Interview: De beautygeheimen van Natalie Portman

Geüpdatet op 7 november 2017 door Claire
Interview: De beautygeheimen van Natalie Portman

De Amerikaanse actrice Natalie Portman nodigde ons uit voor een gesprek over vegan beauty, haar nieuwste hobby en onmisbare beautytips. "Mijn mama maakte nooit een opmerking over mijn uiterlijk, zij had het enkel over lief en respectvol zijn. Mijn grootmoeder daarentegen..."

én foto’s! Met die strenge boodschap duwt de Dior-verantwoordelijke ons de suite van het iconische hotel du Cap-Eden-Roc binnen, waar Natalie Portman op ons wacht. Hoewel het filmfestival van Cannes vandaag begint, is Portman niet naar Zuid-Frankrijk afgereisd om over la Croisette te struinen. Ze is hier op uitnodiging van Dior, dat een nieuwe versie van het Miss Dior parfum voorstelt met Natalie als uithangbord. Gisteren werd het parfum feestelijk ingehuldigd met een groot feest op La Colle Noire, het voormalige buitenverblijf van Christian Dior. Vanochtend zit Natalie er fris en goedgemutst bij, en schattig gekleed in haar Dior-outfit  - korte, zwierige rok, losse top en platte sandalen, volledig in het zwart.  Ze ziet er zo fijn uit, dat je bijna niet gelooft dat ze een paar maanden geleden haar tweede kind kreeg: Amalia, een zusje voor de zesjarige Aleph.

Je bent een getrouwde moeder van twee en je hebt een bloeiende carrière. Hoe hou je dat in balans?

“Ik... Ik ben aan het verdrinken (lacht). Ik ben echt héél moe (giechelt). Nee, echt, gewoon ontzettend moe. Er zijn vrouwen die het allemaal doen en er tegelijk heel ontspannen bijlopen, alsof het hen geen enkele moeite kost. Maar ik ben niet zo’n persoon!”

Dat is verfrissend om te horen. Veel vrouwen proberen toch om dat beeld op te houden.

“Dat gevoel heb ik ook. De vrouwen die ik bewonder werken allemaal én hebben kinderen én  stralen zoiets uit van: tuurlijk, waarom niet? Ik vind het heel zwaar. Het is natuurlijk fantastisch en ik ben ontzettend gelukkig maar ik vind het tegelijk ongelofelijk moeilijk (lacht).”

 

Natalie liet zich even gaan in de photobooth op het Miss Dior feestje

 

Je bent al heel lang veganistisch. Hoe belangrijk is vegan beauty voor jou en hoe scoort Dior beauty in dat opzicht?

Ik vind het heel belangrijk en Dior maakt speciaal voor mij al jaren veganistische schoenen, handtassen en zelfs een leren jasje. De beautyproducten passen voor mij ook binnen de normen. De nagellakjes zijn bijvoorbeeld zo clean als maar kan, dus het is fijn om iets te promoten dat ik ook zelf zou gebruiken.

Heb je research gedaan voor je ja zei op de Dior beautydeal?

Ja, want ik wil mijn gezicht uiteraard niet lenen aan een product waar ik niet kan achterstaan. En we weten allemaal dat het belangrijk is voor je gezondheid om cleane producten te gebruiken. Dat is zelfs voor de gezondheid van je kinderen essentieel, want jouw huid is constant met die van hen in contact. Zij worden ook blootgesteld aan jouw beautyproducten.

 

1/

 

Welk beautyritueel heb je van je moeder geleerd?

Zij heeft nooit opmerkingen gemaakt over mijn kapsel of make-up. Ze liet me altijd met rust op vlak van mijn uiterlijk. Mijn mama is een goed persoon en dat maakt haar beeldschoon. Ik weet dat dit heel melig klinkt, maar ik heb van haar geleerd dat het niet draait om hoe je eruit ziet maar om wie je bent. Al de rest volgt vanzelf. Ik prijs me gelukkig want veel van mijn vriendinnen kregen een complex aangepraat door hun moeder, zoals ‘Draag elke dag lippenstift’ of ‘Knip je haar in een pony anders ziet je gezicht er raar uit’. Mijn mama maakte nooit een opmerking over mijn uiterlijk, zij had het enkel over lief en respectvol zijn, en over hard werken. Mijn grootmoeder daarentegen... Zij zei altijd: "Ga je zò de deur uit?"

Welke beautytips heb je opgepikt toen je in Parijs woonde?

Ik ben kieskeurig geworden op vlak van de producten die ik gebruik en de geur die ze hebben. Ken je Christophe Robin? Ik gebruik zijn rozenshampoo en -conditioner en ik wil niets anders meer (lacht). En de producten van Joelle Ciocco voor mijn gelaat, die zijn ook fantastisch. Franse vrouwen wassen hun haar niet elke dag en gaan vaak voor een natuurlijke look. Zij gebruiken make-up om hun troeven te accentueren, in tegenstelling tot Amerikaanse dames, die vooral dingen willen verbergen.

Voor Black Swan heb je getraind als ballerina en je bent getrouwd met een balletdanser. Volg je nog altijd balletles?

Ik hou van dansen en ik volg soms nog les, maar geen ballet. Dat is een beetje te serieus, ik hou meer van een losse, zotte stijl. Ik zit op tapdansles (lacht).

 

Natalie en haar man, de danser en choreograaf Benjamin Millepied

 

Ben je van plan je kinderen op dansles te sturen?

Als ze dat graag willen. Ik denk dat het belangrijk is om hun eigen interesses aan te moedigen. Ik hoop dat ik ze nooit ga pushen om iets te doen. Hoewel... misschien op de tiger mom manier: "En je zùlt leren programmeren!"

Welke levensles wil je meegeven aan je kinderen?

Dat ze niet te gehoorzaam moeten zijn. Ik maak me zorgen als de leraar vindt dat ze echt héél braaf zijn op school en altijd alle regeltjes volgen. Niet dat ze onvriendelijk moeten zijn, maar ik wil dat ze hun eigen pad volgen en een beetje buiten de lijntjes kleuren én denken.

Je werkt al 25 jaar als actrice. Wordt het moeilijker of net makkelijker met de jaren?

Ik heb niet het gevoel dat ik nu meer weet dan in het begin, integendeel: soms moet ik bepaalde gewoontes weer afleren. Misschien is acteren wel gemakkelijker als je nog maar net begint, omdat je veel natuurlijker reageert en je nog niet weet hoe alles precies in zijn werk gaat. Het publiek vindt je vaak ook geloofwaardiger in een rol als ze je nog niet kennen. Aan de andere kant voel ik me wel vrijer nu, omdat ik geen druk meer voel om andere mensen te plezieren. Ik kies mijn opdrachten op basis van mijn artistieke nieuwsgierigheid.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?

Ik ben nog nooit in Zuidoost-Azië geweest en ik ben heel nieuwsgierig naar die streek: Bhutan, Cambodja, Laos, Vietnam... Dat stukje van de wereld ken ik helemaal niet. Zuid-Amerika staat ook op mijn bucket list. Van de plekken die ik wel bezocht, maakte Oost-Afrika veel indruk. Ik hou verder van Japan en kwam onlangs voor het eerst in Colorado in de Verenigde Staten - wat een prachtige plek! Maar nu wil ik graag gewoon naar huis (lacht). Ik ben er al een tijd niet meer geweest, dus ik kijk ernaar uit om daar een poosje te blijven.