Couturier en mode-icoon Hubert de Givenchy is overleden

Gepubliceerd op 12 maart 2018 door Maxine Detaellenaere
Couturier en mode-icoon Hubert de Givenchy is overleden

Hij maakte Audrey Hepburn onsterfelijk in zijn glamoureuze ontwerpen. Hubert de Givenchy, oprichter van het gelijknamige, wereldberoemde modehuis is dit weekend op 91-jarige leeftijd overleden.

Haar zwarte jurk in de openingsscène van filmklassieker Breakfast at Tiffany's, het balkleed dat ze droeg na haar metamorfose in Sabrina. Haar kanten prinsessenoutfit toen ze in 1959 haar Oscar voor Roman Holiday in ontvangst nam. Couturier Hubert de Givenchy was verantwoordelijk voor heel wat iconische outfits van zijn muze Audrey Hepburn.

Lievelingscouturier van Old Hollywood

De ontwerper maakte naam tijdens het gouden tijdperk van de Haute Couture. Na de knepen van het vak te hebben geleerd bij klinkende namen zoals Elsa Schiaparelli, Robert Piguet en Lucien Lelong besluit de Givenchy in 1952 zijn eigen modehuis te openen. Zijn elegante, geraffineerde stijl slaat aan en hij mag vele Hollywoodsterren onder zijn grote schare fans rekenen. Onder meer Lauren Bacall, Grace Kelly, Elisabeth Taylor en Greta Garbo zijn dol op zijn verfijnde ontwerpen. Maar de Givenchy zal altijd verbonden blijven met zijn muze Audrey Hepburn, van wie hij alle outfits ontwerpt.

Na het uitbouwen van een imperium dat naast couture ook prêt-à-porter, juwelen- en accessoirelijnen omvat, gaat de Givenchy in 1995 op pensioen. Hij draagt de sleutels van zijn rijk over aan een jonge John Galliano. De visionaire ontwerper overleed op zaterdag 10 maart 2018, op 91-jarige leeftijd, in zijn slaap.

Iconische ontwerpen: