Dit mag je verwachten van Erdem x H&M

Geüpdatet op 25 februari 2019 door Isabelle
Dit mag je verwachten van Erdem x H&M

En wàt heeft Meghan Markle daarmee te maken?

H&M dropte vorige week een bommetje door haar nakende design collab met Erdem Moralioglu bekend te maken. De naam doet bij het grote publiek niet meteen een belletje rinkelen, maar mode-insiders en wereldsterren lopen al meer dan tien jaar warm voor de sterke visie van de Britse designer. Die laatste schopte in 2005 zijn eigen label uit de grond en maakte op korte tijd naam met dank aan zijn ultra krachtige vrouwelijke silhouetten. Erdem staat gelijk aan vloerlange, dramatische jurken in bloemenprint, aan meters kant, aan verrassende materiaalcombinaties en levendige prints. Ook het gedetailleerde vakmanschap van zijn creaties leverde hem in het verleden heel wat lof op, maar hoe vertaalt zich dit naar een H&M collectie?

Eerst en vooral: het prijskaartje zal fors dalen -oef..- maar hetzelfde geldt voor zijn middelen. Wie tekent voor een collab met de Zweedse keten, moet zich noodgedwongen schikken naar de financiële middelen van het huis. Balmains Olivier Rousteing, aan wie de eer twee jaar geleden te beurt viel, liet daarover het volgende weten: “Als H&M komt aankloppen, weet je dat je goed bezig bent als designer. Het is een uitdaging, want je moet het beste van jezelf geven met een beperkter budget dan wat je gewend bent. Ik wilde voor deze collectie couture brengen, maar die moest wel betaalbaar blijven. Couture en uitstekende tayloring, want dat is voor mij het DNA van Balmain, maar dan aan een mini budget.” (Het volledige interview lees je hier.) In Erdems geval wordt het vooral spannend hoe hij zijn voorliefde voor dure materialen en textiel in deze filosofie zal inpassen.

Wat de creaties zelf betreft, zullen aanhangers van het minimalisme teleurgesteld zijn: Erdem staat voor een dramatische look en een uitgesproken romantische, ietwat donkere en mysterieuze sfeer. Alsof je in de dressing van je ultra glamoureuze doch louche groottante bent beland. Enkele seizoenen geleden gebruikte de man trouwens portretten van onze eigen koning Boudewijn als setting van zijn "thriller" show. De korte preview die vorige week wereldkundig werd gemaakt, hint alvast ook in die richting. Bovendien verklaarde Erdem zelf dat deze capsulecollectie een ode aan zijn sterkste silhouetten van de voorbije tien jaar zou vormen. Tien looks die volgens ons op één of andere manier terug zullen komen:

1/

  1. De pyjama look. 

Deze is gemakkelijk: we zagen in de prachtige teaser -geregisseerd door niemand minder dan Baz Luhrmann!- een glimp van een bont pyjama ensemble.

2/

2. De statement jas.

Zelfde verhaal hier. In de teaser wordt met een jas in pantermotief gespeeld, maar iets zegt ons dat de designer het daarbij niet zal laten. Dit jacquard pareltje maakt deel uit van zijn aanstormende herfst/wintercollectie, pretty please mag het ook in de H&M collab?

3/

3. Eyecatcher schoenen.

De looks van Erdem zijn vaak zo geladen dat het publiek vergeet naar de voeten van de modellen te kijken. Een doodzonde, want de man heeft ook héél veel talent als schoenenontwerper. Codewoord: barokke prints, rijkelijke stoffen, ballerina's en dramatische platforms. H&M zou wel gek zijn om er niet minimum ééntje op te nemen in de collectie

4/

3. De bloemenjurk. (Van Meghan Markle...) 

Uiteraard geen Erdem lijn zonder de karakteristieke lange bloemenjurk. Celebs zijn er dol en de laatste superster die ermee werd gespot is niemand minder dan Meghan Markle. Zij droeg het peperdure ontwerp enkele maanden geleden voor haar eerste officiële date met prins Harry naar het huwelijk van een bevriend koppel op Jamaica. Meghan straalde en iédereen wilde een kopie van de jurk. Het zou alleszins een slimme commerciële zet zijn om er eentje te voorzien in de H&M-collectie...

5/

5. De maxi rok. 

Maxi rokken doen het nog steeds goed en zijn net iets gemakkelijker te stylen dan een complete head-to-toe bloemenlook. 

6/

6. De pofbroek. 

Erdem heeft een Turkse vader en Britse moeder en stekt graag verwijzingen naar zijn roots in zijn werk. Zijn Britse kant uit zich in de bloemenweelde van zijn prints, het Ottomaanse aspect komt dan weer naar boven in de volumineuze silhouetten en exotische stoffen. Een pofbroek mag wat ons betreft niet ontbreken in de lijst.

7/

7. De gesloten jurk. 

Geen nood aan hoge beensplitten en duizelingwekkende decolletés om sexy over te komen. Pippa Middleton, die andere semi-royal, schitterde enkele weken voor haar huwelijk in een voor Erdem typische creatie met hoge kraag, lange mouwen en maxirok. M.U.S.T.H.A.V.E!

Erdem maakte van de zogenaamde "spookjurk" trouwens zijn signature. Op de catwalk oogt het bloedmooi doch een beetje buitenaards, maar celebs als Pippa tonen je dat ook het best wel draagbaar is in real life.

8/

8. Statement oorbellen. 

Oversized, beladen en romantisch: we kunnen niet wachten om deze uit de H&M-rekken te graaien!

9/

9. Kant, kant en nog meer kant! 

Erdem staat bekend om zijn prachtige, nauw aansluitende jurken in kant. De man kan als geen ander overweg met de delicate stof en je kan er je hand voor in het vuur steken dat hij ook deze keer weer zal uitpakken met dat talent.

10/

10. Warrior Chic looks 

Opnieuw een ode aan zijn Turkse roots: Erdem oogstte dit seizoen bijzonder veel lof voor zijn folkloristische ontwerpen. Hij wil zijn volledige DNA in de strijd gooien voor H&M, een knipoog naar dit exotische kantje zal vast niet ontbreken.