ELLE test: 4 city spa’s voor de drukbezette stadsmens

Gepubliceerd op 4 maart 2019 door Laure Vandendaele
ELLE test: 4 city spa’s voor de drukbezette stadsmens

Als je denkt dat 'ontspanning' en 'in het centrum van de stad' niet samengaan, ben je duidelijk nog nooit in een city spa geweest. ELLE test drie urban spa-concepten voor de drukbezette stadsmens.

GETEST: Voetreflexologie bij Salon & Spa Mo'Na

TIP: laat je voeten lezen

mona city spa antwerpen

Er zijn zo van die dagen waarop alles tegenzit. Uit het leven gegrepen: een gure winterdag, een onfortuinlijke tramstaking die me in alle haast op de fiets dwong om uiteindelijk alsnog te laat én op de verkeerde interviewlocatie te arriveren.
Op zo’n dag is het een meevaller wanneer een city spa mét een gaatje in de agenda op je fietsroute naar huis ligt.
Een tikkeltje verwaaid parkeer ik mijn fiets voor de deur bij Mo’na. In dit salon kan ik mijn haar opnieuw in de plooi laten leggen, mijn voeten op een pedicure trakteren of genieten van een ontspannende gelaatsbehandeling met de producten van Aveda. Toch kies ik - op aanraden van massagetherapeute Nadya - voor een combinatie van een rugmassage en voetreflexologie. Met dat laatste heb ik geen ervaring en ik weet ook niet of het iets voor mij is. Maar volgens Nadya is het een ideale manier om te ontdekken op welke plekken het hapert in mijn lijf en om opgebouwde stress te verlichten. Laat maar komen.

Voor Nadya aan de rugmassage begint, laat ze me kiezen uit drie massagelotions. Mijn neus twijfelt niet en gaat voor de Shampure-olie van Aveda, gekend voor zijn ontspannende werking. Nadya’s handen kneden mijn schouders, glijden op en neer langs mijn ruggengraat en masseren zacht doch kordaat alle spanning uit mijn rug. Toch is the best yet to come. Tegen alle verwachtingen in is het halfuur voetreflexologie zalig. Met je voeten laten spelen, levert soms écht voordelen op. Via mijn voetzolen leest Nadya hoe het met mijn organen gesteld is, want volgens believers zijn je voetzolen de spiegels van je binnenkant. Heb je last van je lever? Dan merkt een ervaren massagetherapeut dat aan je voet. De juiste druk- en massagetechnieken kunnen dan helpen om je klachten te verlichten. Ik blijf sceptisch maar kan na afloop alleen concluderen dat ik me een pak beter voel dan toen ik een uurtje voordien op de behandeltafel ging liggen. Op het menu bij Mo’na staat trouwens ook een voetmassage van anderhalf uur waar ik zeker ooit voor terugkom – misschien tijdens een volgende tramstaking?

30 minuten rugmassage + 30 minuten voetreflexologie, 75 euro.
Mo’na, Wijngaardstraat 12, 2000 Antwerpen.

1/

GETEST: Vine Activ-behandeling bij Caudalie Boutique Spa

caudalie city spa brugge

Op de bucketlist: een weekje zalig herbronnen in Les Sources de Caudalie, hét Instagramwaardige wellnessparadijs van het Franse merk. Het door wijngaarden omringde hotel ligt echter in Bordeaux, en voorlopig zoek ik mijn ontspanning dichter bij huis. Ik trek dus naar Brugge, want daar opende Caudalie vorig jaar een allereerste Boutique Spa op Belgische bodem. In de Brugse binnenstad krioelt het van de toeristen, maar eens de deur tussen de boetiek en het spagedeelte achter me dichtgaat, beland ik in een oase van rust.

“Vertel me drie dingen die je aan je huid storen”, zegt de specialiste, terwijl ze mijn huid zelf ook aan een kritische analyse onderwerpt. “Droogheid, rode vlekken en onzuiverheden”, antwoord ik zonder al te veel nadenken. De feestperiode tussen kerst en oudjaar liet op mijn huid duidelijk sporen na. “Precies de punten waaraan ik wilde werken”, antwoordt ze. De keuze valt op de Vine Activ-behandeling die de huid opnieuw activeert en zorgt voor een mooie glow. Klinkt prima.

Zodra ik netjes ingepakt op de verwarmde (!) behandeltafel lig, wordt mijn huid zorgvuldig gereinigd, zowel manueel als met een elektrisch borsteltje. Buiten is het over de koppen lopen, maar daar merk je in deze behandelcabine niets van. Mijn geest dwaalt af en ik registreer niet langer wat er eigenlijk precies met m’n gezicht gebeurt. Ik voel alleen warme compressen die de producten op een zachte manier van mijn huid verwijderen en poriën openen, en daarna de zachte verneveling van het iconische druivenwater (de druif is hét steringrediënt van Caudalie) en de aangename koelte van een massage met een jaderoller.
Nadien volgt een masker om de perfect schone huid een extra boost te geven. Terwijl de actieve ingrediënten hun werk doen, word ik nog getrakteerd op een deugddoende voetmassage.
Het ritueel mist zijn uitwerking niet, want de therapeute wijst me erop dat mijn zoekgeraakte ‘éclat’ aan een flinke comeback bezig is. Als afsluiter smeert ze nog een rijke crème om de boel te verzegelen. Een uur later is mijn lichter, glowy hoofd weer helemaal klaar om de mensenmassa te trotseren. Er kon zelfs een make-uploze selfie met historische achtergrond vanaf.

Vine Activ-behandeling, 60 minuten, 80 €, Caudalie Boutique Spa, Steenstraat 3, 8000 Brugge.
caudalie.be

2/

GETEST: Wakado-behandeling bij Planet Parfum

Planet Parfum is meer dan een parfumerie alleen. In een geselecteerd aantal filialen kan je terecht voor een brede waaier aan beautybehandelingen, van een snelle waxbeurt tot een luxueuze lichaamsverzorging. Wij klopten in het centrum van Antwerpen aan voor de Wakando-verwenbehandeling van Annayaké.

Wakawablieft? Wakado - waarbij de ‘waka’ voor ‘jeugd’ en de ‘do’ voor ‘weg’ staat - is een behandeling die belooft je verdwenen jeugd terug te brengen. Hoe? Door een slimme combinatie van eeuwenoude Chinese Kobido-massagetechnieken en de op Japanse tradities geïnspireerde producten van Annayake. De behandeling begint met een dubbele reiniging, eerst met een gel, daarna met een schuimend product. Dan neemt de facial een verrassende wending. Geen flauw gepamper met warme compressen, maar wel een stevige massage met vingers die duidelijk weten waarmee ze bezig zijn. Het modelleren, tokkelen en diepgaand masseren van de huid stimuleert de collageenproductie en brengt de microbloedsomloop opnieuw op gang. Nadien rolt men met een jaderoller over het gezicht om gifstoffen af te voeren. Het voelt allemaal geweldig! Na de noeste handarbeid (van de schoonheidsspecialiste) is het tijd voor een rustmomentje en volgt een Wakai-masker. Afsluiten gebeurt met een verstevigende crème die het effect van de behandeling zo lang mogelijk verlengt. Ons advies? Doe jezelf eens een Wakado kado.

Wakado-behandeling bij Planet Parfum, 85 €

3/

HOTSPOT: So Beautiful in Antwerpen

so beautiful antwerpen gemology

Helemaal tot rust komen in hartje stad is geen sinecure, maar het kan. Je moet enkel de juiste adresjes kennen. Sinds kort kan je voor een verwenmoment op maat terecht bij So Beautiful, het salon van Els Vandermeer, op een steenworp van de Antwerpse Plantentuin. Onder het motto ‘huidverzorging is een work in progress’, benadert Els haar vak - waarin ze 25 jaar ervaring heeft - als een innoverend ambacht. Interesse in huidverzorging en het talent om mensen in de watten te leggen, zit in de genen, want Els behoort al tot de vierde generatie Vandermeers die actief zijn in de wereld van de cosmetica.
Op basis van een gesprek, waarbij Els mijn huid screent en gerichte vragen stelt, beslist ze welke producten en behandeling het mooiste resultaat zal opleveren. Mijn huid is door de koude temperaturen extra gevoelig en vertoont ontsierende vlekken, iets wat een gelaatsbehandeling met de producten van Gemology kan verhelpen. Alle producten uit het gamma van het Franse skincaremerk bevatten gemalen edelstenen, die elk hun eigen positieve invloed hebben op de huid. Na een milde reiniging volgen een massage met rozekwarts en jade (zalig), en een voedend masker. Na afloop heeft mijn huid opnieuw een mooie glow en ook mijn moraal kreeg een flinke boost. Geen overbodige luxe tijdens de barre wintermaanden. Verder kan je in deze city spa ook terecht voor lichaamsbehandelingen, manicures, pedicures en permanente make-up.

so beautiful antwerpen

So Beautiful, Original Skincare, Leopoldstraat 35, Antwerpen