Onthullend boek: Amélie O. over de mode

Geüpdatet op 25 februari 2019 door ELLE België
Onthullend boek: Amélie O. over de modeAmelie O., portret door Athos Burez

Deze maand  vindt u 'De Vermaledijde Mode', het nieuwe boek van ELLE-columniste Amélie O. in de boekhandel. La O. zit nooit verlegen om een straffe uitspraak en met haar vlijmscherpe pen pookt ze steeds waar het pijn doet. Een bloemlezinkje...

Mode, boek, modeboek
Amelie O., De Vermaledijde Mode

Jaloezie, obsessie en eetstoornissen

Ook nu weer gooit O. haar befaamde knuppel in het hoenderhok dat mode heet. Jaloezie, obsessie, elitarisme, eetstoornissen en pikkerij... Onze favoriete columniste, of moeten we zeggen 'modefilosofe',  trapt met haar stiletto's driest op lange teentjes en geen enkel heilig huisje blijft gespaard.

Ze vertelt echter ook met veel affectie over haar geliefde nonkel Karl ("dankzij hem is Chanel nog steeds een dijk van een merk, veel groter dan Dior") en haar neef Martin ("die wil niks meer met mode te maken hebben, hij zou nochtans een goede opvolger zijn voor het huis Chanel"). Wij bundelden alvast enkele sappige quotes die jullie zeker zullen doen watertanden.

1/
Sappige quotes

Over Justin O'Shea: Brioni is zo'n deftig huis, één en al sprezzatura, en dan halen ze zo'n rioolrat in huis!"

Over modellen: "Vrouwelijke modellen worden door mannelijke ontwerpers die zelf op mannen vallen, veeleer beschouwd als een engelensoort, als seksloze halfgodinnen, als levende schoonheidsobjecten, maar niet als vrouwen met een vagina, met schaamlippen en lichaamssappen."

Over consumptie: "Vraag ik u om te consuminderen? Ja, verdraaid. Koop met uw portefeuille én met uw geweten. Kies voor ontwerpers die ertoe doen, voor stukken die u binnen tien jaar nog week in de hartstreek zullen maken. Kies voor tweedehandse stukken. Kies voor vintage​."

Over oude modehuizen: "Ach Komaan! Ze moeten de meeste van die oude modehuizen gewoon opdoeken! Zo komt er wat budget vrij voor jong talent."

Voilà, als je nu geen zin hebt om dit heerlijke boek te lezen, weten we het ook niet meer. Wees maar zeker dat je sommige passages luidop zal voorlezen aan je bulderende vriendinnen, en dat je nooit meer op dezelfde manier naar de mode zal kijken. Hup, naar de winkel!

'De vermaledijde mode' van Amélie O. is uitgegeven bij Manteau en nu verkrijgbaar bij de boekenwinkel. (19,99 euro)