Wetenschappelijk bewezen: acne is goed voor je huid

Gepubliceerd op 4 oktober 2016 door Isabelle
Wetenschappelijk bewezen: acne is goed voor je huid

Heb jij te kampen met (of nog steeds trauma’s aan) een Himalaya gebergte op je voorhoofd? Het is een erg vervelende kwaal, maar acne blijkt nu toch ièts goed voor je te doen! Wetenschappelijk onderzoek toonde immers een belangrijk verband aan tussen acné en het verouderingsproces van je huid.

Wat? Onderzoekers van het Britse King’s College, die we voor de volledigheid maar meteen “helden” gaan noemen, ontdekten dat mensen die aan acné lijden of geleden hebben, opvallend langere telomeres hebben. Telowat? Het gaat om organische moleculen die het metabolisme van onze witte bloedcellen bepalen. We besparen je de ellenlange wetenschappelijke uitleg, maar het gaat om een soort van langwerpige kapjes aan het einde van onze chromosomen. Hoe langer die zijn, hoe beter de cellen beschermd zijn tegen veroudering. Tijdens ons leven worden ze korter, waardoor de cellen uiteindelijk afbreken en -sterven, c’est la vie, maar één bepaald gen, dat extra wordt aangemaakt wanneer je met acné krijgt te verduren, blijkt die telomeres nu te beschermen. Met andere woorden: het zorgt niet alleen dat zij, maar ook de levensduur van de cellen, langer wordt én de algemene veroudering van je lichaam dus wordt afgeremd. Dat betekent: je kan langer met een frisse, jonge huid pronken!

Barst dus niet in tranen uit wanneer er weer eens besneeuwde bergtoppen de kop opsteken midden in je gezicht…groot is de kans dat jij er op je zestigste als een frisse veertiger uitziet!