Verrassing: Albert Einstein is officieel een stijlicoon

Gepubliceerd op 26 februari 2018 door Isabelle
Verrassing: Albert Einstein is officieel een stijlicoon

Albert Einsteins dressing was lang niet zo indrukwekkend als zijn verzameling natuurkundige formules, maar toch is de man stiekem een stijlidool: één item in het bijzonder schopte het tot waardevol stukje modegeschiedenis en wordt nu opnieuw in limited Edition uitgebracht: zijn bruinleren Levi’s Cossack jas. Vijf verrassende feitjes over Einstein de fashionisto:

Albert Einstein moest het eigenlijk niet hebben van een uitgebreide kleerkast. De man leefde sober, kwestie van zijn volledige aandacht op zijn werk te kunnen richten. Een ingesteldheid die hem ironisch gezien een iconische look opleverde, en dat reeds in de prille jaren dertig. Leopold Infeld, een collega uit Princeton, schreef er zelfs over in zijn autobiografie: "Mensen willen weten waarom Einstein zo’n grappig leren jasje, geen sokken, bretellen of das draagt, als hij zijn roem dan toch zo haat en zijn privacy wil beschermen? Het antwoord is dat hij zijn noden wil beperken en hierdoor zijn vrijheid vergroten, in tegenstelling tot wij die allemaal slaaf zijn van miljoenen dingen. Einstein wilde dat dus beperken tot een minimum: dankzij zijn lange kapsel hoefde hij niet vaak naar de kapper, één jas voor vele jaren bleek voldoende en hij moest zich niet bekommeren om kleine accessoires als bretellen of een das.”

Einstein kocht zijn leren jack toen hij begin jaren dertig officieel Amerikaans staatsburger werd. De Joods-Duitse natuurkundige ontvluchtte daarmee het opkomende nazisme in eigen land en de boycot van het regime tegen Joodse wetenschappers en hun theorieën. Dat hij bij aankomst uitgerekend voor Levi’s Strauss koos, is enorm symbolisch: het label, lange tijd dé leverancier van stevige blue jeans werkkledij in de jonge Verenigde Staten, staat als geen ander voor de Amerikaanse cultuur en haar waarden van vrijheid. (Meer weten? Neem een duikje in de fascinerende geschiedenis van denim -we vinden er zelfs sporen van terug in de Middeleeuwen!)

1/

Verrassing: Albert Einstein is officieel een stijlicoon - 1

 

Levi’s is zich bewust van die belangrijke achtergrond en legde daarom een vintage archief aan in haar hoofdkwartier in San Francisco, waar meer dan 200,000 zeldzame en unieke exemplaren van artefacten en kledij sinds 1873 liggen opgeslagen. Levi’s® Vintage Clothing reproduceert modellen, stoffen en details van vervlogen eeuwen, trouw blijvend aan de geest en de erfenis van de Amerikaanse werkkledij. Tracy Panek, huishistorica en hoofd van deze bijzondere afdeling, heeft de leuke taak de wereld af te schuimen op zoek naar historische Levi’s stukken. Ze vond eerder al rodeo jasjes uit lang vervlogen tijden, kinderbroeken die rond de eeuwwisseling als isolatie van huizen werden gebruikt en enkele jaren geleden dus ook het iconische jasje van Albert Einstein. Ze wist het op een veiling bij Christie’s op de kop te tikken en straks wordt het opnieuw in beperkte uitgave uitgebracht.

Wat er zo bijzonder aan het jasje is -buiten dat het jarenlang rond de schouders van ’s werelds allergrootste brein ooit hing? Ik kreeg een email toen ik op zakenreis was in Italië waarin stond dat de leren jas van Albert Einstein zou worden geveild in een veilinghuis in Londen,” aldus Panek. Ik stond er zo van versteld dat ik onmiddellijk onze voorzitter mailde om hem te overtuigen dat dit iets was dat we nodig hadden in ons archief. Ik heb 8 jaar voor Levi’s® Vintage Clothing gewerkt en verschillende variaties van de jas gezien maar nooit eerder dit model. Alleen de jas al zien en bestuderen was enorm leuk. We zijn dan ook heel blij met de kopie ervan.”

Leuk extraatje voor Einstein freaks: de jas wordt geleverd met een flesje Einstein parfum, speciaal ontwikkeld op basis van de geur van de jas -Burley tabak, manuscripten, papyrus en vintage leer in een flaconnetje!

Hebben? Voor €1200 krijg je je eigen "Einstein", vanaf maart beschikbaar in de webshop van Levi's en in geselecteerde winkels wereldwijd -in België kan je bij de Levi's Store in de Kammenstraat (Antwerpen) terecht.