10 details om beter te solliciteren

Geüpdatet op 21 april 2022 door Isabelle
10 details om beter te solliciteren

Je hebt je droomjob gevonden, bent overtuigd van je kwaliteiten, er bestaat gewoon niémand die het beter dan jou zou kunnen doen, maar… daar moet je je toekomstige baas nog van overtuigen! Teveel mensen sneuvelen omwille van onhandige sollicitaties, vandaar de tien tips van rekruteringsexpert Hays om het beste van jezelf te tonen:

(Zin om met mode te werken? Hier zijn tien leuke modejobs waaraan je waarschijnlijk niet had gedacht en hier nog een lading stijltips om de Anna Wintours van deze wereld helemaal te overtuigen!)

Digitaliseer je CV

Een traditionele CV is nog steeds een goeie tool om je competenties en je ervaring voor de job aan te tonen, maar je kan er ook een link naar een website, video of blog op zetten om digitale voorbeelden van je werk te geven of om je expertise in een specifiek vakgebied in de verf te zetten. Deze links aan het eind van je CV zullen het verschil maken, tenminste als ze relevant zijn voor de job waarvoor je solliciteert.

Stem je CV’s af op elkaar

HR Managers zullen je online opzoeken, dus zorg ervoor dat je geprinte en je online CV’s overeenstemmen. Als er iets niet klopt, zal dit onmiddellijk vragen oproepen en mag je je aan enkele moeilijke vragen verwachten op het interview, als je door de selectie geraakt tenminste.

Sta open voor freelancing

Werkgevers zoeken naar flexibele headcounts en werknemers willen hun sectorkennis en hun netwerk uitbreiden. Freelancing is dus zeker het overwegen waard.

1/

Ga voor realistische jobs

Werkgevers worden steeds ongeduldiger ten opzichte van kandidaten die solliciteren voor een job. In 2018 is het belangrijk om enkel te solliciteren voor realistische jobs of om via je ervaring zeer duidelijk aan te tonen dat je geschikt bent voor de rol. Ergens solliciteren om toch maar “een voetje binnen” te krijgen, terwijl je geen kwaliteiten voor of ervaring in die functie hebt, zal je alleen maar een slechte naam opleveren.

Promoot jezelf

Je moet uit je comfortzone treden en jezelf promoten op sociale media als je vooruit wilt in 2018. Het volstaat niet meer om een LinkedIn profiel te hebben, je moet ook actief zijn en liken, delen en comments toevoegen. Focus natuurlijk op relevante content, vraag endorsements aan je netwerk, neem actief deel aan groepen en toon enkele voorbeelden van je werk en wat je al bereikt hebt.

Volg relevante opleidingen

Blijf up-to-date met de ontwikkelingen in je sector. Als je een opleiding wilt volgen, kies dan voor de juiste opleiding. In elke sector zijn er competenties die meer van toepassing zijn dan anderen. Voer wat onderzoek en kies dan voor een opleiding die gewaardeerd wordt door de werkgevers. Onderschat ook het belang van bijscholing niet: sommige jobs zijn in constante verandering en eisen haast maandelijks een nieuwe expertise -zorg dat je ook die opvolging als pluspunt kan geven tijdens je interview.

2/

Sta open voor verandering

Onze arbeidsmarkt steunt meer en meer op technologie. Het is dus onvermijdelijk dat er veranderingen zullen aankomen. Werkgevers beginnen uit te kijken naar kandidaten die zin hebben in verandering. Zorg er dus voor dat je je inzet voor innovaties, het integreren van technologie en het leren uit best practices van anderen, zodat je de juiste keuzes kan maken voor de business.

Size doesn’t matter

Als je ervoor kiest om je LinkedIn connecties niet te verbergen, moet je je ervan bewust zijn dat werkgevers bepaalde veronderstellingen kunnen maken gebaseerd op de kwaliteit van je online connecties. Voor vele werkgevers is de waarde die je meebrengt naar hun business een belangrijk aspect in het rekruteringsproces. Je connecties moeten aantonen dat je verbonden bent met relevante connecties binnen je vakdomein.

Leer om te gaan met afwijzing

Hooggeschoolde professionals zijn fel gegeerd, maar dat betekent niet dat werkgevers zomaar de eerste kandidaat zullen aanwerven. Je hebt de vereiste technische competenties nodig, maar ook de juiste achtergrond wat betreft sector en bedrijfscultuur. Dit kan dus betekenen dat je enkele sollicitaties zal moeten doorstaan vooraleer je de juist job voor je vindt. Neem afwijzing dus niet persoonlijk.

Blijf bovenaan de lijst van een recruiter staan

Er zijn enkele eenvoudige tips die ervoor zorgen dat je bovenaan de lijst van een recruiter blijft staan. Houd de recruiter op de hoogte als je situatie verandert, volg hun advies op en houd je aan je woord. Als je zegt dat je enkel geïnteresseerd bent in permanente jobs en vervolgens een interview aanvaardt voor een creatieve contracting job, dan zal dit je credibiliteit schaden. Vertrouw ook op je recruiter, loop hem niet voorbij door de werkgever direct aan te spreken.