Geef je gezondheid een boost met zeewier op je bord

Geüpdatet op 22 maart 2019 door Emilie Mascia Foto’s: Lou West
Geef je gezondheid een boost met zeewier op je bord

Een wekelijkse portie zeewier op het menu geeft je gezondheid een echte boost. De planten –  rijk aan voedingsstoffen, vitamines en smaak – vinden dan ook meer en meer hun weg naar onze borden. Foodie Sarah Cisinski ontdekte ze dankzij een eenvoudig recept van zelfgemaakte zeewiertartaar. Sindsdien integreert ze de planten evengoed in een vegetarische curry als in een chocoladetaart. Afspraak in haar keuken voor een eerste ontdekkingstocht ...

Nori, dulse, kombu, wakame ... die namen zeggen je misschien niets, maar het zijn allemaal zeewiersoorten die al duizenden jaren worden gegeten in Azië. Bij ons kwamen ze amper 50 jaar geleden op het menu, en vandaag ze zijn nog altijd grotendeels onbekend bij ons. In december vorig jaar startte Sarah Cisinski haar cateringdienst op en lanceerde ze een reeks culinaire workshops. Een van de thema's: zeewier.

zeewier, nori, wakame, dulse, sarah cisinski
Foodie Sarah Cisinski gebruikt zeewier in tal van recepten

Van opleiding is Sarah interieurontwerpster, maar ze liet het bureauwerk al snel voor wat het was om zich volop op het koken te concentreren. In 2012 richtte ze samen met haar foodiepartner Chloé Roose Brussels Kitchen op. Die online gids met de beste restaurants om in stijl te tafelen, is intussen uitgegroeid tot een referentie en vormt een goede bron van betrouwbare adressen. Na drie jaar was het duo klaar om eigen evenementen te lanceren: tables d'hôtes, een pop-uprestaurant met kleurrijke gerechten, een brunchconcept dat verschillende chefs samenbrengt ... Een papieren versie van hun blog kwam in 2017 uit bij Lannoo.

Eind 2018 gingen Sarah en Chloé elk hun eigen weg. Chloé zette het project op haar eentje voort en Sarah begon haar eigen bedrijf. ‘We hadden een geweldige tijd samen, maar ik begon te beseffen dat ik terug naar de basis wilde. Ik wou voeling blijven hebben met de producten zelf en mijn eigen recepten ontwikkelen’, vertelt Sarah in haar lichte keuken waar ze nu workshops aanbiedt. ‘Ik geef les aan kleine groepen, 8 tot 10 mensen, zodat iedereen echt kan deelnemen en koken.’ Het idee? Een viergangenmenu klaarmaken en er daarna van genieten met een goed glas wijn in een ontspannen en gezellige sfeer. Daarnaast biedt Sarah ook privélessen aan.

zeewier, nori, wakame, dulse, sarah cisinski
Rodebietendip met kombu

Haar keuken beschrijft ze zelf als vrij eenvoudig, seizoensgebonden, kleurrijk en visueel. ‘Ik hou van een keuken die goed is voor je lichaam en waar je zorgeloos van kunt genieten’, zegt ze. Haar favoriete thema: seizoensgroenten. ‘Meer en meer mensen willen thuis makkelijke groentegerechten klaarmaken.’ Het andere onderwerp waar ze steeds nieuwsgieriger naar werd, is zeewier. ‘Ik heb wieren op een heel eenvoudige manier leren kennen, door een zelfgemaakte zeewiertartaar te bereiden. Daarvoor mengde ik gerehydrateerd en fijngehakt zeewier met citroensap, sjalotten, kappertjes, kruiden en olijfolie. Heerlijk op een toast met avocado of geitenkaas’

De verschillende wiersoorten hebben elk hun eigen bijzondere smaak: sommige hebben een noten- of karamelachtige smaak, terwijl andere heel gejodeerd zijn. Ze zitten bovendien boordevol mineralen en vitamines. ‘Zeewier is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde.’ Als dipsaus bij een aperitiefhapje, in de vorm van Japanse maki, in een pittige curry en zelfs in een chocoladetaart.

Ontdek de eigenschappen van de vier zeewieren die in de recepten van Sarah Cisinski worden gebruikt:

1/

Nori

Het meest geconsumeerde zeewier ter wereld is Nori. Je vindt het meestal in de winkel in de vorm van gedroogde zeewiervellen. Nori heeft een zoete smaak die wat doet denken aan gerookte thee en gedroogde paddenstoel. Het zeewier heeft een eiwitwaarde van ongeveer 30%, waardoor het een perfecte vervanger is voor soja, vlees, eieren ...

Bereiding: Nori wordt voornamelijk gebruikt om sushi en maki te maken. Je vindt het zeewier ook in de vorm van geroosterde reepjes voor een knapperige toets in een salade of een kom noedels, of om een omelet extra smaak te geven. 

Probeer dit recept: Vegetarische maki met shiitake en avocado

2/

Wakame

Een lichte oestersmaak en een zachte textuur zijn de typische kenmerken van wakame. Het zeewier bevat veel vitamine A, B1, B2, B12 en C en eiwitten, en is ideaal om je lichaam aan te sterken. Wakame is goed voor de groei, de bloedsomloop, de huid en de ogen.

Hoe klaarmaken? Nadat je de reepjes wakame gerehydrateerd hebt, kun je ze in een miso-soep of in een groentecurry laten meesudderen. Wakame wordt ook gebruikt in vlokvorm, vooral in koude schotels dan.

Probeer dit recept: Groentecurry met wakame

3/

Kombu

Dit stevige en frisse zeewier is rijk aan vezels, mineralen en kalium en jodium, en heeft een licht diuretische werking. Kombu stimuleert het metabolisme en brengt je gewicht in balans.

Hoe klaarmaken? Na een paar minuten blancheren, kun je het wier gebruiken in salades, of  in combinatie met pasta of harde rijst. Goed om weten: kombu vermindert de kooktijd van zetmeelrijke voedingsmiddelen en peulvruchten. Het maakt ze beter verteerbaar doordat het hun eiwitgehalte vergroot.

Probeer dit recept: Dip van rode biet en kombu

4/

Dulse

Dit rode zeewier heeft een unieke smaak, tegelijk zacht en vol, en doet een beetje denken aan hazelnoot. Dulse is heel interessant omdat het rijk is aan eiwitten en aminozuren. Bovendien vormt het wier een natuurlijke bron van mineralen 

Hoe klaarmaken? Dulse smaakt heerlijk wanneer je het in een pan roostert tot chips. In vlokvorm kun je het wier toevoegen aan sausen, soepen of zoute cakes. Dulse kan in zoete bereidingen ook fleur de sel vervangen.

Probeer dit recept: Chocolademoelleux met dulse