City Guide: San Francisco

Geüpdatet op 23 februari 2021 door Trish Nagy, Mia Sharp en Tine
City Guide: San Francisco

De ELLE Green City Guide gidst je de komende maand langs 's werelds meest duurzame steden en bundelt de favoriete eco-friendly adressen van de ELLE-redacties ter plaatse. Van zero-waste San Francisco tot sustainable Sydney met tussenstops in Vancouver en Singapore en helemaal terug naar Kopenhagen. Het leven zoals het is... Green. Deze week: San Francisco.

San Francisco staat wereldwijd bekend als de meest groene en innovatieve stad van de Verenigde Staten. Plastic zakjes zijn er sinds 2007 verboden en de metropool is goed op weg om Amerika’s allereerste zero-waste city te worden. Countdown naar 2020...

1/

Hotels

 1. Cavallo Point

Alleen al het grandioze uitzicht over de Golden Gate Bridge maakt van Cavallo Point in Sausalito een droomadres. Bovendien krijgt duurzaamheid hier de hoogste prioriteit. Alle elektrische apparatuur is energiezuinig en de hotelbar is gemaakt van recuphout van een omgewaaide boom.  cavallo point

 1. Inn at the Presidio

De voormalige militaire basis van Presidio is nu een National Park en de oude officieren-woning kreeg er een tweede leven als eco-minded boetiekhotel. The Presidio werkt met lokale leveranciers binnen een straal van acht kilometer en recyclage is serious business. Afgedankte jeans als duurzaam alternatief voor isolatie? Yes they can!

2/

Vintage shop

 1. Wallflower

De hippe boho-boetiek is het visitekaartje van The Mission, het arty hart van San Francisco. Wallflower wordt gerund door twee BFF’s met een passie voor kleding en accessoires uit de seventies. Daarnaast vind je er ook collector’s items van co-owner Victoria en handgemaakte creaties van lokale ontwerpers. 

3/

Concept Stores

 1. Gather

Gather profileert zich als de missing link tussen makers en kopers. Het is het succesverhaal van een geëngageerd echtpaar dat terug wil naar de essentie met handgemaakte en lokaal geproduceerde producten. De plek bij uitstek voor betekenisvolle souvenirs, originele accessoires en hebbedingen om te koesteren.

 1. The Perish Trust

The Perish Trust is het gemeenschappelijke project van een grafisch vormgever en een fotograaf. De dromerige lifestyleshop is de verplichte stop voor nostalgische zielen met een boon voor biologische, homemade badproducten in een hippe retroverpakking.the perish trust

 1. MARCH

Designshop MARCH heeft alles in huis voor een duurzame thuis. Van culinaire accessoires tot (h)eerlijke ingrediënten. Stuk voor stuk unieke designobjecten en delicatessen van eigen kweek. 

4/

Restaurants

 1. The Perennial

Voor The Perennial is duurzaamheid een manier van leven. Alle groenten komen rechtstreeks uit de eigen moestuin en van groenafval maken ze er compost. Chef Chris Kiyuna recupereert zelfs lege walnootschelpen voor zijn rookoven in plaats van kant-en-klare houtsprokkels te gebruiken.

 1. Hog Island Oyster Bar

Oesters link je niet meteen aan ecologie. Of toch? Hog Island Oyster Bar, zalig gelegen aan de waterkant van San Francisco, ontwikkelde een eigen duurzame aquacultuurtechniek om oesters te kweken en met de hand te oogsten.

 1. Gracias Madre

Het team achter Café Gratitude startte dit conceptrestaurant met plant-based Mexicaanse specialiteiten. Taco lover en eco-proof ondernemer Terces Engelhart zweert bij 100% biologisch geteelde en niet genetisch gemanipuleerde ingrediënten van lokale landbouwers. 

5/

Coffee & co

 1. Samovar Tea Bar

Samovar Tea Bar heeft een hart voor kleinschalige theeboeren en ondersteunt duurzame landbouwprojecten. Hun missie: een gezonde levensstijl promoten via een kopje ‘groene’ thee waar iedereen beter van wordt.

 1. vive la Tarte

Het project van een Belgisch koppel dat na een honeymoon in San Francisco bleef plakken. Vive La Tarte noemt zichzelf een ‘craft bakery’ en staat voor biologisch, huisgemaakt brood en gebak van Belgische kwaliteit. Wat in 2011 begon als een bescheiden start-up is intussen een succesvolle business met verschillende filialen.

6/

Wellness

 1. SenSpa

In een metropool als San Francisco raak je snel overprikkeld, maar voor zo’n momenten is er SenSpa als antidotum. Kom tot rust in de Swiss shower of de eucalyptus stoomcabine en trakteer jezelf daarna op een gezonde lunch in de bar. Het pampering adres om lichaam en geest te resetten.senspa

7/

Sightseeing

 1. Golden Gate Park, M.H. de Young Museum, California Academy of Science

Het Golden Gate Park is een van de meest duurzame parken van de VS en de thuisbasis van enkele bezoekwaardige musea. Het de Young Museum voor moderne kunst verhuisde recent naar een gloednieuw gebouw met een opvallende voorgevel van gerecycleerd koper. Aan de overkant ligt de California Academy of Science, het enige aquarium/planetarium/regenwoud én natuurhistorisch museum in één ter wereld.

 1. Recology

Het progressieve artists in residence-programma van het recyclagepark van San Francisco brengt de voordelen van hergebruik in de praktijk. Beloftevolle jonge kunstenaars krijgen een atelier op de site en onbeperkte toegang tot de stortplaats. Van afval naar kunst is maar een kleine stap voor het containerpark 2.0.