Weekend tip: ga kijken naar de bloedrode maansverduistering

Gepubliceerd op 27 juli 2018 door Maxine Detaellenaere
Weekend tip: ga kijken naar de bloedrode maansverduistering

Het moet niet altijd clubben of Netflix & chill zijn op een vrijdagavond, waarom niet genieten van een van de wonderen der natuur?

Vanavond kan je de langste maansverduistering van deze eeuw aanschouwen: 1 uur en 43 minuten lang zal de aarde namelijk het zonlicht blokkeren wanneer ze pal tussen de zon en maan komt te staan. Bovendien zal de maan ook nog eens donkerrood kleuren, wat in de volksmond een bloedmaan wordt genoemd. Hoe dat komt? De zonnestralen worden tijdens de verduistering omgebogen door de atmosfeer van de aarde. En waar de meeste kleuren van het spectrum worden tegengehouden, raakt rood licht met z'n langere golflengte wel vlot door de atmosfeer.

Wanneer kan je dit spektakel vanavond bewonderen? Vanaf 21u30 kan je de maansverduistering zien, op voorwaarde dat er niet al te veel wolken zijn. Ter gelegenheid van het natuurfenomeen zullen de sterrenwachten vanavond langer open zijn, zo kan je de verduistering extra goed zien. Geen slecht ideetje voor een romantische date, denken we dan, vraag maar aan ons favoriete Friends-koppel Ross en Rachel.

Lees ook '10 zomerse date-ideeën vol romantiek' en '9 x date-inspiratie in Brussel'.