Dit zijn de beautygeheimen van topmodel Anok Yai

Gepubliceerd op 25 juli 2018 door Laure Vandendaele
Dit zijn de beautygeheimen van topmodel Anok Yai

Amper een jaar nadat Anok Yai eerder bij toeval ontdekt werd schreef de 20-jarige al modegeschiedenis én sleepte ze haar eerste grote campagne voor cosmeticagigant Estée Lauder in de wacht. Maar wie is de donkere schone die op haar hotelkamer nog het liefst van al een hamburger met frieten bestelt?

Nog niet zo gek lang geleden was Anok Yai een gewone - hetzij buitengewoon schone - studente, vandaag is ze een van de meest interessante gezichten uit de modewereld. Haar carrière begon eerder toevallig, nadat foto's van een afstudeerfeestje aan de universiteit op Instagram eindigden en snel viraal gingen. Dankzij de sociale media aandacht belandde de 20-jarige met Soedanese roots op de radar van verschillende modellenbureaus en niet veel later tekende ze een contract bij NEXT Model Management. Snel daarna schreef Yai modegeschiedenis toen ze als eerste zwarte vrouw sinds 1997 het Prada defilé mocht openen. Enkel Naomi Campbell deed het haar voor. Sindsdien was ze ook te zien in de zomercampagne van het Italiaanse huis, werd ze het gezicht van de collab tussen Riccardo Tisci en Nike en verschenen haar foto's in Vogue, V Magazine en op de cover van Dazed. Topfotograaf en landgenoot Willy fotografeerde haar voor zijn iconische 'model series'.

Ambassadrice

Sinds deze week gaat het model met de amandelvormige ogen als kersverse ambassadrice voor cosmeticagigant Estée Lauder door het leven. Yai zal vanaf volgende te zien zijn in online en printcampagnes voor de Double Wear Stay-in-Place foundation. Door de keuze voor een donker model toont Estée Lauder aan dat het zich als een zo inclusief mogelijk make-upmerk wil positioneren. Het merk werkt ook samen met onder meer Kendall Jenner, Joan Smalls en Fei Fei Sun. Het bestaande aanbod aan foundations wordt ook uitgebreid zodat iedere huidtint een matchende foundation binnen het gamma kan vinden.

anok yai estee lauder
Anok Yai opende in februari als eerste zwarte model in 20 jaar de modeshow van Prada

Beautytalk met Anok

Wat is je dagelijkse beautyroutine?

"Ik hydrateer mijn huid iedere dag. Daarnaast probeer ik om de twee dagen te exfoliëren en smeer ik drie keer per week een maskertje."

Wat zijn de beste beautytips die je backstage oppikte?

"Krul je wimpers met een wimperkruller om je blik te openen. En hydrateer je huid. Ik arriveerde eens op de set met donkere kringen onder mijn ogen. Meteen vroeg de make-upartiest me of ik wel genoeg geslapen had. Toch had ik die nacht acht uur geslapen. Ik heb dan maar gezegd dat ik niet op tijd in mijn bed lag! (lacht) Sindsdien heb ik mijn lesje wel geleerd en zorg ik er altijd voor dat mijn huid goed gehydrateerd is, door te smeren en door voldoende water te drinken. Ik weet dat het een cliché is, maar je ziet het verschil meteen op je gezicht."

Het is voor vrouwen met een donkere huid niet altijd makkelijk om een foundation te vinden. Hoe vind jij de perfecte match?

"Tot een paar jaar geleden vond ik nooit de juiste kleur. In de gemiddelde drogisterij waren alle kleuren te licht voor mijn donkere huid. De opties voor zwarte vrouwen waren zo beperkt, en dat terwijl het spectrum van donkere huidtinten net zo uitgebreid is. Ik vind het dan ook geweldig dat Estée Lauder inspanningen doet om kleuren voor alle huidtinten te ontwikkelen. Ik ben al blij met een foundation, maar in het gamma van Estée Lauder zitten zelfs twee tinten die ik kan gebruiken. That's amazing."

Een jaar geleden was je een gewone studente, nu ben je een veelgevraagd model. Hoe voelt het om je leven zo ingrijpend te zien veranderen?

"Het was even aanpassen om mijn anoniem bestaan in te ruilen voor een leven in de schijnwerpers en om herkend te worden. Ik probeer het allemaal in me op te nemen en te genieten van alle bijzondere gebeurtenissen: de reizen, de ontmoetingen met ontwerpers waar ik altijd naar opkeek en het samenwerken met zoveel creatieve mensen. Het moeilijkste is dat ik nooit langer dan een paar dagen op één locatie ben. En de jet lags!"

Wat is het eerste wat je 's ochtends doet?
"Mijn emails en sociale media checken."

Wat zit er altijd in je koelkast?

"Augurken."

Wat is je geheime talent?

"Ik kan mijn duim helemaal naar achter plooien. En ik ben goed in basketbal en volleybal."

Laatste liedje dat je afspeelde?

"Try Me van The Weeknd."

Welk eten bestel je het liefst op je hotelkamer?

"Ik wil altijd wel iets nieuws proberen, maar bestel uiteindelijk gewoon een cheeseburger met frieten."