JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht

Geüpdatet op 12 december 2017 door Laure Vandendaele
JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht

Er heersen heel wat misverstanden over van welke voeding je nu wel of niet afvalt. In het boek "Le guide des aliments contre les idées reçues" maakt auteur Sylvain Duval komaf met enkele misvattingen over 'dieetvoeding'.

ANANAS is een vetverbrander

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 1

FOUT. Vetverbrandende voedingsmiddelen bestaan niet. Wat het wel doet: de vrucht versnelt de vertering van proteïnerijke maaltijden. Zoals alle fruit en groenten is verse ananas arm aan calorieën en rijk aan vezels en vitaminen.

1/

BANANEN zijn te rijk aan calorieën voor een dieet

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 2

FOUT. Bananen zijn calorierijk maar het zijn geen verwerkte voedingsproducten. Ze leveren je trouwens voldoende energie - want dat zijn calorieën - om vet te verbranden. Ideaal dus in combinatie met een goede workout! Naast zetmeel bevatten ze trouwens ook kalium en magnesium.

2/

BESCHUITJES bevatten meer vetten dan brood

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 3

JUIST. Hoewel brood calorierijk is, zijn beschuitjes dat nog meer. Ze worden twee keer gebakken, met toxische elementen in de voedingsstoffen tot gevolg. Bepaalde types beschuit bevatten meer vetten en suikers dan brood. Ze worden afgeraden aan diabetici en mensen met overgewicht.

3/

BOTER met laag vetgehalte is goed voor de gezondheid

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 4

FOUT. Deze boter is duurder dan gewone boter, ook al kost het minder om die te produceren. Vaak hebben producten met laag vetgehalte een averechts effect op de consument, die geneigd is om er meer van te eten.

4/

LINZEN zijn een meerwaarde voor je maaltijd

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 5

JUIST. Linzen bezitten alle kwaliteiten van peulvruchten en zitten boordevol antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. Ze bezorgen jou een sneller gevoel van voldoening en helpen bij de controle van type 2 diabetes.

5/

MELOEN bevat geen calorieën

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 6

FOUT. Alle voedingsstoffen bevatten calorieën behalve water. Voedingsmiddelen die voornamelijk uit water bestaan, zijn echter zeer caloriearm, zoals meloen, watermeloen, rode bessen, aardbeien, frambozen, citroenen, sinaasappelen en abrikozen.

6/

HONING is beter dan kristalsuiker

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 7

JUIST. Aangezien honing veel water bevat, zit er minder suiker in. Hij bevat aminezuren, vetzuren, etc.

7/

NOTEN doen je verdikken

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 8

FOUT. Ze bevatten veel vetten, maar even veel proteïnen, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Je moet ze rauw eten, dus niet gezouten of geroosterd.

8/

POMPELMOES is een dieetvoedingsmiddel.

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 9

FOUT. Er bestaat geen voedingsmiddel dat jou doet vermageren of dat een negatieve caloriewaarde heeft. Er is geen wondermiddel dat je alleen maar moet eten. Pas op voor het yo-yo effect.

9/

VIS bevat altijd minder vetten dan vlees

JUIST/FOUT 10 vooroordelen over dieetvoeding ontkracht - 10

FOUT. Dit is een populair vooroordeel. Paling is een zeer vette vis. Wanneer hij in de oven wordt gebakken, bevat hij meer vetten dan gerookte zalm, gebraden kip, lamskoteletten, etc. Daartegenover hebben we varkenshaasje, dat weinig vetten bevat

Via Mary-Noëlle Vekemens, ELLE Belgique