Earth Day: Bij deze labels kan je je gebruikte spulletjes recycleren

Gepubliceerd op 20 april 2018 door Maxine Detaellenaere
Earth Day: Bij deze labels kan je je gebruikte spulletjes recycleren

Zondag is het Earth Day, tijd dus om even stil te staan bij Moeder Natuur en je gebruikte spulletjes in te leveren. Zo krijgen je kleren en beautyverpakkingen een tweede leven.

Dit jaar staat de campagne van Earth Day in het teken van vervuiling door plastic. Hoe kan je helpen? Waarom niet de workouttrend plogging oppikken en je portie beweging combineren met het verzamelen van zwerfvuil? Een andere manier om je steentje bij te dragen is gebruikte spullen terugdragen naar de winkel. Bij deze kleding- en beautyketens kan je terecht om je spulletjes te recycleren.

& Other Stories

Bij & Other Stories kan je niet alleen kledij terugbrengen, maar ook lege verpakkingen van beautyproducten. Bovendien krijg je per zak met recyclagemateriaal 10% korting op je volgende aankoop, als dat niet mooi is meegenomen.

H&M

H&M staat vooral bekend om z'n fast fashion, maar sinds enkele jaren kan je je oude kleren terugbrengen naar de winkels. Deze kleren worden naargelang de staat ervan verkocht als tweedehandskledij, herwerkt tot nieuw textiel of de vezels worden gebruikt voor onder meer isolatie.

Lush

Het groene beautymerk Lush draagt ook zijn steentje bij om nodeloze plasticverspilling tegen te gaan. Wanneer je vijf potjes binnenbrengt, krijg je een gratis gezichtsmasker. Zo wil Lush zoveel mogelijk potjes terug naar hun winkels te krijgen. Daarna worden ze verwerkt tot nieuwe verpakkingen in hun recyclagecentrum Green Hub.

Zara

Ook het Spaanse Zara springt op de kar van recyclage, onder de naam Join Life. Je kan al in een aantal winkels je oude kleren terugbrengen, maar de keten plant om dit initiatief verder uit te breiden.

HNST Jeans

Het produceren van jeans is een van de vuilste processen in de kledingsector, aangezien er duizenden liters water nodig zijn bij het kleurproces. Antwerpenaar Tom Duhoux startte daarom het merk HNST Jeans, waarbij een broek voor 50% uit gerecycleerd materiaal bestaat. Daarvoor zamelt men oude jeansbroeken in op verschillende locaties in Vlaanderen.

earth day, recycleren, kleding, inzamelen, verpakkingen, mode