5 tips om je te kleden voor een succesvolle sollicitatie in de mode

Geüpdatet op 3 november 2016 door Isabelle
5 tips om je te kleden voor een succesvolle sollicitatie in de mode

Zoom op het moeilijkste dressing dilemma uit je leven: wat draag je voor een sollicitatiegesprek? In de modewereld??

Je hebt je droomjob in de mode gevonden, nu die nog binnenhalen! Je regelt een gesprek, stipt de dag met vuurrode stift aan in je agenda, staat die ochtend met een fris hoofd op en... crasht volledig bij de vraag wàt je in hemelsnaam moet aantrekken om een designer, hoofdredactrice, PR-topper of creatief consulente te imponeren. De regel luidt dat jìj de focus van het gesprek moet zijn, niet je kleren. Maar wat als je solliciteert naar een job die grotendeels rond kleren draait?! Wij lijsten vijf belangrijke richtlijnen voor je op:

1/

1.LESS IS MORE

Heel veel mensen gaan de mist in door "mode" te interpreteren als "verkleedpartijtje". Je solliciteert naar een creatieve job en wil bewijzen dat ook jouw brein propvol originaliteit en hemels goede ideeën zit, dat jouw hart voor mode klopt en je niet bang bent voor een fashion statement, maar geloof ons: die boodschap krijg je er echt niet door wanneer je gesprekspartner constant afgeleid wordt door je rinkelende oorbellen, jas met hysterische aardbeiprint, glitterlaarzen en gevaarlijk laag hangende velours broek. Jij draagt de kleren en niet omgekeerd! Het kan best zijn dat je een zeer uitgesproken persoonlijkheid hebt en houdt van een beetje extra drama, maar bewaar dat voor je office looks nadàt je de job ook effectief hebt.

Tip: dit betekent niet dat je extreem chic moet zijn. De regel geldt zowel voor casual als deftige gesprekken. Bekijk de outfits van power ladies als Carine Roitfeld (chic), Emmanuelle Alt (casual) en Miroslava Duma (eigenwijs) ter inspiratie:

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-1 sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-2 sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-3

2/

2. LESS IS MORE... MAAR VAL TOCH OP! 

Geen exuberante looks dus op een sollicitatiegesprek, maar dat betekent ook niet dat je als een grijze muis moet komen opdagen. Je droomjob draait om mode en dus laat je maar best zien dat je die goed onder de knie hebt. De truc bestaat eruit slimme eyecatchers, maximum één of twee, te dragen ter ondersteuning van je relaas. Met eyecatchers bedoelen we niet noodzakelijk designer stukken, wel enkele sterke details of subtiele referenties die laten blijken dat jij een insider bent. Zo ga je bijvoorbeeld een jas in het trendmateriaal van dit seizoen, of een schoenvorm die amper twee maanden eerder op de catwalk in Parijs werd geshowd, de nieuwe broeklengte of een halsjuweel dat Kate Moss ook droeg op één of andere cover -toegegeven, dat laatste is enkel voor de prijzenbeestjes... Ook hier weer kan dat in alle gradaties van deftig naar casual. Haal voor een gesprek bij Vogue je statement laarzen maar boven, terwijl je op sollicitatie bij Levi's bewust met je girlfriend jeans -insiders herkennen dit als dé cut van 2016- mag uitpakken.

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-4

3/

3. KEN DE HUISSTIJL VAN HET BEDRIJF 

Iemand die moeite deed om zijn of haar kledingstijl af te stemmen op de huisstijl van het bedrijf, laat twee dingen weten: hij/zij ként en begrijpt het bedrijf, en hij/zij wil er deel van uitmaken. Het drukt een vorm van toewijding uit die je een pak geloofwaardiger maakt wanneer je zegt "van kleins af al van deze job te dromen".

Tip: tegenwoordig kan je gemakkelijk via social media achterhalen wat de bedrijfscultuur is en hoe je toekomstige collega's zich kleden. Zijn er bepaalde patronen of sferen te bespeuren? Laat je erdoor inspireren! Het zal bovendien onaangename verrassingen voorkomen à la jij die aankomt in denim en sneakers tussen een zee van in strak zwart leer gestoken diva's...

EL DIALBLO VISTE DE PRADA

4/

4. BLIJF JEZELF

Opgelet: je past je aan aan de bedrijfscultuur, maar je bent en blijft een apart individu. Het is niet de bedoeling dat je in één of andere massarobot verandert, wel dat je aantoont mee te zwemmen met de stroom van het bedrijf, maar tegelijk ook een sterke persoonlijkheid te hebben. Alle designers zijn het erover eens: je moet niet van top tot teen in hun ontwerpen komen opdagen, wel in je eigen interpretatie van hun look en esthetiek. Je moet kunnen aantonen dat je je die stijl eigen hebt gemaakt en hem dus ook goed begrijpt. Je moet eerder denken aan de woorden "codes" en "huisstijl" dan aan "strak uniform". Zie dit alvast als een eerste uitdaging voor je creativiteit!

Tip: ontdek hier hoe deze verschillende sterren zich de Dior stijl eigen maakten op het recentste defilé van het huis:

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-10

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-11

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-12

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-13

Haal ook in elk geval een outfit uit de kast waarin je je comfortabel voelt. Een jeukende blazer, een knellende rok, te krappe laarzen of torenhoge hakken: ze zullen een deel van je aandacht én die van de interviewer opeisen. Jij zal niet het beste van jezelf kunnen geven omdat je onwennig bent, hij of zij zal in het beste geval afgeleid raken door je rits die op springen staat, in het slechtste jou interpreteren als een ongemakkelijke, onnatuurlijke persoon. Draag je nooit hakken? Hobbel dan niet door de gangen van een redactie richting je sollicitatiegesprek, maar ga bijvoorbeeld voor een paar hippe, comfy brogues.

sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-14

5/

5. WEES NETJES EN VERZORGD 

Face it: je oma heeft altijd al gelijk gehad wat deze betreft. Je mag nog op zo'n knotsgekke functie als je wil mikken, een mooi opgemaakt, clean gezicht, proper haar en verzorgde manicure zijn àltijd een pluspunt. Geen tijd om nog thuis te passeren en die dure laarzen op te pikken? Niet erg. Geen tijd om je haar te kammen en de uitgelopen mascara van de voorbije nacht weg te vegen?Maak er vrij! Je wil echt niet als een rommelige slons overkomen én je maakt jezelf er ook gewoon aantrekkelijker door. Een frisse make-up look geeft ook een wakkere, professionele en betrouwbare indruk. Zwaar aangezette smokey eyes zijn razend sexy en mysterieus, maar ze "verhullen" ook je ogen, waardoor de interviewer niet de indruk heeft je echt te kunnen vatten. Just saying.

 sollictatie-soliciteren-outfit-modejob-magazine-ontwerper-pr-tips-regels-kleden-20