Alexa Chung tekent eigen lijn: “Ik vind trends maar niks”

Geüpdatet op 7 mei 2019 door Admin
Alexa Chung tekent eigen lijn: “Ik vind trends maar niks”

De Britse Alexa Chung is een slasher van formaat: celeb-model/top-influencer/presentatrice/fotografie-assistente/muze én producer. En nu brengt ze haar eigen kledinglijn uit: Alexachung. Tijd voor een belletje, vlak voor de nieuwe collectie in de rekken hangt.

De salopet, de loafer, de bloes met rushes, in pyjama de straat op... Allemaal modetrends die Alexa Chung als eerste zag aankomen. Nog voor er sprake was van de Gigi’s en de Kendalls, in het pre-Instagramtijdperk, was Chung een real life influencer. Ironisch, want ze houdt niet van trends. Dat ze eerder dit jaar besloot om zelf te gaan ontwerpen, komt niet uit de lucht gevallen: ze bracht al gast- en capsulecollecties uit bij Superga, AG Jeans en Marks & Spencer. Haar eigen lijn is ‘niet-trendgevoelig’. De eerste editie werd eerder dit jaar warm onthaald en in september komt de opvolger uit. We bellen haar even om te kijken hoe het met haar zenuwen gesteld is.

ELLE: Hey Alexa! Giiirl! Je werkt al zo lang in de mode, hoe spannend is het om je eigen merk uit de grond te stampen?

Alexa Chung: “Zwijg mij ervan! Als mensen er niks aan vinden, verlies ik mijn job én gezicht! Wat zou jíj ervan vinden als je een artikel schreef dat je lezers kut vinden?”

ELLE: Tja… Kut. Maar met al je ervaring en je volgers moet je kledinglijn wel een succes worden, toch?

Alexa: “Dat hoop ik, want ik neem mijn werk echt serieus. Ik ben geen eendagsvlieg! Ik wil dat mijn ontwerpen de tand des tijds doorstaan. Ik heb - hopelijk - genoeg ervaring om dit te doen slagen. Ik heb in alle mogelijke takken van de modewereld gewerkt: als model, stylist, assistent, art director... Het enige wat er nog overbleef, was zelf ontwerpen. Het was een grote stap waar ik lang over heb nagedacht, maar ik werk samen met een groot team. Dat stelt me op mijn gemak.”

alexa chung alexachung collectie

1/

ELLE: Wanneer voelde je je klaar om die stap te zetten?

Alexa: “Ik kwam veel op tv en verscheen in campagnes, dus het leek misschien wel alsof ik mijn lot in handen had. In werkelijkheid bleef ik continu in het ongewisse over wat mijn volgende job zou zijn. Dat onzekere freelance bestaan werd me te veel. Ontwerpen was een logische stap, alleen lijd ik soms nog aan het impostor syndrome. Dan lijkt het alsof ik ergens stage loop om ervaring op te doen, terwijl de rest mijn aanwezigheid tolereert. (lacht) Af en toe voelt het alsof ik door de mand ga vallen, maar ik overtuig mezelf dan steeds weer dat ik the right girl for the job ben.”

ELLE: Waar haal je je inspiratie vandaan? Kijk je naar de trends?

Alexa: “Natuurlijk niet! Trends zijn een uitvinding van modebladen met leuke lay-outs die opeens beslissen dat rood de nieuwe it-kleur is. Wat als iemand beter staat met groen, heb je daar al over nagedacht?!”

ELLE: Volgens mij is blauw de nieuwe it-kleur…

Alexa: “Wat ik bedoel, is dat je beter trouw blijft aan je eigen smaak. Mensen vragen me al vanaf de begindagen van mijn carrière wat de volgende trends worden en ik antwoord altijd hetzelfde: ik besteed er geen aandacht aan en ik vind ze maar niks.”

alexa chung alexachung traning fashion

2/

ELLE: Waarom ben je mee op de ‘see now buy now’-kar gesprongen? Toch niet omdat het trendy is?

Alexa: “Het is frustrerend dat je de stukken die je op fashion week ziet niet meteen kan kopen. Voor mij was het een logische keuze en veel huizen denken er tegenwoordig hetzelfde over. Mijn kleding leent zich er perfect toe. Het zijn geen catwalkstukken, mijn ontwerpen gaan de modewereld niet op zijn grondvesten doen daveren, maar ze gaan je garderobe wel een upgrade geven.”

ELLE: Je wil vier collecties per jaar uitbrengen. Is dat ten tijde van slow fashion niet uitzonderlijk veel?

Alexa: “Ik geef toe dat ik niet wist waar ik aan begon, maar ik heb een geweldige managing director die ik blindelings vertrouw. Vier collecties per jaar is ons businessplan. Afhankelijk van hoe het draait, kan dit nog aangepast worden. Misschien maak ik binnenkort drie collecties per jaar, misschien één, misschien wel zeven. Dat past bij mijn persoonlijkheid, ik raak gauw uitgekeken op de dingen. Ik werk ook graag snel. Bovendien kijk ik niet naar wat andere merken doen. Muzikanten brengen ook albums uit wanneer het hen past, niet wanneer andere bands met iets nieuws op de proppen komen. Toch?”

ELLE: Je neemt veel hooi op je vork. Ontwerpen, schrijven, poseren, presenteren… Hoe krijg je het voor mekaar?

Alexa: “Ik heb me het laatste jaar enkel met mijn kledinglijn beziggehouden. Het lijkt alsof ik omnipresent ben door campagnes en programma’s, maar die zijn allemaal opgenomen vóór 2016. Ik heb ervoor gezorgd dat al mijn andere projecten op hun einde liepen, zodat ik alle tijd zou hebben.”

alexa chung alexachung fashion trend shopping collectie

 

3/

ELLE: Tegenwoordig heeft elke zanger en acteur een kledinglijn. Wat is nu echt jouw inbreng in je collectie?

Alexa: (Diepe zucht) "Mensen vinden het blijkbaar moeilijk om te geloven dat iemand die vaak voor de lens verschijnt ook iets kan tekenen of ontwerpen. Ik heb niks te bewijzen. Ik vind dat je duidelijk kan zien dat ik die kleren heb ontworpen. Dat mensen dat niet geloven, boeit me niet.”

ELLE: Ik ben aangenaam verrast dat je alles zelf ontwerpt. Dat zie je niet vaak bij celebrities met hun eigen merk.

Alexa: “Je moet elk geval afzonderlijk zien. Ik weet uit goede bron dat Victoria Beckham elke dag aanwezig is in haar studio. Ik geloof dat Kanye West ook erg betrokken is bij zijn collectie... Maar denk je dat Jessica Simpson een zeg heeft in haar kledinglijn? Hoogstwaarschijnlijk ziet ze die voor het eerst als ze in de winkels ligt. Mij kan het niet schelen of anderen hun eigen collecties ontwerpen, maar ik stop er al mijn energie in. Ik vind het belangrijk dat de lijn een verpersoonlijking is van mezelf, zeker in de beginfase. Mensen geloven dat je het makkelijk hebt wanneer je een publiek leven leidt, maar dat is niet altijd waar. Oké, ik heb meer geld, maar ik werk net zo hard.”

alexa chung alexachung designer collectie

4/

ELLE: Sta je onder druk om actief te zijn op sociale media?

Alexa: “Ik verscheen al op tv voor er sprake was van Twitter en Instagram. Ik begrijp dat het een manier is om je geld te verdienen dezer dagen, maar het is niks voor mij. Ik ben bevriend met Selena Gomez en ik zou ongetwijfeld tienduizenden likes meer kunnen halen als ik onze selfies zou posten, maar dat is gewoon mijn ding niet. Ik concurreer ook niet met andere vrouwen. Us girls should stick together, you know.”

ELLE: I know, girl. Je verhuisde zes jaar geleden naar New York maar je woont ondertussen terug in je thuisstad Londen. Waar verblijf je het liefst?

Alexa: “Ik kwam terug naar Engeland om Alexachung uit de grond te stampen, maar godverdomme wat mis ik New York! Doe even normaal, zeg ik dan tegen mezelf, want toen ik daarheen verhuisde had ik vreselijke heimwee naar Londen (haar appartementje in NYC houdt ze voorlopig, komt het misschien nog goed met Alexander Skarsgård? red.). Ik háátte New York en heb jaren gerouwd om mijn regenachtige thuisstad waar al mijn vrienden wonen.”

ELLE: Betekent dat dat je snel weer naar de Verenigde Staten trekt?

Alexa: “Nee hoor, ik ga helemaal voor mijn nieuwe carrière. Ik hoop binnen vijf jaar zelfs een eigen boetiek te kunnen openen. This is just the start, baby! Goed. Nu moet ik je laten, want mijn collega komt de kamer binnen met stofstaaltjes voor ons volgende seizoen. Nice talking to you!”

ELLE: Oké, ciao Alexa, veel succes!

De nieuwe collectie is online te koop en bij conceptstore Smets (Naamsesetraat 68, 1000 Brussel. 02 325 12 30)