Zero waste trend: onze favoriete adresjes

Geüpdatet op 11 februari 2019 door Tine
Zero waste trend: onze favoriete adresjesInstuck Amsterdam, de Nederlandse food waste pioniers

In het grote trenddossier van ELLE januari voorspelden we al dat zero waste de foodtrend van 2017 is. Kromme komkommers, geblutste tomaten en atypische appels krijgen een ereplaats op ons bord. Maar ook overschotjes van op restaurant kun je tegenwoordig zonder gêne mee naar huis nemen in de vorm van een restorestje - lifestyle woord van het jaar 2016 en één van de genomineerde projecten voor de food waste awards die donderdagavond uitgereikt worden.

Laat je alvast inspireren door deze witte raven die écht het verschil maken met een ethisch verantwoord businessmodel.

Rekub app

Na het succes van hun pop-uprestaurant lanceerden Ellien en Marijke van de Antwerpse vzw Rekub een online platform waar lokale handelaars overschotten kunnen aanbieden aan klanten op zoek naar producten in snelverkoop. De app is momenteel enkel beschikbaar in de regio Antwerpen, maar Gent en Brussel zitten in de pijplijn.

1/

Wonky

Wonky spread zero food waste
Wonky spread zero food waste

Wortels met een hoek af of komkommers met vreemde kronkels: ze zien er niet uit maar zijn toch even smaakvol. De Gentse start-up Wonky verwerkt lelijke afdankertjes in gezonde groentedips als antwoord op de voedselverspilling.

2/

Oficina

Oficina Brussel zero food waste
Oficina Brussel zero food waste

Sanne Van Camp, bezielster van het Brusselse bio-soulfoodrestaurant Oficina, koos resoluut voor een duurzaam ondernemingsplan. Het fair eat-concept wordt tot in het kleinste detail doorgetrokken: zowel het interieur als de volledige inboedel komt van rommelmarkten en kringwinkels, de keuken werkt enkel met verse bio-ingrediënten en heeft zelfs een lichte voorkeur voor ‘lelijke’ groenten. Oficina schenkt enkel Earth Water, dat waterprojecten steunt in ontwikkelingslanden, en verder vind je op de drankenkaart enkel biologische limonades en natuurwijnen die per ecotransport of fietskoerier geleverd worden.

3/

Mary Pop-In

Mary-pop-in Brussel zero food waste
Mary-pop-in Brussel zero food waste

De optelsom van solidariteit, duurzaamheid en sociale betrokkenheid. Het pop-uprestaurant van de vzw Eatmosphere zet voedseloverschotten op de kaart, steunt de sociale tewerkstelling en organiseert kookworkshops om zelf aan de slag te gaan met etensrestjes. Mary Pop-In is enkel open tijdens het weekend in Bel Mundo, het sociaal restaurant van Atelier Groot Eiland.

De food waste award bekroont de meest creatieve, innovatieve, inspirerende initiatieven in vier verschillende categorieën. Stemmen voor je favoriete project kan nog tot dinsdagavond 7 februari.