ontworpen en gemaakt werd uitademen. Dat is de rode draad doorheen onze collectie,” zegt eigenaar Elkan Wijnberg.
Unieke stukken die voor de bevlogen antiquair geen geheimen hebben. “Leg me een juweel voor en ik kan het tot 600 jaar geleden, op 10 tot 20 jaar nauwkeurig, dateren.”

Vrouwenkopjes

adin art nouveau vrouwnekopje
Art Nouveau medaillon met de afbeelding van een vrouw, circa 1900.

Wijnberg werd al op jonge leeftijd door de vintage microbe gebeten. “Op mijn 20ste had ik mijn opleiding tot goudsmid afgerond. Toen wist ik dat ik de wereld van de antiek in wilde gaan. Maar ik had geen geld en moest van nul beginnen. Op een dag vond ik bij een juwelier een ‘vrouwenkopje’, een medaillon met daarop de afbeelding van een vrouwengezicht in écht zilver. Het miste een achterkant maar ik was zo blij dat ik een echt art nouveau stuk op de kop had kunnen tikken. Ik heb nog steeds een zwak voor dat type juweel. Mijn dochter, die bij me in opleiding is, zegt me vaak dat ik het moet loslaten, maar als iemand met een ‘vrouwenkopje’ binnenkomt, is mijn interesse meteen gewekt.” Al betekent juwelen verhandelen ook loslaten. “Het is als verkoper belangrijk om je juwelen te waarderen maar je mag je er niet te veel aan hechten. Ik ben blij dat ik bepaalde stukken een tijdje mag hebben, daarna moet je er ook weer afstand van kunnen doen. Dat is de enige manier om door te groeien naar het volgende niveau.”
Het niveau van de ‘vrouwenkopjes’ is intussen ver overschreden. Wijnberg verkocht via zijn website een vintage juweel aan actrice Whoopie Goldberg, kreeg Victoire de Castellane, hoofdontwerpster bij Dior Joaillerie, over de vloer en leverde de juwelen voor ‘The Da Vinci Code’. Meer recent leende Wijnberg een ring uit voor ‘Spider in The Web’, een film met Monica Bellucci en Vlaams acteur Filip Peeters. Ook de eerste minister van Koeweit vond zijn weg naar het bijzondere Antwerpse juwelenkistje. “We hebben uren gepraat, die man heeft een ongelofelijke kennis van antieke juwelen”, zegt Wijnberg.

Toch hoef je geen topontwerpster, bekende actrice of hooggeplaatst politicus te zijn om voor een vintage juweel te kiezen. Steeds meer jonge mensen zijn op zoek naar juwelen met een achterliggend verhaal. “Mensen houden er wel van op iets chiques te hebben, maar het mag niet te bling bling of mainstream zijn. Met een vintage juweel heb je een uniek stuk in handen.” Daar hoef je zelfs de deur niet voor uit want vintage shoppen kan bij Adin even makkelijk online. “Onze site bestaat sinds 1994 en de eerste online verkoop gebeurde al meer dan 20 jaar geleden. Het leek toen bijzonder vreemd om antieke juwelen via het internet te verkopen, nu wisselt het grootste deel van mijn collectie op deze manier van eigenaar.” De angst dat de aankoop met zo’n hoog bedrag een risicovolle onderneming zou zijn, is volgens Wijnberg helemaal onterecht. “Als je voor zo’n grote bedragen koopt, ben je online beter beschermd dan in de winkel. Er zijn strenge wetten, je mag het product 2 weken thuis hebben en de handelaar is verplicht het terug te nemen. Je bent als consument beter beschermd.”

Wie koopt vintage juwelen?

“Er is niet één soort publiek, maar ik heb wel de indruk dat wat hoger opgeleiden meer openstaan voor dit soort diepgang. Mensen kopen een juweel voor de emotie, stenen zijn per definitie emotie. Je koopt een juweel omdat je een moment van liefde of een bepaalde herinnering wilt vastleggen. Hoeveel geld je daaraan wil uitgeven, bepaal je zelf. Je kiest zelf hoeveel je ervoor over hebt om een juweel elke dag te kunnen zien.”

Hoe belanden de stukken hier?

“Er zijn weinig juweliers die onze zaak niet kennen. Als iemand een stuk erft, brengen ze het naar hun juwelier en die komt op zijn beurt bij mij aankloppen. Over het algemeen kan je zeggen dat ik van de particulier koop met de juwelier als tussenpersoon.”

Is er een kwaliteitsverschil tussen juwelen van vroeger en nu?

“Het is niet zo dat vroeger juwelen per definitie beter gemaakt werden. Net zoals er nu stukken van mindere kwaliteit zijn, was dat vroeger ook zo. Niet alle juwelen waren voor de adel bestemd en ook de minder gefortuneerden wilden zich versieren.
Maar een goed gemaakt juweel, zal altijd een goed gemaakt juweel zijn. Over het algemeen kan je ervan uitgaan: hoe groter het budget, hoe meer aandacht de makers en ontwerpers aan het product besteed hebben en hoe beter het tegen de tand des tijds bestand is.
Door de vooruitgang van de technologie kan er tegenwoordig meer geproduceerd worden, veel mensen willen veel effect, veel bling voor zo weinig mogelijk geld. Daar is op zich niets mis mee, die keuze is aan jou.”

Zijn vintage juwelen onderhevig aan modetrends?

Art deco verlovingsring met diamant en smaragd
Art deco verlovingsring met diamanten en smaragd.

“Art deco juwelen zijn nu erg in trek, en dan vooral de verlovingsringen. Over het algemeen zijn ringen het populairst, ergens logisch ook, je hebt 10 vingers. Naar broches is momenteel dan weer minder vraag, maar dat heeft te maken met de kleding die we dragen. Zo’n broche bleef mooi rechtop zitten op een jaren ’50 Chanel-pakje maar valt om op een hedendaags flodderstofje. Toch staan mensen in de winter meer open voor broches omdat de stof van de kleding dan dikker is. Ook koraalrode juwelen doen het momenteel goed omdat ‘Living Coral’ werd uitgeroepen tot de Pantone kleur van het jaar.”

Het valt op dat je in het vintage segment ook opvallend betaalbare stukken vindt, ook al zitten er edelstenen of diamanten in verwerkt. Hoe komt dat?

“Vergis je niet, er zijn ook heel wat peperdure vintage juwelen in omloop. Maar toch, als je nu een juweel bij een juwelier koopt, betaalde die al een hoge prijs voor de steen. Daarnaast neemt hij zijn marge, betaalt hij de goudsmeden en zetters. Dat wordt allemaal in de verkoopprijs van het juweel verrekend. Op het moment dat je het juweel, na 5, 10 of 30 jaar wilt verkopen, blijft enkel de intrinsieke waarde van het stuk over. Vanuit die intrinsieke waarde moet je als verkoper je marge nemen, wat betekent dat je een veel lagere prijs voor zo’n product kunt krijgen, maar het moet natuurlijk nog winstgevend blijven. Toch zal een heel bijzonder stuk dat een goede representant is van de periode waarin het gemaakt werd, en waar er weinig van zijn, een veel hogere prijs hebben.”

Wat is het verhaal achter deze ring?

adin vintage ring juwelen suffragette

“Op het eerste gezicht lijkt dit een weinig bijzondere ring. Wat steentjes bij elkaar, that’s it. Er zit wat mij betreft weinig kunst in. Maar het juweel heeft wel een bijzonder verhaal. Rond 1900 droegen de Britse Suffragettes die voor het vrouwenstemrecht vochten, een juweel in hun clubkleuren. Groen, wit en violet. De ‘g’ van de groene steen staat voor ‘give’, de ‘w’ voor ‘women’ en de ‘v’ voor ‘vote’. Zo krijg je: ‘give women the vote’. Een paar jaar later sloten ook de Amerikaanse suffragettes zich bij de beweging aan en voegden ze er nog een vierde, gele, clubkleur aan toe. En plots heeft een juweel een veel diepere betekenis, een verhaal.”
“Verder heb ik bijvoorbeeld nog een ring die meer dan 200 jaar oud is, een afschuwelijk, plat, ovaal ding met gevlochten haar in. Maar aan de binnenkant van het juweel lees je dat het gevlochten haar toebehoorde aan een 3 maanden oude baby en een 3-jarige kleuter. De ouders lieten het juweel vervaardigen als teken van rouw voor het plotse overlijden van hun beide kindjes.. Dan heb je geen ring meer, dan heb je emotie. Net daarin schuilt de kracht van vintage juwelen.”

 

Adin Antique, Vintage & Estate Jewelry, Vestingstraat 16, 2018 Antwerpen

www.adin.be

Instagram: @adinantiquejewellery

LEES OOK