Waarom er binnenkort (een soort van couture) in de rekken van H&M hangt

Geüpdatet op 20 juni 2019 door Laure Vandendaele
Waarom er binnenkort (een soort van couture) in de rekken van H&M hangt

De jonge Britse ontwerper Richard Quinn mag de Design Award van H&M in ontvangst nemen. De jury van de prestigieuze wedstrijd was vooral onder de indruk van zijn couturevaardigheden en zijn verrassend gebruik van vorm. De winnende collectie is vanaf begin oktober te koop.

richard quinn h&m design award winnaar 2017
Richard Quinn

Met een naam die zo op het label van een kledingstuk lijkt thuis te horen, mag het geen verrassing heten dat Richard Quinn dit jaar de H&M Design Award in ontvangst mag nemen. Het feit dat hij de jury enorm kon bekoren met zijn kleurrijke silhouetten waarin hij couturetechnieken verwerkt, zit er natuurlijk ook voor iets tussen. Zo scoorde hij onder meer met een mouwloze baljurk met bloemenprint, een duidelijke knipoog naar het New Look-silhouet, en een oversized versie van de klassieke trenchcoat die hij probleemloos met gebloemde lieslaarzen combineert. Drukke prints en overdreven silhouetten vatten meteen de stijl van de jonge Britse ontwerper samen. Quinn, met een masterdiploma van de prestigieuze modeschool St-Martin op zak, liet zich inspireren door de traditionele beelden van de jaren vijftig en zestig en gaf er een hedendaagse toets aan door te spelen met vorm en textiel.

Demi couture

Door het werken met demi couturetechnieken brengt de ontwerper de wereld van de couture en fast – prét à porter’ fashion voor het eerst een stukje dichter naar elkaar toe. ““Gedurende deze hele ervaring werd ik aangemoedigd door H&M om echt trouw te blijven aan mijn esthetiek en niet af te zwakken. Ik wilde intelligente items creëren die mensen willen dragen – en ik denk dat we dat bereikt hebben," zegt Richard Quinn.

Draagbaar en aantrekkelijk

Een aanpak die de jury kon bekoren. "We vinden dat Richards collectie een geweldige combinatie is van creativiteit, technische vaardigheden en ethisch denken, wat prachtig vertaald werd in uitstekende items die fashion-forward en tegelijk toch draagbaar en aantrekkelijk zijn," zegt Ann-Sofie Johansson, Creative Advisor bij H&M en H&M Design Award-jurylid.

De H&M Design Award werd opgericht in 2012 om jonge ontwerpers te steunen en moedigt aspirerende ontwerpers aan om voor een carrière in de mode te kiezen. De winnaar ontvangt een geldprijs en mag een capsulecollectie voor de kledingketen ontwerpen. De bonte op couture geïnspireerde collectie van Richard Quinn is vanaf 5 oktober verkrijgbaar via de webshop en hangt in de rekken van de H&M flagship store in Oxford Street in Londen.

www.hm.com