ZIEN: Dit zijn onze 10 favoriete modedocumentaires!

Geüpdatet op 26 november 2017 door Maxine Detaellenaere
ZIEN: Dit zijn onze 10 favoriete modedocumentaires!

Karl! Anna! Raf! Manolo!

Vanavond een gezellig avondje op de bank gepland, maar nog geen idee wat je wil bekijken? De laatste jaren verschenen heel wat fantastische modedocumentaires. Neem een kijkje achter de schermen bij de grootste modehuizen, -magazines of -iconen en geniet van deze topdocu's!

modedocumentaires

#1 Dior and I (2014)

We volgen onze landgenoot Raf Simons tijdens de voorbereidingen van zijn eerste - en sublieme - modeshow voor Dior.

Tip: Boek snel nog een retourtje Parijs om de tentoonstelling Christian Dior, Couturier du Rêve te bezoeken in het Musée des Arts Décoratifs, een absolute aanrader!

1/

#2 The September Issue (2009)

Kijk over de schouder van Vogue's hoofdredactrice Anna Wintour en haar geweldige team terwijl het dikste Vogue-nummer van het jaar vormgeven. Ontdekking: de geweldige creatief directeur Grace Coddington, een van de enige vrouwen ter wereld die het gewaagt Anna tegen te spreken. Lees wanneer je een gaatje vindt ook haar biografie Grace: A Memoir.

2/

#3 Valentino: The Last Emperor (2008)

"I know what women want. They want to be beautiful." En gelijk heeft hij, Valentino Garavani. De flamboyante Italiaan staat al decennialang bekend om zijn glamoureuze, vrouwelijke mode én zijn zuiderse temperament. Grappig, ontroerend en prachtig.

3/

#4 Iris (2015)

Deze kwieke tachtiger met de gekke brillen en statement kettingen is een waar fenomeen. Ze decoreerde het Witte Huis ten tijde van Jackie O. en het Metropolitan Museum of Art. Een ware inspiratie en al jaar en dag een mode-icoon.

4/

#5 The Boy who Made Shoes for Lizards (2017)

Wie zou Carrie Bradshaw zijn zonder haar Manolo's? Iedere zichzelf respecterende A-lister heeft minstens 10 paar pumps van deze maestro in de kast en de grote Anna Wintour draagt enkel schoeisel ontworpen door Mr. Blahnik. Leer de mens achter de beroemde naam kennen in deze boeiende docu.

5/

#6 The First Monday in May (2016)

In deze documentaire ontdek je hoe het MET Gala, het beroemdste mode-evenement ter wereld, vorm krijgt. Met de crème de la crème van de fashion incrowd.

6/

#7 Dries (2017)

Voor een klein landje mogen we wel héél erg trots zijn op ons modetalent. Dries Van Noten, die onlangs nog de Juryprijs ontving tijdens de Belgian Fashion Awards, neemt je mee in zijn wereld.

7/

#8 Lagerfeld Confidential (2007)

Een intiem portret van de onvermoeibare Karl Lagerfeld, hoofdontwerper bij Chanel en Fendi, en toch wel één van de grootste namen in de mode. Voor deze documentaire volgde een cameraploeg de Duitser die geen blad voor de mond neemt - Herr Karl zei over Pippa Middleton: " I don't like [Pippa's] face. She should only show her back" - drie jaar lang op de voet.

8/

#9 Bill Cunningham New York (2010)

De originele street style fotograaf. Cunningham, die werkte voor onder meer de New York Times, was ongelooflijk getalenteerd en geliefd door iedereen in de New Yorkse modebranche en ver daarbuiten. Zoals Anna Wintour het mooi verwoordt: "We all get dressed for Bill."

9/

#10 Diana Vreeland: The Eye Has to Travel (2012)

Iedereen die mode een warm hart toedraagt, moet grande dame Diana Vreeland kennen. De voormalige hoofdredactrice van Vogue - en styliste van Jackie toen ze nog Mrs. Kennedy heette - drukte tientallen jaren lang haar stempel op de mode.