ELLE test: de beste spa’s in binnen- en buitenland

Geüpdatet op 19 februari 2018 door ELLE-redactie en Laure Vandendaele
ELLE test: de beste spa’s in binnen- en buitenland

Van een kleine cityspa in eigen land tot een ultradeluxe wellness in Monte Carlo...In dit lijstje ELLE-favorieten vind je vast de perfecte portie spa voor jouw agenda en portemonnee

BINNENLAND

GETEST: Genieten in het groen bij La Butte aux Bois

In mei opende luxehotel La Butte aux Bois een compleet nieuwe, 1.350 m2 grote spa retreat. Wanneer ik in het aanpalende hotel incheck voor een teambuilding met de redactie van ELLE, kan ik alleen maar denken: "Waarom ben ik hier nog niet eerder geweest?!"

La Forêt is een modern, state-of-the-art complex waar hotelgasten en bezoekers onder meer kunnen genieten van een imposant binnenzwembad, een panoramische sauna, hamam, outdoorjacuzzi en infraroodzitbanken. Moet het uitgebreide ontbijt of dinertje bij sterrenrestaurant La Source worden weggewerkt? Dan is er de fitnessruimte vol hypermoderne toestellen. Verkies je een verwarmde massagetafel boven een loopband, dan boek je gewoon een van de acht behandelruimtes. Hier bieden ervaren schoonheidsspecialisten een brede waaien van behandelingen aan. Ik voel me, na een zalige nacht in een van de twintig nieuwe luxekamers én een uitgebreid ontbijt, helemaal klaar voor mijn 'Skin Perfecting Treatment'. Ik mag kiezen tussen de producten van Shiseido of het huismerk 'La Forêt', want ik ben nieuwsgierig naar het doktersmerk dat werd ontwikkeld door Yolande Bullens, dermatoloog en hoofd van het inhouse dermatologisch centrum. Na een grondige reiniging worden milde fruitzuren ingezet om de huid op een zachte manier te peelen. Dat is compleet pijnloos en ook bij het verwijderen van milia (gerstekorrels) behoud ik een ontspannen gevoel op de behandeltafel. Daarna zijn mijn wenkbrauwen aan de beurt en mag ik twintig minuten indommelen met een hydraterend maskertje op. Een hoofd- en nekmassage maakt de relaxeren ervaring compleet. Na afloop oogt mijn huid vol en fris en kan geen highlighter tegen mijn natuurlijke glow op.
Wanneer ik mijn bezoek aan de imposante spa afrond, kruis ik net een aantal mannelijke ELLE-collega's (ja, die zijn er ook!) uitgerust in witte badjas, klaar voor een uurtje relaxen, dobberen en zweten met 'de boys'. Op de parking blijkt mijn auto een platte band te hebben (het wás dan ook vrijdag de dertiende), een ongemak dat mij doorgaans zou doen vloeken, maar ik ben nog te zen om over de rooie te gaan. Misschien moet ik vaker op een behandeltafel gaan liggen? Ik boek in ieder geval zo snel mogelijk nog een weekendje naar dit luxepareltje dichtbij huis. (lv)

Skin Perfecting Treatment, 60 minuten, 89 €

www.labutteauxbois.com

1/

GETEST: de Udarabhyanga detoxmassage van Cinq Mondes

Wist je dat je buik voor een groot deel je weerstand bepaalt? En dat je darmen wel eens je tweede hersenen worden genoemd, vanwege het befaamde buikgevoel? Ik wel, want élke spannende gebeurtenis gaat bij mij gepaard met buikpijn. Als ik een belangrijke beslissing moet nemen, vertrouw ik eerder mijn buikgevoel dan mijn hersenen, en daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Toch weet ik pas sinds vorig jaar, toen een enthousiaste Thaise masseuse me hardhandig afhielp van een knagende maagpijn, dat een massage van je buik ook heel aangenaam kan zijn, en ervoor zorgt dat je veel minder last hebt van stress.

De nieuwste Cinq Mondesbehandeling - met de onuitspreekbare naam 'Udarabhyanga' - focust op de buik om zo de spanning te verlichten en je lichaam een reboot te geven. Net wat ik nodig heb wanneer ik op een vrijdagavond, na een strakke deadline, de kleedkamer binnenga van de luxueuze Dolce La Hulpe Spa.
Ik wil me al quasinaakt op de tafel neervlijen, maar ik krijg de vraag om even recht te blijven zitten. "Als mensen liggen, letten ze niet meer zo goed op", legt de masseuse Alize uit. "Daarom beginnen de Cinq Mondesbehandelingen zittend: zo besef je beter wat je kan verwachten." Ideaal voor een controlefreak als ik. Ik kan me beter ontspannen als ik weet wat een behandeling inhoudt. Al helpt de originele rug- en schoudermassage me daar ook bij: in plaats van lange, duwende bewegingen voel ik hoe Alizes priemende vingers zich een weg zoeken over mijn rug. Alsof ze iets schrijft op mijn vel, of een wegenkaart tekent die naar mijn gespannen schouders leidt. Het voelt gek genoeg heel fijn en dat is de bedoeling. De rugmassage bereidt het lichaam voor op de massage van de buik, een intieme plek die bij veel mensen zelden wordt aangeraakt. Gelukkig heb ik niet gegeten vlak voor ik hierheen kwam - dat doe je best niet in de vier uur voor de massage - want ik voel en hoor mijn buik grommen en sputteren onder Alizes kundige handen. Gelukkig kalmeert mijn buikzone alweer snel, waarna deze wordt ingesmeerd met een ontgiftende crème op basis van kikkererwtenmeel. Terwijl die inwerkt, worden benen, voeten, nel én hoofdhuid aangepakt. En dat alles op amper 50 minuten. Na afloop voel ik me minstens 5 kilo lichter en verlost van de gebruikelijke knoop in mijn maag. (ct)

Udarabhyanga detox behandeling, 100 € voor 50 min. Dolce La Hulpe, Brusselsesteenweg 135, La Hulpe.

www.dolcelahulpe.com

2/

TIP: RainPharma City Spa

Wie zich -zoals wij - graag inzeept met de natuurlijke producten van het Belgische Rainpharma, hoeft niet ver te zoeken naar een fijn wellnessadresje. Boven de Antwerpse conceptstore van het merk zit een klein maar fijn schoonheidssalon. Je kan er ons regelmatig spotten voor een heerlijke gelaatsbehandeling. Het reinigen en hydrateren van het gelaat gebeurt - uiteraard - met de producten van Rainpharma. Een leuke extra is dat het masker helemaal op maat wordt gemengd, vlak voor men het aanbrengt. De schoonheidsspecialiste kijkt naar wat je huid precies nodig heeft - of dat nu extra reiniging, voeding of hydratatie is - en mengt verschillende oliën voor een hoogstpersoonlijk masker. Terwijl dat inwerkt, krijg je bovendien een korte hand- of hoofdmassage.

Vanaf 30 € voor een behandeling van 30 minuten. Schrijnwerkersstraat 12, Antwerpen.

www.rainpharma.com/concept-store

3/

BUITENLAND

GETEST:  La Spa by Givenchy in Monte Carlo

Als ik mijn ervaring moet samenvatten in één woord? Exclusief. Ik bedoel: Monaco alleen al! En dat hotel...De Métropole is een van de meest prestigieuze plekken op de rots. Het lijkt me wel duidelijk waarom Givenchy voor dit hotel koos om er een van haar drie spa's te openen. Interieurarchitect Didier Gomez ontwierp de spa die oogt als een luxueuze wellnesscocon, met een sauna, hamam en een ijsfontein, plus zes cabines met muren in een reliëf dat doet denken aan de kanten haute-couturejurken. Twee ervan zijn uitgerust met een eigen bad en hamam. Het zit hem bovendien in de details: ik herinner me nog perfect hoe ik me voelde toen ik in mijn ultrazachte badjas aantrok, alsof ik wegzakte in een wolk van wollige watjes.
Mijn behandeling begint in de relaxruimte, waar ik nip van mijn glas met water-met-een-smaakje, terwijl ik op de iPad een testje afleg. Ik kies tussen de verschillende beelden en kleuren, en die informatie zal zorgen voor een persoonlijke touch tijdens mijn behandeling. Van welk parfum ze gaan gebruiken tot over welke verlichting ik verkies, tot zelfs de soundtrack toe: de hele ervaring wordt afgestemd op mijn voorkeuren.
Ik word verwend met Le Soin Noir Renaissance Intégrale, een anti-agebehandeling met het gelaat én het lichaam, gebaseerd op de meest luxueuze producten binnen het Givenchygamma. Tijdens de twee uur durende sessie kom ik net niet in hogere sferen: na amper een paar minuten lever ik me al helemaal over aan deskundige handen van de therapeute, die mijn hele lichaam uitgebreid masseert. De gepersonaliseerde aanpak op basis van iPad-test is een hit. Ik geniet ten volle van het parfum en de sfeer die me omringt, en van de texturen van de Soin Noirproducten. De perfecte portie ontspanning om er weer helemaal tegenaan de kunnen. (mnv)

Soin Noir Intégrale voor het gelaat en lichaam, 400 € voor 120 minuten? De Givenchy Spa is geïntegreerd in het hotel Metropole Monte-Carlo in Monaco.

www.metropole.com

4/

TIP: de Chanel Spa in Parijs

Vorig jaar opende The Ritz in Parijs na een renovatie van 4 jaar opnieuw de deuren. Dit keer mét de enige Chanel Spa ter wereld. Dat het Franse merk het hotel als locatie koos, is niet zo verwonderlijk: Coco Chanel had er 35 jaar een eigen appartement en de iconische modeontwerpster overleed er zelfs in 1971. Slapen in de door Chanel ingerichte suite kan nog steeds, je moet er alleen maar 18.000 euro voor ophoesten. Per nacht. Dan is een bezoekje aan de luxueuze 'Chanel Spa au Ritz' vermoedelijk een iets meer haalbare kaart. In dit walhalla van wellness en luxe kan je je van top tot teen laten verwennen met de beste producten uit het skincaregamma van het huis. Zo is er een negentig minuten durende gelaatsbehandeling die de huid laat herleven. Of wat dacht je van 'Le Grand Soin', een op maat gemaakte gelaatsbehandeling die tot drie uur kan duren?
Verder kan je in de spa ook terecht voor deugddoende massages. 'L'Allure de Chanel' is een helende massage met vijf exclusieve parfumoliën. Ook een duik in het adembenemende zwembad is aangewezen. Bang dat een paar baantjes trekken je make-up verpest? Vrees niet. Een make-upartiest van Chanel werkt je look graag bij. Voor een snelle touch-up van 20 minuten betaal je 70 euro, voor een op maat gemaakte make-uplook en een uur van de make-upartiest zijn tijd, tel je 190 euro neer. (lv)

www.ritzparis.com

5/

TIP: Akasha Holistic Centre in Amsterdam

Een weekendje Amsterdam is altijd een goed idee. En als je er toch blijft overnachten, waarom boek je dan geen kamer in het stijlvolle Conservatorium Hotel? Na een middagje shoppen/musea bezichtigen kan je er terecht in de Akasha spa, die zo mooi is dat we er graag een uurtje winkeltijd voor opofferen. Gasten van het hotel mogen tot 22u 's avonds gratis de sauna's en het zwembad gebruiken. De fitness hoort hier uiteraard ook bij, maar als je kan kiezen tussen zweten op de loopband of zweten in de hamam, hoeven wij niet lang na te denken. Wil je jezelf extra verwennen, kies dan voor een behandeling uit het uitgebreide menu. Zo zijn er een paar oenotherapy treatments, waarbij je na een massage met producten op basis van druiven als afsluiter een glas lekkere wijn mag drinken. Wellness en aperitief in één: dat we dat zelf nog niet hadden bedacht...(ct)

Akasha Holistic Centre in het Conservatorium Hotel, Van Baerlestraat 27, Amsterdam.

www.conservatoriumhotel.com

6/

TIP: Cowshed Urban Spa in Londen

Omdat winkelen een vermoeiende aangelegenheid kan zijn, is een spa in een luxewarenhuis als Selfridges eigenlijk geen overbodige luxe. Dat hebben ook de mensen bij Cowshed begrepen. Het Britse cosmeticamerk opende dan ook een kleine spa in de beautyafdeling van het iconische warenhuis. Net als hun filiaal in de hippe Carneby-buurt richt deze spa zich op beautyliefhebbers met een drukke agenda. Alle manicures, pedicures en gelaatsbehandelingen hebben ook een 'speedy formule' zodat je na 30 minuten weer op straat staat. Ergens wel jammer want het speelse interieur met zalige fauteuils en schattige vintagetelevisies vormt een fijn decor om ettelijke uren in te blijven rondhangen. Op het menu staan trouwens behandelingen genoeg om die tijd goedgevuld door te brengen. (lv)

www.cowshedonline.com