Paniekrubriek: Help ik heb nog steeds jeugdpuistjes

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Paniekrubriek: Help ik heb nog steeds jeugdpuistjesShutterstock

Ik ben 25 en ik ben volledig klaar met mijn jeugdpuistjes. Al mijn vriendinnen hebben al jaren een smetteloze huid, maar ik loop er nog steeds bij als een bronstige tiener.

Los van de zweertjes en de mee-eters, hou ik er ook nog ontsierende littekens op mijn wangen en voorhoofd aan over. Dit alles maakt me echt verschrikkelijk onzeker. Camoufleren is geen optie, want foundation verstopt mijn poriën en dat maakt het probleem nog erger. Ik heb elk natuurlijk middel uitgeprobeerd, van eieren tot klei en kokosnoot, en ook elke zeep en scrub. Ik wil geen antibiotica of hormonenpillen slikken. Help! (Pukkelkop)

Liefste Pukkelkopje,

Lucky you! Ik las net de resultaten van een Brits onderzoek, waaruit blijkt dat acne-lijders langere telomeren hebben dan de gewone sterveling. Dit zou maken dat ze er langer jeugdig blijven uitzien. Of ze ook langer leven stond er helaas niet bij. Stop met scrubben, dit veroorzaakt minuscule wondjes die je acne doen opflakkeren. Gebruik geen zeep (zelfs geen gespecialiseerde zeep) want dit brengt je huid nog verder uit balans.

Wat te doen? Rep je als de vliegende bliksem naar een dermatoloog voor gespecialiseerd advies. Je gaat waarschijnlijk naar huis met een voorschrift voor een crème op basis van vitamine A-zuur en je probleem is opgelost nog voor je 'acne vulgaris' kan zeggen. In veel gevallen verdwijnen hiermee ook de littekens. Hou je het toch liever bij natuurlijke middelen, dan kan je altijd nog deze trukjes uitproberen. Succes!

PS: Vitamine A-zuur maakt je huid gevoeliger aan zonlicht. Blijf dus uit de zon of gebruik een zonnecrème met hoge bescherming. Goed hydrateren is de boodschap.