Dit is het nieuwe feministische shirt dat iedereen wil

Geüpdatet op 6 mei 2019 door Isabelle
Dit is het nieuwe feministische shirt dat iedereen wil

We Should All Be Feminists heeft een opvolger!

We should all be feminists”. Het is alweer een dik jaar geleden sinds Maria Grazia Chiuri die vijf woorden onsterfelijk maakte door ze op een shirt uit haar haar debuutcollectie voor Dior te drukken. De zin was een verwijzing het gelijknamige essay van de Nigeriaanse auteur Chimamanda Ngozi Adichie en daarmee was de toon gezet: Chiuri zou het Franse modehuis als allereerste vrouwelijke ontwerpster een feministische koers laten varen.

Ook dit seizoen blijft ze zich inzetten voor de vrouwenzaak en stuurde ze een veelzeggend shirt de catwalk op: “Why have there been no great women artists?” Hoewel de zin front row in eerste instantie voor enige verwarring zorgde -blogger Bryan Boy gaf kritisch aan dat hij in Frida Kahlo alvast één goede kunstenares herkent...- is ook deze ontleend aan een feministisch essay. Deze keer ging Chiuri de mosterd halen bij de Amerikaanse kunsthistorica Linda Nochlin, die in 1971 haar frustratie over de mannelijke dominantie in de artistieke wereld neerpende. Vrouwen, zo klinkt het, kregen door de eeuwen heen simpelweg de kans niet om hun stempel op het kunst- en modediscours te drukken. Mannelijke visies en idealen krijgen steeds opnieuw voorrang en het artistieke genie wordt als een typische mannentrek beschouwd.

Een ongelijkheid waarover de Italiaanse ontwerpster maar al te goed kan meespreken. Diors SS18-collectie vormt dan ook een ode aan feministische artiesten en dan vooral aan de Frans-Amerikaanse Niki de Saint Phalle, onder meer bekend om haar kleur- en fantasierijke Nana beelden. Chiuri verwerkte er het grillige kleurenpallet van de Saint Phalle in een mix van kant, plastiek, leer en zijde. Bloedmooi, maar het is -zoals vaak in modeland- het simpele shirt dat nu al viraal gaat en het meest in het oog van Instagram sterren en andere smaakmakers sprong. Onthoud die ene zin dus, net als de boodschap van zusterlijke solidariteit in de kunstwereld.