Exclusief op ELLE.be: 20 minuten met Christian Grey

Gepubliceerd op 27 november 2018 door Laure Vandendaele
Exclusief op ELLE.be: 20 minuten met Christian GreyNEW YORK, NEW YORK - NOVEMBER 11: Jamie Dornan attends the "Robin Hood" New York screening at AMC Lincoln Square Theater on November 11, 2018 in New York City. (Photo by Noam Galai/Getty Images)

Of beter: met Jamie Dornan, de man die gestalte gaf aan het iconische personage maar daar eigenlijk niet al te vaak aan herinnerd wil worden. Zijn ambities reiken immers verder dan in bloot bovenlijf vrouwen knevelen. Of hij het écht leuk vindt om over zijn rol als Boss The Scent-gezicht te praten, valt te betwijfelen, maar hij kon het in ieder geval goed verbergen. Je bent een acteur of je bent het niet.

 We ontmoeten Dornan in Londen, waar hij en zijn Boss-collega model Birgit Kos een hele dag lang interviews geven over het nieuwe Boss parfum: Boss The Scent Private Accord. Bij het parfum hoort een knappe campagnefilm van regisseur Drake Doremus waarin Dornan en de Nederlandse Kos een sensuele ervaring beleven, ergens op de grens tussen het echte leven en virtual reality.
Parfumreclames zijn per definitie niet makkelijk te ontcijferen, maar het ziet er allemaal heel erg stijlvol uit. Woorden zijn overbodig op een afsluiter van Dornan na: "Boss The Scent. Fragrances for Him and for Her". Luisteren is op eigen risico, je zou voor minder naar de parfumerie rennen.
Ook in real life klinkt die stem – en dan vooral dat Ierse accent- van de 36-jarige acteur bijzonder aangenaam de oren. Hij schudt ons vriendelijk de hand en vertelt dat zijn vrouw (actrice Amelia Warner, nvdr.) die avond te gast is op het Filmfestival van Gent. De soundtrack die ze voor de film ‘Mary Shelley’ maakte er kans op een World Soundrack Award maar uiteindelijk ging de prijs naar Tamar-kali voor  ‘Mudbound’.
Zelf was hij ook wel eens in Gent voor een filmrol, weet hij nog vaag. Maar vraag hem niet wat hij zich er nog van herinnert. “Het was ergens bij een rivier.”

Even de roze olifant in de kamer benoemen, ja, Jamie Dornan is hot. Kleiner dan je zou denken, maar met zijn iets langere lokken, getrimde baard en jongensachtige outfit met spierwitte sneakers, staat hij mijlenver van het afgeborstelde personage waarmee hij sterrenstatus verwierf. Iets waar hij trouwens niet naar op zoek was, het hem allemaal eerder overkomen. Het mag duidelijk zijn: de man die werd geboren in het Ierse gehucht ‘Holywood’ heeft niets met het echte Hollywood.
Premières en fancy feestjes laat hij met plezier links liggen en vrije tijd brengt hij het liefst met zijn vrouw en twee dochters (er is een derde kindje onderweg) door, thuis op het Engelse platteland.
Hij zal tijdens het interview regelmatig vloeken (juister zou zijn om te zeggen dat de f*bombs ons om de oren vliegen), verlegen zijn ogen neerslaan en de parfumfles van tafel nemen om die als een volleerd jongleur rond te spinnen.

De man die geen model wou zijn, verdiende tien jaar lang zijn brood door zwoel in de lens te kijken. De man die niet beroemd wilde zijn, is nu toch maar weer op het grote scherm te zien, in de rol van Will Scarlet in de blockbuster Robin Hood. De man die vermoedelijk weinig voelt om met journalisten over parfums te praten, zit nu toch maar in chique hotelsuite net dat te doen. De vijftig tegenstrijdigheden van Jamie Dornan.

Is er een bepaalde geur die je aan Ierland herinnert?

“De zee. Ik groeide op vlakbij het strand, op zo’n tien kilometer ten oosten van Belfast. Waar ter wereld ik ook mag zijn, die geur zal me altijd aan thuis doen denken. Het is een goede geur. Er zijn ook twee parfums die me aan mijn moeder herinneren. Zij overleed toen ik 16 jaar was. Mijn zus en ik hebben beide flesjes thuis, eentje ervan is uit de handel gehaald en dus erg moeilijk te vinden. Het is gek hoe sommige parfums je naar een bepaald moment of een plek kunnen terugvoeren.”

Kon je voor deze spot – waarin geacteerd wordt zonder woorden – een beroep doen op je ervaring als model?

“Luister, (schalks, nvdr) I fucking hated modeling”. Het was nooit mijn ambitie om model te worden. Het is me eerder overkomen en voor ik het wist, was het tien jaar lang mijn job. Toen ik mijn marketing opleiding stopzette, wist ik eerlijk gezegd niet wat ik met mijn leven wilde doen, dus het leek me wel cool om voor een tijdje te doen. Voor ik er erg in had, was het uitgegroeid tot iets groots waar ik geen controle meer over had. Maar ik had geen ander plan, buiten acteren, maar dat leek maar niet te lukken. Dus bleef ik maar aan het werk als model, uiteindelijk is het mijn carrière wel ten goede gekomen.”

Maar het was nooit je grote droom om acteur te worden?

“Ergens wilde ik het wel, ik heb altijd geacteerd als jonge gast. Maar ik was zeker niet iemand die het per se wilde maken als acteur. Het is – net als mijn modellencarrière – eerder iets dat op mijn pad gekomen is. Het heeft een tijdje geduurd voor ik zeker wist dat ik dit écht wilde doen, maar ik ben er steeds meer van gaan houden. Mensen geloven het natuurlijk niet als je zoiets zegt, maar acteurs zijn vaak onzekere mensen. Daarom vind ik het zo fijn om in de huid van een personage te kruipen, het is een manier om te ontsnappen. Als model is dat anders, je blijft jezelf. Het is nog steeds: “Jamie, draai je hoofd”. De persoon die foto’s van je staat te maken, is enkel geïnteresseerd in de beste versie van jezelf, en dat voelde voor mij ongemakkelijk aan. Je wordt als model vaak als koopwaar in plaats van een persoon behandeld. Ik haatte dat.”

De campagne gaat over het spanningsveld tussen reële en virtuele connecties. Hoe belangrijk is die virtuele wereld voor jou? Je bent niet echt actief op sociale media, en dat ondank je vele volgers.

“Ik heb weinig met sociale media, nooit gehad. Ik was een tijdje actief op Twitter maar dat is intussen ook alweer even geleden. Toen ik nog op Instagram zat, heb ik op een jaar tijd maar vijf of zes foto’s gepost maar zelf volgde ik niemand. Ik werd toen een beetje verplicht om het te doen (lacht, nvdr.) Toen ik mijn agente om mijn paswoord vroeg, dacht ze dat ik er eindelijk werk van ging maken, maar eigenlijk had ik die gegevens enkel nodig om mijn account te verwijderen. Ik ben gewoon een tikkeltje ouderwets en heb het meer voor echt menselijk contact. Verleiding bestaat voor mij alleen als je de andere persoon kan aanraken, ruiken,…Zelf volg ik online enkel het nieuws en sportuitslagen. Wat iemand eerder die ochtend at, interesseert me bitter weinig.

En voor de lunch?

“Lunch is geweldig! En veel mensen – fucking miljoenen vinden het geweldig om te zien wat anderen eten, maar mij doet het niets.”

Veel volgers hebben, levert modellen en acteurs soms wel mooie opdrachten op.

 “Dat is zeker zo. En ik weet zelfs dat bepaalde studio’s kiezen voor acteurs met veel volgers. Op een paar uitzonderingen na, heb ik vooral in meer alternatieve films gespeeld en in die wereld is populariteit op sociale media van minder groot belang belang. Kijk, ik weet helemaal niets over het privéleven van Meryl Streep, ik weet alleen dat ze een geweldige actrice is. Ik heb geen interesse in het privéleven van anderen, buiten in dat van mijn vrienden en familie. Waar anderen zich mee bezighouden, kan me eerlijk gezegd gestolen worden (lacht).”

Wie bel je als je goede raad nodig hebt?

“Naar mijn vrouw, zonder twijfel. Als zij niet zou opnemen, bel ik Greg, een van mijn beste vrienden uit Belfast. Ik heb nog steeds dezelfde vriendenkring als vroeger, ik lijk ze maar niet kwijt te raken (lacht). We zijn nog steeds erg close. Niemand van hen werkt in de filmindustrie en zijn niet erg geïnteresseerd wat ik doe. Door mijn job kom ik soms in van die belachelijke over-the-top situaties terecht en dan doet het deugd om met mensen te praten die daar allemaal geen flauw benul van hebben.”

Lachen je vrienden wel eens met je Hollywood leventje?

"Dat valt wel mee. Ik heb trouwens ook een aantal vrienden uit de filmindustrie met wie ik erg close ben . Eddie Redmayne, Andrew Garfield en Robert Pattinson ken ik al lang, we gingen naar dezelfde audities en zaten we op dezelfde momenten zonder werk. (lacht) Intussen hebben we allemaal een mooi parcours afgelegd en dat doet me plezier. Het is leuk als je vrienden succesvol zijn, zeker omdat we ook donkere tijden hebben gekend. Toch is er geen jaloezie of competitiviteit, er is genoeg werk voor iedereen. Het is belangrijk om mensen in de industrie te hebben bij wie je terecht kan met vragen over het werk. Hoe geweldig ik het ook vind dat mijn vrienden van thuis geen idee hebben van wat ik doe, het ook goed om vrienden te hebben die in hetzelfde schuitje zitten.”

Heeft je job jou veranderd?

“Ik hoop van niet. Ik dénk van niet, anders zou ik niet nog steeds dezelfde vrienden hebben. Bij hen maakt het niet uit hoe je de kost verdient. Ik vind het belangrijk om te blijven beseffen hoe triviaal veel aspecten van de filmwereld zijn. Eens je alle luxe en gekkigheden als normaal begint te beschouwen ben je fucked.”

boss the scent private accord for him jamie dornan

 Boss The Scent Private Accord for Him, € 97,00 (100 ml)